Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Csenkesz
csendes tag
válasz
ecaddsell
üzenetére
Nem vitatkozni szeretnék, ed Az L2 a lényenyage ( az L3 VAKItás) az azonnal visszatöltés ami a (betöltéstől kezdve, él? ... ) oda vissza ír-olvas MINDEN REZGÉSNÉL ... az első sorokBAN! algoritmus, beállítás, stb,
---
szerintem .. én mint, na-ÍW az L1 (legyen a címzés)
L2 ... munka
---
L3, negyedik rezgés ( csak osztani kell )
---
Az ALAP progi a BiBi xd ... sztem.
---
.. & csak azért kell !!! mert A címzés (memoria méret) fokozni kell !!
((( mert már nem a vinyód nézi aki nézi hanem ... )))
a memoriból szűr ... mert oda van BE ültetve
( ehhez kell a hejj)
---
Régen ram-drivét csináltunk, ahova (behúzott mindent!!! akár az egész ALAP progit)
( A RAM -ban elkülönített +hajtó/drive))ÉG @ föld volt a különbség ... azonos rezgés alatt a ramnál volt a (tudás)

ok ne ma volt ...
(pedig akkor még slow vinyók voltak) -
ecaddsell
senior tag
Nem hiszem, hogy sikerült dekódolni amit írsz/kérdezel, de megpróbálom kb. leírni a lényeget.
A DDR4 3600 az azt, jelenti, hogy 3600 millió tranzakció per másodpercet tud a RAM interface.
(Részletkérdés, hogy mivel az órajel felfutó és lefutó élén és történik adatátvitel ez 1800MHz-es tényleges órajelet jelent.)
A RAM-nak időre van szüksége a különféle műveletek végrehajtásához. A késleltetést célszerűen órajelben mérik. Többfajta késleltetés is van, a legmeghatárzozóbb a CAS, vagyis a mátrixban elhelyezett adatok oszlopcíme megjelenése utáni késleltetés, hogy kiküldje az első adatot az interface-re.
Ez a 3600 CL16 esetén kicsit kevesebb mint 9 ns-ot jelent ami átlagon felüli érték. Itt a 3600/CL16 gyorsabb mint a 6000/CL30 DDR5 mert annak 10ns-ra van ugyanehez szüksége.
Egy tranzakció 64 bit azaz 8 byte átküldését jelenti.Viszont itt nem ér véget a történet.
Itt tip. nem 1 tranzakció történik, hanem 8 (burst length, kb. sorozat mélysége) azaz átküld a RAM 64 byte adatot a procinak. (Ahol ez egyébként pont egy cache sor mérete.)
Itt viszont a DDR5 van előnyben, mert fele idő alatt át tudja tolni az adatokat.Azaz az a kis késleltetésbeli előny nehezen fogja azt a hatalmas sávszélességbeli előnyt behozni amivel a DDR5 bír.
A gyakorlatban meg a proci tipikusan a cache-ben lévő adatokkal dolgozik, azaz az, hogy ezek között néha a RAM-hoz lévő adatokhoz is hozzá kell férni pláne a mostani cache méretek mellett nem meghatározó.
Kicsit zárójelben, ha megnézed OCCT-vel a cache L3 értékeket a késleltetésben nagyságrendileg ott van mint a RAM, de sávszélességben nagyon nem...A RAM-ok világában nagyon sok csavar van. Nem pont ide tartozik (bár most, hogy előhoztad ezt a dolgot), de 1 lábon több bitet is át lehet vinni 1 órajel élnél, ha nem bináris az átvitel, hanem speciális. Ez GDDR6X esetén 2 bitet jelent (PAM4), GDDR7 esetén meg másfelet (PAM3, valójában 3x3 azaz 9 állapotot jelent két órajel élnél amiből 8-at használnak amiből ugye 3 bit lesz).
-
Csenkesz
csendes tag
Hy!
Nekem olyan volt mint 1 üres ajándék zacskó ... nem off ..
De pl: ddr4 3600 (2x16GB) cl16 ...
vs.
ddr5 6000 (2x16GB) cl30akkor a 4-es 2x3600 7200 felene meg ... 2x megforgat a teljes betöltési idő alatt cl32 ... nem?
Akkor lenne tuti, ha cl16 alatt tudna dolgozni, or 2x annyi lába (pin) lenne ...
-
ecaddsell
senior tag
Lehet volt benne némi túlzás, de az alaplapok kifutása nem olyan mint pl. a Ryzen 5700x3D (árukereső) amit miután bejelentették, hogy ennyi, kint egy hét alatt felvásárolták a maradékot, és nálunk sem volt sokkal több (amit nem teljesen értek mert a végén olyan áron ment, hogy itt azért akik nehezebben váltanak rendszert is elgondolkodtató volt, hogy ennyit tényleg megér-e még, pláne hogy itt, ha elmegy a lap alóla akkor nem biztos, hogy egyszerű lesz a csere).
Az alaplapok kicsit lassabban kopnak ki, eleinte azok amiket még szívesen vesz az ember, aztán azok is egyre drágábban és végül ami a raktár seprésnél maradt.
Ennek hatása már most is érezhető, ha még nem is annyira látványos.De nem akartam ennyire vesézni, akinek már legalább 1x megvolt e-nélkül is vsz. érthető volt mit akartam írni.
-
ecaddsell
senior tag
Az a 110 kb. harmada a DDR5 alaplapoknak és ha azt is megnéznénk, hogy ebből mennyi ami már valójában nem kapható/felbontottak külön listázva lehet még kevesebb lenne.
A top listáról sem tudom milyen időintervallumban nézik, de nincs kétségem, hogy még ma is veszik azokat a lapokat is amit jó szívvel nem tudnék 2025-ben ajánlani (pl. A520 chipsetesek).
Nem mellékesen vanak olyan alaplapok amik ésszerűtlen áron vannak listázva (Mini-ITX-es alaplap majd 80k, ami még az ITX felárat beszámítva is kicsit húzós; nemrég vettem ilyet máshol olcsóbban csak azért néztem és már az AM5 verzió sem drágább...). Itt meg az a pont van, hogy ennyiért tényleg érdemes-e még olyan cuccokba beruházni, ahol új dolgok nem várhatók.
Azaz ha válogatós vagy akkor tényleg igaz amit írtam, kilóra persze elég sok DDR4 alaplap van még. -
Reggie0
félisten
válasz
bitblueduck
üzenetére
a) lattad hogy uzemeltetnek szervert is
b) a rizsazo videoknak semmi ertelme.
-
Moonwolf
senior tag
Első gen i5 öt váltott egy ryzen 5 gen proci. Vele együtt DDR3 ról DDR4 -re.
A deszka szerencsére jól kezeli a 4 slotos variációt! Viszont szomorú hogy az újabbaknál nem egyértelmű ez, még a gyártó honlapon sincs úgy feltüntetve. Akkor a DDR6 meg majd érzékenyebb lehet ezekre. -
DDR6, USB4 meg a PCIe gen8...
Tökmindegy, ha a régi vas még megfelel.
Ha kijönnek a DDR6-os deszkák, akkor lesz majd nekem DDR5 szerintem. -
NandoXXL
senior tag
válasz
bitblueduck
üzenetére
lehet erre van igény
de szerintem ennyi eszük van
-
Héraklész
senior tag
Nekem a problémám hasonló. A Ryzen 5700G processzorról sehol senki nem írta egyértelműen hogy nem kezel 16 PCI-E lane-t. Mindenhol ugyanazt a néhány hivatalos specifikációt sulykolták, a bottleneck-generátorok is úgy veszik hogy megy mind a 16...
Szóval én már elkönyveltem hogy efféle videók, pláne magyar nyleven semmilyen hasznos, gyakorlati pláne új infót nem közölnek. -
spect80
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
nem újdonság ez egyébként, régen már az athlon xp-nél is megvolt már ez hogy 2GB 2 stickből 400Mhz-et 3GB 3 stickből már csak 333Mhz-et tudott. Na de az vagy 20 éve volt, meg el is felejtettem már, de még mindig itt tartunk. Az 5900x tudta 3200Mhz-et 4 sticken, a 3600 nem nagy ugrás. Intel 13-14 az 5600-at tudja, de ott meg asszem hivatalosan csak max 192GB-ot támogat, kíváncsi lennék a 256GB-ot fogadó lapokkal hogy működne
-
bitblueduck
senior tag
Én tényleg jó szándékkal, és nem bántásképp írom, hogy ezek a videók se nem informatívak se nem szórakoztatók.
- tárgyi tévedések vannak benne, ahogy többen mondták: vagy időutazó van a PH-nál vagy nem tudják, hogy a ddr6 specifikáció még nem végleges.
- szerintem csapongó, és nagyon felületes, azzal mit kezd valaki hogy CL40 aki nem ért hozzá?
- minimális ráfordítás, mi lenne ha a tévedéseket felvennétek javítva, nem a vágó csillagozná oda? egy 4 perc alatti videónál nem menne el rá több forgatási nap.
- valaki átnézhetné a szöveget felvétel előtt?
- nemtudom megsértődnek a kritikára, vagy csak ignorálják, de olyanra még nem emlékszek hogy elfogadták és javítottak volna
és még sorolhatnám.
ez a videózás tök jó ötlet lenne, és őszintén örülnék, ha sikeres lenne, de a megvalósítás kriminális. -
Dragon3000
nagyúr
Ez Intel oldalon is hasonlóképpen van, de ez csak amit garantálnak, akár mehet magasabb frekvencián is, mint ahogy 2 modul esetében megy a 6000MHz, hiába 5600 a garantált, de ugyanez volt am4 és ddr4 esetében is, ott használtam 4 modult, 3200-as kitek voltak és 3733MHz-en használtam gond nélkül, ha jól emlékszem 4 modul esetében 2666 vagy 2933MHz volt garantálva.
-
Dare2Live
félisten
válasz
ecaddsell
üzenetére
Viszont van egy másik trend is.
A 1990-2014 közt masszív volt a fejlődés és soha semmi se volt elég. Igaz ez böngészés, office... vonalra is. 2-4évente cserélgettük a gépeket.
Aztán 2010után bejött, terjedt majd jobb áron lett a 8-12szál, a 8-16gb ram, ssd... és 2025ben ott vagyunk, hogy 10+éves konfigokkal lehet jól ellenni. Nem kell cserélni. A fő meghibásodás a kondi táp, amiből lehet újat venni vagy aki nagyon sporolós akár kondit cserélni.
Igazából a fentit írtad le a "Mindez egyre kisebb előnyért"el. Nincs értelme újat venni. Ez amúgy más vonalakon is végigmegy pl mobiltelefon."egyre drágábban" Itt azért gondolj bele abba, hogy 90es évek végén egy PC 150.000Ft volt. 16MB rammal.
Egy panel meg 1.5misi. Reál értékben elképesztően olcsó lett a "számítógép". -
ecaddsell
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Igen ez érdekes téma lett volna.
Tartok tőle, hogy ez tovább fogja fragmentálni a piacot és még több kényszerváltás lesz.
Lesznek lapok amik DIMM RAM-ot fogadnak, lesznek amik CAMM2-t.
Tartok tőle, hogy ITX lapoknál a hátlapra delegálják (most "csak" NVMe SSD van ott) ami van olyan házam, hogy cserénél nemcsak az alaplap kiszerelést jelenti, hanem még az SFX tápot is.
Mindez egyre kisebb előnyért, egyre drágábban. (Első körben nyereséget akartam írni, de az inkább csak a HW gyártóknál lesz.)
Érvként ide is sikerült behozni az AI-t. Persze, biztos nem is a GPU lesz ennek a fő területe, hanem a CPU... -
-
ecaddsell
senior tag
Ja persze DDR6, pont az kell nekünk.
Pláne most, hogy valamennyire normalizálódott a DDR5 ára (de olcsónak még mindig nem mondható).
Miközben egyre emelgetik az órajelet, vele együtt nő a CAS latency (késleltetés) is azaz összességében még mindig olyan 10ns körül van amennyi idő alatt leggyorsabban elő tudja kotorni az adatot (az az alattiak bőven felárasok és mivel egyre több cache van a procikban a hatás bőven elmarad a felártól).
Ahogy egyre több mindent raknak a RAM-ba (VRM, meg majd mivel az órajelt annyire megemelik jel integritás helyreállító) azok egyre magasabbak lesznek (márcsak a hűtés igény miatt is).
Ha valaki léghűtésben gondolkodik az első dolog amit a hűtőnél meg kell nézni a "RAM clearence", azaz milyen magas RAM tehető a hűtő alá (gyors RAM-nak csak olyan proci mellé van értelme ami nagy hűtőt igényel, mostanában meg egy kicsit is jobb proci rengeteg hőt tud termelni).
Jó esetben csak feljebb kell tolni a ventit ami rálóg a RAM-ra (nálam ez volt), rossz esetben meg csere.
A másik meg régi cuccokhoz egyre nehezebb alaplapot beszerezni és tipikusan nem a proci meg a RAM az ami elromlik, hanem az alaplapon kiszáradnak az elektrolit kondik, VRM gyengélkedik stb.
DDR4 alaplapot meg újonnan már szinte alig kapni. Pont most szereztem be (persze kintről) még ITX lapot mert ahova az megy kb. tök mindegy a RAM is meg a proci is (böngészni, videót/filmet nézni kisebb doksik/prezentációk stb).
Röviden: A RAM/CPU foglalat váltás nekünk vásárlóknak nem túl gazdaságos dolog, mert lényegében egyszerre kell cserélni az egészet ill. rossz esetben vele együtt a hűtőt is pont a RAM miatt és az új cuccoknak nem csekély felára van pont az újdonság miatt.#7 spect80
Több RAM modul esetén a vezérlő a megosztást csak kisebb órajellel tudja kezelni, de ha vele együtt megy a CAS latency is lefelé akkor nincs gond. Mivel rengeteg cache van a procikban (x3d pláne) ennek a tényleges hatása végeredményben marginális. -
danekdt1987
csendes tag
Szerintem nemkéne eröltetni ezt a ddr6ot amíg a ddr5 is instabíl "extrém"használat mellet. Nekem pl 14th i9-em van ami azért valjukbe elég friss és nem is az olcsó kagegória , és vissza kellet vennem az órajelet a ramoknak meg a 4 szlottot elfelejthettem , mert állandoan kifagyott.
Több ramot is kipróbáltam , corsair vengeance-t 2x16gb 4x16 ez utóbbi vállalhatatlan. Ami azért magyon érdekes mert a lap (rog strix) támogatotságában a 4 szlottos ramok elenyésző mennyiségben támogatottak , kingstone fury-t végül most a corsair dominator titanium van ami papíron 7400mhz valójában 5.xxx mhz felett állandóan kifagyott.
Nálam ez hosszú volt , mert kezdtem egy i7 14th asrock alaplap kombóval majd i9 , i9 legariztatva ramok legazitatva cserélve.... szóval nem látom értelmét az új generációnak ha a mostani sem stabil -
-
spect80
őstag
válasz
Ryan_Sanchez
üzenetére
Ez is tök hasznos infó valakinek, csak ez meg már a másik véglet.
A kettő közötti gyakorlati, naprakész infókat hiányolom. Az valszeg egyértelmű hogy egy DDR5-ös lapba nem tesz senki DDR4 RAM-ot, vagy fordítva (nyilván van aki megpróbálja, csak annak egyáltalán nem kéne PC-t építeni).
De pl., azt nem láttam és utána se néztem, mert nem is gondoltam volna, hogy az AMD 9950X3D proci hivatalos 5600MT/s támogatása csak 2 DIMM modulra vonatkozik, 4db esetén csak 3600MT/s-t támogat, ezért vihettem vissza a 4db 6000Mhz-es ramot becserélni 2db-ra. -
Elvileg a DDR6 egy éven belül fog elrajtolni, tehát még kereskedelmi forgalomban nem kapható. Gondolom mire széles körűen elterjed és leváltja majd a DDR5-t még további évek fognak eltelni.
Különös érzés ezen sok memória szabvány egyidejű jelenléte. Épp ma reggel vettem 2*8 GB DDR3 1600-as és 2*16 GB DDR4 3600-as szettet olyan gépekbe amikben csupán a fele mennyiség és lassabb sebességű modulok voltak eddig. Számomra a DDR5 világa még csak ezután kezdődik.
-
Ryan_Sanchez
tag
Akit érdekel egy valóban szakmai videó a témában, az szerintem inkább ezt nézze meg.
[link]
-
Héraklész
senior tag
"Miért van ennyi RAM típus, és tényleg számít a különbség?"
Szerintem ezt a PH-olvasók 95%-a tudja. Már megint a legfogalmatlanabb 5%-nak szól a videó...
Az SD-kártyáknál is a fórumon beszélik a lényeges részleteket, a videó ezzel nem is próbálkozik.
Miért?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAM Bazár!!! SK Hynix, Kingston, Samsung, Hyperx, minőségi DDR4-es RAM-ok kiárusítása!
- Eladó 48 GB DDR4 DIMM (Asztali) memória 16-16-8-8 GB modulokkal
- ASUS ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II garanciás, hibátlan, full doboz
- 1851-es alaplapok
- Eladó alaplap Asus TUF GAMING B560M-E + Intel I5 11400 processzor
- Lenovo Legion 9 16" 3.2K Mini LED Laptop! i9-13980HX / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- iPhone Xs Max 64GB 100% (3hónap Garancia)
- 27% - MSI RTX 5080 SHADOW 3X OC 16GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- HP Victus Gaming Laptop INTEL I7-14700HX / RTX 4070 32GB RAM 1TB SSD 144Hz Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E R7 7700X 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB NZXT H5 Flow RGB 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, hogy nem azzal foglalkozik amivel kéne, hanem minden mással, amik néha +magyarázhatatlanok,
( ehhez kell a hejj)
A deszka szerencsére jól kezeli a 4 slotos variációt! Viszont szomorú hogy az újabbaknál nem egyértelmű ez, még a gyártó honlapon sincs úgy feltüntetve. Akkor a DDR6 meg majd érzékenyebb lehet ezekre.
de szerintem ennyi eszük van
Egy panel meg 1.5misi. Reál értékben elképesztően olcsó lett a "számítógép".