Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz Dr. Akula #82 üzenetére
Pont előtted reagáltam #80-ra, ahol ugyanezt hozták fel, amit te. Úgy látszik, neked be kell másolnom onnan egy gondolatomat, mert azt nem olvastad el (pedig a hozzászólásodat még szerkesztetted is).
"[...] nem csak egy speciális esetet vizsgálnak (amiben lehet anomália, vagyis az átlagtól eltérő eredmény is)."
Vagyis lehet, hogy itt egy 'félrement' mérés eredményére hivatkoztok, miközben ott meg jól látni, hogy melyik proci fogyaszt többet, hiszen több mérést csinálnak, és abból átlagot vonnak. De most direkt ránéztem az ottani tesztekre. AoE4, Borderlands 3 és RDR4 alatt szinte alig van különbség fogyasztásban a két proci között (sőt, Borderlands és RDR4 alatt majdnem jobb is az Inteles megoldás), ugyanakkor a legtöbb játékban 20-40W hátrányba kerül, sőt, Civ 6-ban 80W-tal Cyberpunk 2077 alatt pedig 70W-tal eszik többet. Vagyis nagyon máshogy viselkednek különböző játékoknál.Ugyanakkor megemlíteném, hogy csúcs hardvereknél 5-10-20W különbségen lovagolni baromság (akár egyik, akár másik oldalról hangzik is el ez - hiszen az éppen aktuális CPU harcnál mindig fel van emlegetve hol az AMD oldaláról, hol az Inteléről). Aki több százezres prociknál ezzel próbál takarózni, az elfogult. Nem azon fog múlni, hogy ki mit választ a csúcskategóriában (ahol mindegy a pénz), hogy épp mennyi a fogyasztása, hanem azon, hogy mekkora a teljesítménye (ez nagyjából egál), vagy mekkora a platformköltség (itt az AMD most épp rosszul áll), vagy ki melyik oldalt kedveli jobban (ehhez viszont nem kell magyarázatokat, vélt (vagy félig-meddig valós) indokokat találni - vedd meg a kedvencedet, 'oszt jónapot!).
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Se nem olcsobb, se nem gyorsabb, de a fogyasztas sem jo legalabb… igazan erdemes hiba volt draga platformot sokat zabalo procival csinalni (ami az elobbivel is osszefugg).
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
tibaimp
nagyúr
Meg kell várni a 10GHz-t DDR5-ben, szép kerek szám...
Wilks: igen ez így van, csak ez nekem hirtelen most tűnt fel, hogy közel 100W-ot emeltek.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
anulu
félisten
válasz Hun'reeth #94 üzenetére
tekintve, hogy az LGA1700 bejelentésekor mondták, hogy 12. és 13. genhez lesz jó, valószínűleg
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Hun'reeth
őstag
Továbbra is felejtős az AM5.
Majd megnézzük a köv. generációt, hátha addig javítanak a fogyasztáson. Meg addig még a ddr5 is javulhat ár/teljesítményben.
Az Intel meg valószínűleg úgyis foglalatot vált legközelebb.''Öregember nem gyorsvonat!''
-
tibaimp
nagyúr
Itt egy elég jó oldal, én is ezt használom összehasonlításra, mikor nem találok valamit (5950x vs 7950x): [link]
szerk:
Az itt is látszik, hogy az AMD is megemelte szépen a TPD keretet ezzel a 7000-as szériával (142W vs 230W) szóval a teljesítményhez kell a kraft is![ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
donki
senior tag
Csak annyi az egész, hogy óránként szellőztetni kell. Ha nincs kedvem óránként felállni a játék mellől, akkor ráteszem a lábam a gépházra és nyitott ablaknál játszok. Azt még nem tudom, hogy nyáron mit fogok kitalálni...
-
hommeros
őstag
válasz Pro Koryak #18 üzenetére
Nem akarlak elszomorítani, de ha a 8000-es széria LGA tokozással jön tényleg, akkor lehet megint cserélni lapot.
Le style est l' homme même. | Azt mondani, hogy nem érdekel a magánélethez való jog, mert neked nincs titkolnivalód, ugyanolyan, mintha azt mondanád, hogy nem érdekes a szólásszabadság, mert nincs mondanivalód.
-
DudeHUN
senior tag
A Zen4 mobilban lesz nagyon erős. Ha nem lenne szénnéhúzva, hogy a benchmarkokban jól mutasson perf/wattban nagyon erősek lennének ezek megint. Egy kategóriával jobb, mint az Zen 3 amennyiben az otimális TDP-re és/vagy feszre van állítva. Itt kijön a TSMC brutális előnye mindenkihez képest. Intelnél is az optimálisnál magasabb feszen és fogyasztáson futnak a procik (K széria nagyon), de ott (érthető okokból) az architektúra kevésbé skálázódik lefele jól. Nagyobbat esik a teljesítmény.
[ Szerkesztve ]
Gamer for Life
-
E.Kaufmann
veterán
Azért csak az intelnél a több zsé meg a tapasztalat, hogy kakis alapanyagból is tudnak várat építeni. Az is szép, hogy AMD alatt izgatottan vártuk a Gézákat, az inteles lapokhoz meg alig kellett pár frissítés az elején, és müxik a BigLittle x86-on is (jó-jó: w11 only, AVX512 off, játék gondok, de melóba szinte már az első FW is jó volt 21 decemberében, mikor munkába fogtam)
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Atocha
senior tag
"Ha kitekintünk a Zen 4-es világból, akkor viszont ott a Core i9-13900K, melyet tesztalanyunknak csak megszorongatni sikerült, de legyőzni nem – aki az aktuálisan leggyorsabb asztali processzort keresi, annak továbbra is a legerősebb Raptor Lake-et érdemes választani."
Ha kitekintünk a Zen 4-es világból, akkor viszont ott a Core i9-13900K, melyet tesztalanyunknak csak megszorongatni sikerült, de legyőzni nem – aki az aktuálisan leggyorsabb asztali processzort keresi, annak totál mindegy hogy az AMD platformját vagy az Intel platformját választja, mert a különbség a lepkef*ngnál is kevesebb. Ezen az árszinten az fog dönteni, hogy te kedves olvasó Intel vagy AMD *u*i-e vagy...
Boldog Új Évet Kívánok!
[ Szerkesztve ]
Nem vagyunk mások, mint egy szemvillanásig emberi alakot öltő csillagpor!
-
Frozen
addikt
válasz Dr. Akula #82 üzenetére
És ami szerintem nagyon gáz,hogy az amd egy sokkal fejlettebb technologiával állt elő , sőt ebből is már igazából az 5nm+ hozta. vs egy önkívületnek mondható 10nm -rel szemben alulmarad.
A riválisok 7nm -en lehet egy körön 2 fognak verni majd a következő generációknál a vörösökre. Hiába na van ahol fejlesztenek és dolgoznak a háttérben ,van ahol pedig elkényelmesedik a gyártó és csak rohan a vakvilágba a minél jobb technologiával. Már csak az a gond,hogy a bennük levő pluszt nem tudják kihozni.Ha már tisztogatod a topikot akkor másokat is kellene fegyelmezni,főleg a rendszeres offolokat......Nem csak bizonyos embereket.
-
Dr. Akula
félisten
Itt a TELJES rendszer fogyasztása van:
Az utolsó két sor érdekes, 7950X vs 13900K. AIDAt ritkán futtatok, ellenben játékot sokszor, így kevésbé vígasztal hogy "de AIDAban legalább kevesebbet fogyaszt". Nekem játék alatt a játékos fogyasztást fogja benyalni. Innentől csak részletkérdés, egy érdekesség hogy a procik fogyasztása alapján várható különbség hova tűnik, mi az ami a többletet eltüzeli. A #76-ban arról volt szó, hogy azt is a proci, csak ott már nem elég félgőzzel dolgoznia mint a tesztprogramokban, komolyabb terhelést kap, szétteszi a kezét, és jön a csövön ami kifér. Ezek alapján úgy látom, hogy a keveset fogyasztó AMD egy urban legend, helyesen: vannak speciális esetek, amikor tud kevesebbet fogyasztani, de a terhelés az pont nem az (és ott mennek az igazán komoly Wattok, főleg ha még a 4090 is mellérakja a magáét), a grafikon alapján az idle meg a videólejátszás se, márpedig az üresjárat + film + játék kb. lefedi a telejes tipkus otthoni használatot. Az AMD-nek illene módosítania azt a 170W-os címkét, felfelé.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Ajándékok #80 üzenetére
Viszont ott nem csak egy véletlen kiválasztott esetben mérnek fogyasztást, hanem minden tesztnél - így átlagot is számolnak, nem csak egy speciális esetet vizsgálnak (amiben lehet anomália, vagyis az átlagtól eltérő eredmény is). Egyébként direkt linkeltem az egész oldalt (és nem csak 1 kiválasztott grafikont), mert lehet csemegézni az adott tesztprogramok fogyasztásán is (ott azt is látni) - mivel náluk előbb volt 7950X teszt, azért linkeltem a 13900K-s tesztet, de meg lehet nézni a 7950X-es verziót is, és hasonlítgatni.
Szerk.: és egy adott termék tesztelésénél azonos tesztkörnyezetet feltételeznek, hiszen az adott termék saját eredményeit így hasonlíthatjuk a másik termékéhez. Tök mindegy a körítés. Mert itt is mindenki a két proci fogyasztásáról beszél.
[ Szerkesztve ]
-
Ajándékok
aktív tag
Ott CSAK a cpu fogyasztását mérik. Hogy működjön, kell néhány másik alkatrész is.
Ha a PH jól mér, akkor ebben szerintem a PH a jobb. Ha hasonló rendszert raktak össze amd és intel oldalon, akkor sokkal hasznosabb a teljes rendszer fogyasztása.[ Szerkesztve ]
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
őstag
válasz Dr. Akula #78 üzenetére
Abu említette, hogy az itteni teszteken az AIDA mutatja meg a proci fogyasztást. Az idle, és a videolejátszás alatti fogyasztásra ott a #76-os hozzászólás (meg az, hogy ebben az Intel-féle nagy- illetve kismagos felállás előnyben van, hiszen itt elég a gyengébb, ezzel együtt kevesebbet fogyasztó magok használata is). A játékok alattiról meg nem tud senki semmit, hogy miért is annyi, amit itt látni. Máshol teljesen más a vége, és a 13900K fogyaszt többet, lásd pl. TechPowerUp teszt.
-
Dr. Akula
félisten
válasz paprobert #76 üzenetére
Ööö, pont a gémingnél fogyaszt a legtöbbet, az a teljes, nem? Az infót köszi. Nem győzött meg az AMD, én azt vártam ha már azzal menőznek hogy feleannyi áramból elketyegnek mint az Intel, akkor stikában nem fogyasztanak mégis ugyanannyit (az hogy pár %-kal többet, a lényegen, a nagyságrenden nem változtat, kb. hasonlóak). Nekem ez olyan átverés szagú, nem ezt kommunikálták. Én az áram végösszegét fizetem, a teljes gép után, mindegy nekem hogy a proci, a chipkészlet, vagy az ufók hordják össze, azért vettem volna AMD-t, hogy ugyanazt kevesebből hozza, erre nem. Mindegy, ez is egy infó, akkor Intel lesz megint. Arra azért jók voltak hogy legalább tudásban is megközelítik az Intelt, így nem engedik elszállni az árakat.
-
ATi GAMES
tag
válasz Pro Koryak #6 üzenetére
Teljesítményben egyértelműen jobb. Fogyasztás terén már nem minden esetben, de max terhelésnél abban is. Amúgy viszont aki a csúcsprocikban gondolkozik, az pont letrottyolja, hogy mennyit eszik. Engem sem a fogyasztás érdekel elsősorban egy procinál, hanem a teljesítménye.
YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCPOOVQF1ff2oAL3strJ_5Uw
-
paprobert
őstag
válasz Dr. Akula #72 üzenetére
Több tényezőből áll az, hogy az AMD asztali CPU-i 100% kihasználtság mellett miért más arcukat mutatják, mint könnyed irodai jellegű, vagy akár gaming használat mellett.
1. Van egy fix fogyasztás igénye az Infinity Fabric-nak. Hiába csak egy szál, vagy néhány szál van használva játékoknál, az SoC fogyasztás (IF) megugrik. Ilyen nincs az Intelnél.
2. A Raptor Lake lecsökkentette az egy szálas terhelés melletti fogyasztást a korábbi generációkhoz képest, nem kevéssel. A Zen4 ezzel szemben az utolsó 2-300 MHz eléréséért dupla-tripla annyit fogyaszt egy szálon, mint a mobil Zen-ek például.
Tehát amikor játékot futtatsz, egy szál gyakran maximumon van járatva, így hátrányból indul a Zen4.3. Az készenléti fogyasztás megint az Infinity Fabric miatt nem jó. Nem lehet teljesen alvó módba küldeni, mert akkor leromlik a reszponzivitás, a chiplet-IO-DRAM hármas közöttt folyamatosan szivárog az áram.
A mobil Ryzen-ek viszont pont amiatt mosnak le szinte mindent hatékonyságban, mert nincs chipletezés, hanem monolitikusak. Nem szenvednek az 1. és a 3.-as ponttól, illetve a 2.-es pontban az órajel is csak a TDP limitig van húzva, amely tartományban még nagyon hatékonyak a magok.
Bárcsak mindenhova monolitikus CPU-t hozna az AMD, nem lenne kérdés, hogy mely terméknek jobb a fogyasztása...
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
veterán
válasz Ajándékok #71 üzenetére
Mondjuk számomra az kérdés, hogy az alaplap hogyan van beállítva, például? Hogy mást ne mondjak, ASUS lapokon a Global C-States tiltott állapotban van, és van még néhány ErP beállítás, amit direkt offra tesznek defaultban az utóbbi években (szemben az Intel deszkákkal, ahol mindig minden energiatakarékos megoldás be van kapcsolva default ). Nem tudni, itt mi volt a helyzet. Ha nem aktiválsz ECO módot, csak kikapcsolod a PBO2-őt, és marad a sima XFR vagy a PB, kábé 100-150 MHz-et veszítesz, de hőfokban sokat nyersz , így gondolom, fogyasztásban is. Nem tudom, mi van a 7XXX sorozat esetében, de eddig az összes Ryzen rendszerre , amit használok vagy épp csak építettem, igazak voltak a fentiek.
Ettől még számomra is csalódás az új platform, 5800X után jelentős pénzt kellene a rendszerbe fektetnem, hogy nyerjek vele 20 százalékot kábé . Azt hiszem, maradok még AM4-en 1 évet, maximum upgrade lesz 5950X-re, mert az lassan becsúszik 210 ezer forint környékére. Meló / játék vegyes felhasználásra jó eséllyel azzal se lesz gond még 1-2 évig.
[ Szerkesztve ]
-
LGG555
aktív tag
Pont a legérdekesebb Ryzen 7 5800X3D maradt ki, ez így komolytalan.
[ Szerkesztve ]
Konfig:MSI MEG B550 UNIFY-X, Ryzen5 5600x, G.Skill 16GB 4000Mhz, Radeon VII, Seasonic Snow Silent 550w..
-
Akula
őstag
Én egyből a TDP oldalra ugrottam, mert ott a lényeg. Sajnos ez gáz. Most kérdezhetném laikusan, hogy miért kellett ezt ilyen csipcsup kapkodva piacra dobni, de valószínű, hogy nem ez történt, mert az ECO szépen teljesít. Biztos, hogy belefáradtak a mérnökök az iterációba és "a fene egye meg, nesztek itt van, ne szorongassatok bennünket határidőkkel, adjátok el ha tudjátok"
#50tibaimp:
[ Szerkesztve ]
"Akula Sub, ready for the deep!"
-
Dr. Akula
félisten
válasz Ajándékok #71 üzenetére
Tekintve hogy az idle, a videó és a játék alatt kb. ugyanolyan arányban állnak az értékek egymással, csak az Aida az ami kilóg a sorból, szerintem ott van valami trükk. Lehet hogya AMD felismeri hogy á ez csak egy tesztprogram, nem kell megerőltetnem magam, és lepihizik, félkézzel pörgeti a programot, így energiát spórol. Amikor meg jön a játék, nincs mese, nincs megúszás, teljesíteni kell, akkor az is benyal annyit mint a konkurrencia. Sőt, többet is. Ez az egészben az érdekes, hogy ha az Intel proci olyan pazarló, és mennyivel többet fogyaszt mint az AMD, akkor a teszben hogy jön ki mégis az ellenkezője a teljes rendszerre? Az AMD chipset egy kazán, ahol az Intel chipset sokszorosa ég el áramban? Mert azzal nem vagyunk beljebb hogy a proci kevesebbet fogyazt, ha a végén mégis több lesz a villanyszámla.
[ Szerkesztve ]
-
Ajándékok
aktív tag
A rendszer fogyasztás táblázatban látható, hogy az aida alatti fogyasztást kivéve, mindenhol az intel a takarékosabb.
Eszerint teljesen mindegy ki, mennyit, mire használja a gépét, ha nem aida stress testet futtat mindig, akkor az intel fogyaszt kevesebbet.
Wombath:
Hogy számoljátok ki a fogyasztás táblázatokban a százalékokat?
Az aida és a többi teszt alatti fogyasztást is beleszámoljátok?
A csúcs fogyasztást vagy az átlagot számoljátok (pl aida-nál elég nagy a különbség)?
Számoltok összesített fogyasztást. Ez azt jelenti, hogy megvannak az egyedi mérési eredmények. Azok miért nem kerülnek bele a tesztbe?Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
Gyok2
senior tag
válasz GeryFlash #69 üzenetére
Aztán lehet arról van szó, hogy Intel bácsi sz.rik a fejedre, és kerül, amibe kerül, lenyomja az AMD-t, te meg majd viseld ennek a következményét (250-300W fogyasztás). Szóval, semmi meglepő, szokásos Intel-nVidia know-how, addig kellesz nekik, amíg kicsengeted a nagy lóvét, aztán ennyi. Ha megnézed, akkor a 7900X Eco 2* hatékonyabb, őket érdekelte, hogy ne legyen már normális az a fogyasztás.
[ Szerkesztve ]
Tiszta Windows rendes ház
-
GeryFlash
veterán
Korrekt teszt (végre). Szóval az AMD 5nm-en kikap az Inteltol 10nm-en. Nem érdekel a fogyasztás. Itt jön ki hogy akkora a k ow-how közti difi, és ha Intel egyszer beéri/megközelíti a TSMC-t gyártástechnológiában akkor csúnya vége lesz, mert az AMD jólláthatóan abból élt meg hogy az Intel balf*aszlpdott 14nm-en miközben az AMD ,,segge alá volt tolva" a TSMC node. Hamarosan jönnek szerver procik Inteltől TSMC N3E bégyártásra,na az AMD-nek akkor kell majd nagyon szerénynek lennie.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
tibaimp
nagyúr
válasz Dr. Akula #67 üzenetére
Az is jó példa, tudom, sokan így csinálják.
Bár, én eddig mindig "átfedéssel" adtam el az összes cuccomat (CPU+lap+ram kombót is), mivel az újat szeretem "kitesztelni", hogy a hiba az 1-2 héten jöjjön ki, esetleg közvetlen az összerakáskor.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Televan74 #65 üzenetére
Ja, tényleg, már az új 7000-as szériában van IGP (ideje volt már). A teljesítmény lényegtelen, képet adjon, csak akkor kell, ha a dVGA-val valami gond lenne, de akkor meg nagyon kellene.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Televan74 #62 üzenetére
Pontosan! A 8 erős mag legyen meg, a többi csak "ráadás", illetve akár le is tiltható.
szerk:
Annyi, hogy én inkább a 13700-at választanám, soha nem lehet tudni, mikor kell egy IGP.[ Szerkesztve ]
-
Televan74
nagyúr
válasz Predatorr #58 üzenetére
Én még annak idején jó áron(43.000Ft -ért) vettem egy viszonylag jónak gondolt alaplapot (Gigabyte B550 Aorus Elite V2). Ami tényleg megfelelő számomra. Ennyiért akkor csak fapados X570 -nek voltak. Semmi köze sincs a butításhoz. Ez ennyit tud, amit akkor is tudtam. És azért a 3700X és most a 5600 -as után, ki a lófütyinek lenne kedve 1xxx vagy 2xxx -es processzort bele tenni. Inkább előre tekintek a 5700X vagy a 5800X3D felé magasságába.
Mindenbe beleugatok!!!
-
Amartus
senior tag
Nekem az jön le a tesztből, hogy a 7600X jó választás volt.
Istenem, tele van csillagokkal...
-
GhostRider93
tag
Jó teszt lett. Köszönjük.
Kicsit csalódást keltő ez a CPU bizonyos szempontból de amigy egy vadállat ez is akogy a 13900K is. Platform szinten nem nagyon fogyaszt jobban mint a konkurens modell és az sztem mellékes hogy a CPU jobban teljesít mert önmagában nem fog kiszámolni semmit. Nem értem nagyon miért van ez de arra tudok gondolni hogy az amd-s gigabyte lapok valahogy többet esznek mint pl egy Asus. Meg talán vannak más dolgok is a háttérben.[ Szerkesztve ]
R5 2600@4Ghz 80W , B450M Pro4, DDR4 16GB 3200MHz cl14 B-die, Hellhound 6700XT 12GB
-
Frozen
addikt
Hát őszintén nem vagyok elragadtatva. Az előző generációhoz képest nem sokat hozott az am5 foglalattal szerelt új amd-proci. Azért az előző zen3 3d cache procik azért ütösek,nyilván majd itt is jön egy frissités ahogy volt ez az előző szériánál is. Viszont a rivális szerintem elorebb jar es a következő pár évben sokkal nagyobakat fog előrelépni ahogy csökkentik majd a csíkszéleséget.(oké fogyaszt már az amd is viszont ez nélkül nincs teljesítmény ,szóval szerintem a kokurencia igencsak helyt áll a sokkal gyengébb technologiával.
Ha már tisztogatod a topikot akkor másokat is kellene fegyelmezni,főleg a rendszeres offolokat......Nem csak bizonyos embereket.
-
veterán
Azt hittem, hogy az Core I9 alulmarad de fordítva lett igaz nagyon kicsi a különbség. Az Intel végre felnőtt a feladathoz.
duree54
-
Petko166
csendes tag
Szívemből szólrál Bro. Önmagában "kit érdekel" (persz ez így demagóg), hogy a konkurens intellel szemben mit lép az AMD. Azt lenne jó tudni, hogy egy tisztes zsebbe nyúlás esetén a meglévő - pár hónapja - top AMD konfignak számító 5950X-vel szemben kapok egy széditő előlre lépést, vagy továbbra is az a mondás, hogy GPU is the king. (ameddig tudja etetni a CPU, és úgy gondolom 5950X estetében ez még egy darabig így lesz). Szóval jó lenne tudni mizu. Másik kedvenc : CPU játék teszt 1080p. (értem én, hogy GPU limites 4k-n a cucc, de valahol a objektív teszt lényege, hogy vehetsz te iszonyú drága procit max kapsz 2-3% -al több fps-t egy fix VGA mellett. Én úgy látom, hogy itt a gond - gyártói szemmel - , - nem a teszttel -hanem a rendszer upgrade-vel, hogy bővel elég egyébként 3-4 évente egy nagyot tolni a gamer PC-n (már ha valaki akar) és közben (megint csak ha akar - € -) egyet upgradelni GPU-n...
-
anulu
félisten
TPU-ék még 3080 mellett is mérnek 720p-ben, hogy minél kisebb legyen a VGA bottleneck...
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
tibaimp
nagyúr
Nagyot gurított az AMD ezzel a Ryzen szériával (igazából már az 1000-as is jó volt) végre felvette a kesztyűt!
Én kifejezetten örülök, mert így tudtam "emberei" áron venni Intel 10 magos CPU-t .
Ez a 7000-as meg még brutálisabb lett, de itt az AMD-t sem kell már félteni árazás terén, amiben igazuk is van.
-
Joachim21
őstag
Biztosan vannak anyagi korlátok is ami miatt nehéz külföldi tesztelőkkel versenyezni, de azért egy normális grafikon elkészítése nem hiszem hogy pénzbe kerülne.
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
ceia
őstag
6,5 milliárd tranzisztor? Kiváncsi lennék, hogyan tervezték meg ezt az áramkört. Pár képlettel fejlesztették, mint egy Mandelbrot halmazt, vagy elültették és csak locsolni kellett?
it's more fun to compute
-
E.Kaufmann
veterán
Én is azt látom, AM4/ZEN3 elég egy darabig, míg le nem térdel a lap, és lehet szídni az intelt, de azok se nyúltak nagyon mellé, akik az s1700-ra szavaztak, hiába rosszabb a fogyasztás nagy terhelésnél, de mindennapokban szépen skálázódik és fejleszthető.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
komi77
senior tag
Köszi a tesztet. Jól jött itt az ünnepi sok kaja, tespedtség után valami finomság . Annyit azért hozzátennék, hogy a Ryzen 9 5950x/5900x és a 7 5800x3d jobban érdekelt volna mint az 5600g, 3600xt, 3600x. Nem baj ha az utóbbiak is benne vannak a tesztben, csak előbbi 3 proci inkább érdekes az újakhoz képest. A fogyasztás bődületes (mindkét oldalon), a melyik eszik kevesebbet dologba nem megyek bele. Úgy gondolom jó ideig nincs értelme kivezetni még Am4-et, főleg a felső kategóriás procik miatt. Az a platform árában és teljesítményében is nagyon korrekt még mindig.
Szegény ember kézzel nőz.
-
Goldberg03
tag
Köszi a tesztet.
-
Dr. Akula
félisten
-
ricsip
addikt
Pont hogy a fillérbaszó alaplapgyártók csesztek nornális méretű flash IC-t használni 256Mbites helyett csak 128Mbitest. Mert akkor lehetett spórolni 10 dollárcentet alaplaponként. Ami miatt a böszmenagyra nőtt bios/uefi binárisok már nem fértek el. Az egyetlen megoldásnak meg azt látták, hogy akkor kiszedik pl. a régebbi 1000-es széria ryzenek mikrokódját, így azok a processzorok nem fognak működni az újabb alaplapokon. A többi meg már am4-szégyen-történelem. Az amd volt olyan jófej, hogy kiadott olyan agesa mutációkat, amikben volt átmenet régi és új széria között, így volt olyan ryzen generáció, ami a régi és az új agesa bios firmware update után is funkcionált, így lehetséges volt feljebb lépni annak, akinek erre szüksége volt.
-
-
gaben88
őstag
5800X3D-t, mint csúcs AM4 gaming CPU-t megnéztem volna még ebben az összehasonlításban, hogy pl van-e már értelme platformot váltani.
iPhone 13 Mini, PS5, PC, iPad (10th gen.), Switch OLED, Steam Deck, Quest 2
-
pmartin96
csendes tag
7950X jó lett viszont a játéktesztek mehetnének alcsonyabb felbontáson (Pl 720p) mert így az újabb CPU-k eredményei megyeznek, VGA limit alakul ki....(FHD-ban) Tudom persze 720p-ben úgysem játszik senki sem bár CPU tesztnek jobb lenne....
"640 kilobájt minden felhasználónak elég kell hogy legyen"
-
hokuszpk
nagyúr
az a B350/B450 idejeben volt ; azert a B550 lapokra mar csak rajottek, hogy nagyobb bios chip kell ; pláne, hogy az MSI MAX sorozata már pont ilyen, a B450 Toma Max II utolso biossával leprobaltam az 1700 ; 2600X ; 3800XT ; 5700G ; 5800X procikat mindegyikkel elindult.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Darkkoi
tag
Ha csak játékok szempontjából nézem akkor biztos azért mert semmi értelme nem lenne egy 7950x-t venni főleg ha már rendelkezel am4 platformmal. Töredékéből van meg ugyan az a teljesítmény ( most kb 100k val olcsóbb a 5800x3d mint a 7950x és akkor memória lap egybek még hozzá se vettem, de ez csak játékokra érvényes) .Én is ezt csináltam meg sokan mások.. majd talán a 2. vagy 3. generációs am5 nél éri meg lecserélni de ott is csak talán.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
15%-ért miért lenne érdemes továbblépni úgy, hogy új lap és új RAM...ami együtt 300K...
Igen, valójában egyáltalán nem értem, hogy az 5900X és az 5950X miért maradt ki a tesztből, de vélelmezem, hogy a nagyon kicsi teljesítménytöbblet miatt "kellett" kihagyni, ami jó jel számomra, mert így tutira még minumim 5 évig marad az 5950X!
-
őstag
Ha már csúcs procikat teszteltetek, akkor a listából miért maradt ki a AMD Ryzen 7 5800X3D, ami egy szempontból csúcs?
-
anulu
félisten
nem értem, a teljesen nyilvánvaló VGA limit miatt miért kellett játék eredményeket belerakni? ami ebből leolvasható az az, hogy régebbi VGA mellé játékra hót felesleges egy ilyen CPU.
-
anulu
félisten
valami csökkenő vagy növekvő sorrend lehetne benne...
-
yerico
senior tag
válasz ggbuffon1897 #5 üzenetére
Teljesen normális, tök jól átlátható, rendezett minden grafikon, egyértelműen leolvasható, a sorok elkülöníthetőek, azaz teljesíti mindazt, amit egy jó grafikontól el lehet várni. Szóval mi jó lópikula lenne jobb?
-
flexxx2
őstag
+1 (és már párszor én is írtam)
-
-
Busterftw
nagyúr
Kinek volt problema?
A kis DIY piac apro szelete cserel evente procit/platformot, a tobbseg 4-5-6+ evente cserel gepet, ha meg komplett OEM gepet veszel akkor megint tokmindegy.Itt most a Ryzen 7950X-rol van szo, ami AM5 platform, semmi koze az AM4-hez.
-
Predatorr
őstag
Sosem volt problémám 20 éven keresztül Intel konfigokat cserélgetni 3-4 évente. Az AMD sem húzta tovább.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Pro Koryak
addikt
-
Predatorr
őstag
válasz Pro Koryak #14 üzenetére
Ki vesz ilyen böszme fogyasztású, méregdrága, de az előző generációnál nem sokkal erősebb rendszereket? Ha CPU erő kell, inkább várok +5-30p-et, játékhoz meg teljesen fölöslegesek.
[ Szerkesztve ]
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Busterftw
nagyúr
válasz Pro Koryak #2 üzenetére
A 7000 szeria mar AM5, szoval lenyegtelen, AM4-be nem megy bele, illetve csak DDR5 van, Intelnel van olcsobb DDR4 lehetoseg.
Plusz nem tudom otthon mennyi, de itt spanyolban a 13900k egy jo 100 euroval olcsobb mint a 7950X.
[ Szerkesztve ]
-
gyalogos1
csendes tag
Mi a bűnbánatért nem lehet quad channel alatt tesztelni az a nyomorúságos processort.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz Pro Koryak #6 üzenetére
Én azt látom a rendszer fogyasztása grafikonon, hogy a 13900k 34W-al kevesebbet fogyaszt, mint a 7950x, miközben a Strange Brigade (Vulkan) grafikon szerint több fps-t tud.
Ha a vga fogyasztását befolyásolja, hogy mennyi fps-t teljesít, akkor az AMD proci még a 34W-nál is többel van lemaradva. Eközben az 1. oldalon lévő táblázat szerint az Intel fogyaszt többet 23W-al.
Hogy van ez?A másik, amit nem értek:
Az AMD gondolom valamennyire optimalizálja a processzorait is a vulkánhoz, vagy a vulkánt a processzoraihoz.
Ennek ellenére a PH ezt a vulkános játékot használja a rendszer fogyasztása grafikonhoz.
Vajon miért[ Szerkesztve ]
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
lujo10
aktív tag
Köszi a tesztet, erre a grafikon témára viszont kicsit még rá lehetne erősíteni
Egy igazi férfi Internet Explorer-t használ -> Kaland, veszély, kockázat. (Ha már nyakig szarban vagy, adj hálát Istennek: "Köszönöm Uram, hogy legalább nem hullámzik!") Navigare necesse est, vivere non est necesse. Ja és Széles Utat!!!
-
Predatorr
őstag
Nem kell.
Az 5800X mindenre IS elég még 5 évig. Amilyen áremeléseket végrehajtottak, vsz. az utolsó konfigom."Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
kurta9999
tag
Nem rossz véleményem szerint ez a Zen4, csak az árazással vannak gondok, de ahogy nézem, lassacskán kezdenek azok is normalizálódni a DDR5 árakkal együtt. Anno az AMD kényszerítette magszám növelésre az Intelt, most úgynézki, ez "visszanyal".
Nekem itt az az egy dolog nem tetszik, hogy (legalábbis az infók alapján amit összegoogleztam), Zen4-nél felejtős a 6000Mhz feletti DDR5 (mondjuk 6800, 7600), mert az IF nem bírja, így intelnél jóvan nagyobb a memória sávszélesség.
Jólenne leváltanom a 10700K-t, de ha már kikell perkálnom egy csomó pénzt, még mindig keveslem a 7950X/13900K által elért szintet arra, hogy váltsak. (Főleg munka, néha-néha játék)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Csatlakoznék, legalább az összesítőknél lehetne a számokat/procikat növekvő sorrendbe rakni...
Holnap országszerte 10 fok várható. Ebből 2 Budapesten, 1 Győrött, 2 Miskolcon...
-
Squirrel
őstag
Táblazatban csak én látom rosszul, hogy a ryzenhez 700 usd, a 13900k-hoz meg 589usd van írva?
-
Pro Koryak
addikt
Ha elolvasod a cikket, az jön le, hogy sokkal jobb az új Intel, holott teljesítmény/fogyasztás grafikonokból látszik 11-27%-al gyengébb.
-
ggbuffon1897
őstag
Ezt én nem értem h 100x lett kérve vmi normális grafikon aminél legalább foltokban feltételezhető valamilyen rendezőelv.
Komolyan hogy picsába lehet így egy tesztet publikálni? Vagy mitől féltek h ezt nem lehet megcsinalni most már évek óta?
Az embernek így az egésztől elmegy a kedve.
-
Armagedown
őstag
Csináljátok már meg rendesen a grafikonokat!
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
MLaca
őstag
csak én nem látom a grafikonokban a ryzen 9 5950x-et? azzal lett volna érdekes szembeállítani ezt az új cpu-t, mert tudtam volna, érdemes-e továbblépni. örök űr tátong így szívemben..
http://mlzphoto.hu/
-
Pro Koryak
addikt
"Persze a 13900K drágább, de jelen esetben a Zen 4-et a platformváltás magas költsége is terheli, mely inteles oldalon ebben a pillanatban nem jelentkezik."
Miért nem? Már egy 2 éves pl. i9-11900-ról már szopacs + Intelnél évente más tokozás volt , míg AMD 4 éve ugyan az.
-
Busterftw
nagyúr
Korrekt teszt, koszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- További aktív témák...
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest