Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• 3psilon

aktív tag

válasz SystemRoot #251 üzenetére

Hú hát ha sok időm lesz elolvasom, az "Objections to evolution" cikkel együtt, csak hogy teljes legyen a kép.
    "The wide range of evidence of common descent of living things strongly indicates the occurrence of evolution " nem pedig confirms, evidences stb. :)

Áh.
    Ezt mondjuk csak azért mondom, mert én hiszek egy felsőbb létezőben. Hosszabb, metafizikai jellegű okfejtés következik.

KilgoreTrout: hehe ;)
    Az a szép az egészben, hogy ez a felsőbb létező ezen univerzumon kívül áll. (mert hogy ő teremtette) Nem ismeri a tér és az idő fogalmát, mert az csak itt értelmezhető.
    Nem lesz egy napon rossz kedve, mert nála nincs kezdet és vég. Ami nekünk véletlen, az talán neki nem az.

Az az igazság, hogy ez egy "gyenge" istenelmélet. Isten csinált egy univerzumot, de nem kell belehekkelnie, mert a folyamatot csak mi érzékeljük időbeli folyamatként.
    (itt jön a képbe a sors, a deizmus, a predesztináció és barátai!)

Tehát ezzel elvégeztem egy "evolúciós csizmahúzást", amikor is az evolúció úgymond véletlenjét avval magyarázom, hogy ez csak egy nagyobb show része. Tehát nem változtat semmin vagy tesz értelmetlenné bármilyen kutatást!
    Igazából nem is az evolúció, hanem univerzumunk vizsgálata során jutottam erre. Mármint hogy csinálták. Túl tökéletes. A dimenziók száma, a fizikai állandók, az elemi részecskék viselkedése... túl sok tényező van, aminek csak kis változása is egy másmilyen univerzumot eredményezne, de leginkább instabil lenne, életre alkalmatlan.

(most nem arról beszélek, hogy jaj de jó, hogy pont ilyen messze vagyunk a Naptól stb. mert hülye nem vagyok, hely és bolygó van bőven, hanem arról, hogy az anyag maga képes volt úgy szerveződni, hogy bonyolultabb dolgokat képezhessen.)

Mindez még magyarázható lenne azzal, hogy sok, rengeteg univerzum van, de azok hol és hogyan vannak, miképpen léteznek? Hogy jöttek létre? És ha valamiben létrejöttek, akkor az hogyan jött létre?
    Valljuk be, fogalmunk sincs. Komolyan.

De a létezés már önmagában túlságosan bonyolult állapot. Két eset van: a) van legfelsőbb létező b) nincs.

Kezdjük a b)-vel. Ekkor a "felsőbb világok" sora vagy a végtelenségig folytatódik, vagy körbeér. Lásd azt a videót, amikor kiderül, hogy az univerzum csupán Homer Simpson agyának egyetlen atomját jelenti :D
    Ez nagyon hülyén veszi ki magát, hát még egy "intelligens", legfelső létező akármi!
    Sőt, az is lehet, hogy a fölött még egy ugyanilyen áll. És így tovább.

Mindig arra jutok, hogy még "van kívül", keresem a "nincs"-et, de nem találom. (ugye tudjuk, hogy itt sem üres az üres tér, mert folyamatosan részecskepárok jönnek létre és tűnnek el, legalábbis Hawking ezzel magyarázta a fekete lyukak "sugárzását")

Ha a "külső létezők" határértékét veszem a végtelenben, arra jutok, hogy csak létező van. Ha meg van legfelsőbb, akkor is, hiszen a legfelsőbből már nincs kiút (mert a "nincs"-be nem lehet kimenni, hiszen akkor az már "van").

Lehet hogy mégis bölcsésznek kellett volna mennem? Vagy csak utánaolvasni, hátha más már agyalt ezen -_-

Tehát a kérdést sikerült oda visszaszorítani, hogy hogyan jellemezhető a LÉT, ez a határérték, vagy a legfelsőbb valami?
    Itt kezd kibontakozni a kérdés igazi szépsége. Emberi fogalmaink nagyon korlátoltak ilyesmi leírásához. Mondhatom, hogy "intelligens", de hát az intelligencia az olyasmit jelent, hogy "olyan mint én".

Eddigi leírásom alapján jellemezhetjük a LÉT-et úgy, hogy teremtő. Tehát más létezők létrehozására törekszik.
    Nevezhetjük-e szimmetrikusnak, kiegyensúlyozottnak? Nem hiszem. A lét ellentéte a nemlét, de a kettő egyensúlyáról hülyeség beszélni, mert csak lét van. A nemlét nem "eheti meg" a létezőt meg ilyesmi. Az már történik valahogy. Nincs olyan, mint a filmekben, hogy jön a semmi és sötétség borul a világra. Mint az Ötödik elemben. A "Gonosz" is létező.
    Tökéletesség? Igen, tökéletes. Hiszen nincs más. Amit mi ismerünk, az ennek egy darabja. A teljes Egésznek.
    Egy darab? Egy darab, vagy egy darab határérték, végtelen, így lesz egy. A lényeg, hogy nem nulla, és nem kettő vagy több.
    Fix, állandó? Az. Tulajdonságai, mivel Egész, nem változnak. Ami már minden, az az is marad.

Ezzel Isten első meghatározó mondata megvan: "Isten egyetlen tökéletes, szent személy."
    (a szent az azt jelenti, hogy önmagához hű, tehát nem változik. Itt már a hűség is túl emberi fogalom. A személy pedig nyilván entitást, létezőt jelent)
    Ez Isten hivatalos teológiai meghatározása!

A második: "Isten mindenütt jelenvaló, örök, cselekvő lélek."
    A LÉT jóval a mi univerzumunkon kívül áll. Tehát örök és mindenütt jelenvaló, a tér és az idő csak egy része. Cselekvő? Világunk folyása, az idő is a LÉTből következik. A LÉTnek valamilyen tulajdonságából (?) következik minden ebben a világban.

"Isten mindentudó, mindenható, ítélő Úr."
    "Isten szerető, teremtő, gondviselő Atya"
    Mint látható, ezekhez kell a hit. Vagy legalábbis most lekapcsolom magamban a villanyt, és megyek tanulni. Kíváncsi vagyok, mit mondtok erre a kis levezetésre :) Még egyszer réges-régen felsejlett bennem, de most, ahogy leírtam, kristályosodott ki igazán.
    Annyira nem könnyű elképzelni.
    De most már érdemes lesz kotlani a többin is. Meg bevinni a játékba a karmát, meg a többi "elméletet", illetve az emberi "jó", "rossz", "értelem" fogalmakat, és azt, hogy az egyes vallások, szemléletek milyen értékrendeket kínálnak, és miért.

De egy biztos, nem hiszek az ateizmusban :)
    (bocs, ha itt spammeltem nektek a fórumot, most megint bekapcsolt bennem ez a dolog)

Új hozzászólás Aktív témák