Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz _drk #57424 üzenetére

    hosszú éveken keresztül az volt a várakozás a közönség részéről, hogy az AMD a konzolokon keresztül majd a maga irányába fordítja a dGPU piacot is.
    Erre eddig nem került sor, az Nvidia nagyon ügyesen tartja a dGPU piacon elért részesedését és gyakorlatilag elsőszámú szállítónak számít - legalábbis GPU alapokra épülő - ML/AI hardverek tekintetében, tehát az adatközpontokban is.

    Persze ez nem jelenti azt, hogy a látszólagos status-quo valójában nem az általad kérdezett egymásnak feszülő nagyerejű érdekek miatt látszik-e mozdulatlannak.
    Tehát hogy lehet, hogy a 20%-ban, amivel az AMD rendelkezik még a dGPU piacon lehet, hogy nagyonis benne van az, hogy a konzol az ő kezükben van és AMD hardverre készülnek a konzolos játékok. Lehet, hogy ha az nem lenne, abovo nvidia alapú lenne a konzol, akkor az AMD GPU részlege már csődbe állt volna.

    A jövő útjai kifürkészhetetlenek.
    A piaci részesedéshez nyilvánvalóan több dolog is szükséges. Kell egy jó architektúra, amiből egyszerre kell tudni jobb (király termék) terméket készíteni és ezt elfogadható gyártási költségek mellett. A "mindshare" jelenleg olyan, hogy minden az nvidia mellett szól. Ha az Nvidia kártya 3-4%-kal gyorsabb, akkor akkor is az a tuti, ha egyébként kétszer annyiba kerül és kétszer annyit fogyaszt.
    Azt mondják, hogy az RDNA2 jó belépő volt a Mindshare megtörésére (~zen2) és az RDNA3-mal az AMD úgy érkezik meg, mint a zen3. Mármint hogy tényleg jobb lesz. Ahhoz képest, hogy a GCN idejében látszólagosan mennyire állt a fejlesztés és mennyire csak ilyen low-hanging fruit jellegű kisebb átalakítások zajlottak, az RDNA-val nagyon beindultak. Twitteres csiripelők azt csiripelik, gyakorlatilag nincs olyan része az RDNA3-nak, ami ne került volna átdolgozásra.
    Ugyanakkor azt is mondják - csak hogy ellenpontozzam -, hogy a következő 2-3 év során akár a MS, akár a Sony dönthet úgy, hogy a következő konzolt csak Intel vagy csak Nvidia alapon kéri (esetleg versenyeztetve a beszállítókat) - lévén, hogy már mindhárom gyártónak lesz olyan hardveres egyvelege, amivel meg tud felelni az elvárásoknak. (Én például arra látok esélyt, hogy a Sony a cloud gaming miatt az nvidia-val bűtorozzon össze a konkurens MS helyett.)

    A másik tényező pedig a gyártási kapacitás. AZ elmúlt 1-2 évben egészen biztosan minden gpu gyártó annyit kártyát adott el amennyit csak le tudott gurítani a gyártósorról. Így jött ki a 80-20. Valahogy az Nvidia mindig több gyártókapacitást talál. Márpedig megfelelő volumen hiányában hiába is volna elképesztően jó az RDNA3.

    Úgyhogy ez egy összetett kérdés, valójában még sokkal több dologtól is függ, mint amiket én itt most elsoroltam. Ezért én nem aggódnék amiatt, hogy az Nvidia a konzolok miatt kerülne hátrányba.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák