Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nkmedve

    őstag

    válasz R3laX #13671 üzenetére

    Ez tesztekben/pontokban nem jön ki, mert ott folyamatosan a maximális órajelen megy a proci. Ahol kijöhet az olyan helyzet ahol folyamatosan ingadozik a terhelés (pl. játék is akár).
    Konkrét tesztekről nem tudok, csak azt, hogy nekem a régi, első generációs i5-ömnél érezhető különbség volt (pl. app-ok lassabban nyíltak meg). Akkoriban úgy tudom, hogy olyan 20-30ms kellett egy váltáshoz, és ráadásul még az is rontotta a helyzetet, hogy a proci nem volt képes a legalsó szintről egyből a legfelsőre ugrani, hanem végig kellett menjen az összes köztes P-State-en (így lehetett 100-200 ms is mire a elérte a csúcs órajelet).
    Az utóbbi években az Intel és az AMD ráfeküdtek, hogy leszorítsák a P-State-ek közti váltáshoz szükséges időt, így talán ma már nem érezhető a különbség, csak valami nagyon spéci tesztekkel mutatható ki.
    Ugyanakkor ezek a nagyon gyors váltások nem tudom ha működnek úgy hogy a BIOS-ban állítasz egyedi PState-eket, a Ryzen-nél legalábbis úgy tudom, hogy csak akkor nagyon gyors a váltás (Precision Boost) ha a proci magától végzi azt és nem szól bele semmi külső tényező (alaplap/chipset, OS).

    Gyors pstate váltások ide vagy oda, valamennyi késleltetés mindíg lesz, talán csak néhány ezredmásodperc (AMD Precision Boost esetén talán 2ms-ot olvastam) amit a user nem tud érzékelni, de valamennyi késleltetés mindenképp van.

Új hozzászólás Aktív témák