Hirdetés
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Computex 2025: apró AI szuperszámítógép az ASUS-nál
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vinibali
őstag
minden gyári beállításon jó, az alap feszültségeket használom én is A8-3850 mellett.
próbáld meg nagyjából beállítani egy alapra a gépet, 1333 DDR és 600Mhz körüli NB órajellel. ha így megy, akkor először a DDR-t told fel, laza időzítések és normális feszkó mellett. ha fut, akkor mehet az NB is! -
vinibali
őstag
sajnálatos.
NB clock csak akkor legyen 900Mhz, ha az kevesebb mint a DDR órajel, pl NB: 900 < DDR 933(1866). szóval ennek mindig így kell lennie, de elvileg az sem baj ha több, mert néhány boot kísérlet után a bios visszaáll egy deafult értékre, legalábis a D3H-nál ezt csinálta. más beállítás (feszültségek stb) nem volt bajosabb, a korábbiból vettem át az értékeket, viszont mindent töröltettem az írásnál, nehogy valami CMOS érték bajos maradjon.
most egy A75M-UD2H-t nyúzok, ott az utolsó előtti F5 biosnál benne volt már az állítható NB Clock(igaz tilva) és a hivatalosan kiadott F6-ban, 10 hónappal később sikerült engedélyezniük!
amit nálad kiírt az csak annyi volt, hogy átírta a main régi tartalmát a backupba, szerintem próbálkozz, valami beállításos baj volt. tényleg sokat hoz a konyhára a beta bios -
vinibali
őstag
a te lapodra van újabb bios, komoly tempóelőnnyel
http://forum.hwbot.org/showthread.php?t=45214(#7312) Mahrenburg: szerintem mostmár ne rakj semmit offba, örüljünk ha napi pár hsz születik
amúgy szerintem a platform, leginkább a biosok nagyon sok tartalékot rejtenek még. nemrég találtak még néhány bugot az Athlonok és az FCH működésében is.
(#7313) _ak_: azért van kevés proci, mert mindenki elégedett vele. amúgy az eladó FM1 cuccok nagyon időfüggőek, időnként nézegetem őket és tök hullámvasút szerűen változik a kínálat
-
vinibali
őstag
de rossz, hogy így meghalt a topik
én még mindig egy Llanot nyúzok és nincs panaszom rá -
vinibali
őstag
válasz
westcoastog #7161 üzenetére
nekem van egy, a75 pro4 társaságában
-
vinibali
őstag
válasz
petakpa1 #7151 üzenetére
csak gpuz és cpuz-t használj.
mindenféle epu és tpu kapcsolót célszerű lelőni. a gpu alap órajele 440mhz, de nem kizárt hogy a tuning mellett az uefi visszaveszi alapra az fsb-t mondjuk a túl alacsony NB(iGP) feszültség miatt.
próbálj meg alacsonyabb, mondjuk 105Mhz-es emelést.
mikor uefi van a gépen? -
vinibali
őstag
srácok!
akinek van egy újabb biosú, ASRock vagy ASUS lapja, engedje rá és csináljon egy GPUZ screenshotot az iGP-ről, legyen oly kedves -
vinibali
őstag
-
vinibali
őstag
szerintem nem oszt-szoroz a bios verizó. ASRock is írogatja az újabbnál újabbakat, én váltani fogok
pedig a Gigám van nagyon régóta....
szerintem nem touch bios, csak valami puritán UEFI lehet.
itt egy lap (és a cikk), a rev3-asok lesznek... -
vinibali
őstag
150 Ref mellett... nekem 130 felett már semmi sem változik
nagyon sz@r az utolsó beta bios, a ramokkal is nagyon hanyagul bánik. a Giga viselkedése meg.... botrányos. pár cég belebukott már az ilyen hozzáállásba. valamelyik nap olvastam, hogy adnak ki FM1-es lapokat UEFIvel. persze teljesen új rev alatt
Gondolom az AMD több gyártóval megegyezett asoknagy beragadt készlet miatt -
vinibali
őstag
szabványos órajelek mellett (1866-2000-2200-2400) általában az 1-gyel növelt időzítések mindig elegek voltak. szerintem a magasabb órajel mindig jó, már csak a késleltetést tekintve is
szerk.: nem találkoztam még olyannal, hogy alacsonyabb memóriasebességet értem el, növelt órajellel -
vinibali
őstag
válasz
VaniliásRönk #260 üzenetére
cpuz képeket, prime95-tel barátom
-
vinibali
őstag
AMD Radeon™ Dual Graphics
(#258) HERR Z: én nem láttam még hardveraprón, vannak itteni zsonglőrők akik árulgatják? -
vinibali
őstag
válasz
VaniliásRönk #251 üzenetére
a réven nyert és a vámon bukott
-
vinibali
őstag
válasz
VaniliásRönk #248 üzenetére
ahogy olvastam ő pont ezért venné
-
vinibali
őstag
válasz
BangoSkank #244 üzenetére
én emlékszem valami olyan hírre is, hogy az alaplapoknak és a prociknak a szorózárja is "elbeszélt" egymás mellett. de hát, igen nyilván így oldották meg
-
vinibali
őstag
válasz
BangoSkank #241 üzenetére
mintha Abu azt mondta, volna, hogy hiába SOI GPU 1-1,1volt alatt nem szimptaizál a feszkókkal
csak akkor adhatna külön feszt, ha turbo core megy. és mivel a k10stat csak a különböző powerstate-ek szorzóját és feszültségét adja meg, amit a proci tőle olvas ki, így valószínűleg igen. annyira nem tudom én phenomtweakert használok -
vinibali
őstag
válasz
VaniliásRönk #239 üzenetére
az IMC/NB és magok közöttit tudtam
bár lehet összekevertem a minden egységes feszt kap és a minden külön feszt kap "értékeket"
-
vinibali
őstag
válasz
BangoSkank #237 üzenetére
megnéztem, elég komolyan megcsinálta a srác. 800Mhz 0,7Volton elég
meleghidegaz athlon II-k is nagyon jól alulfeszelhetőek, a szorzózár elhagyása nem újdonság, mivel pl: a notebookok biosza alapból nem szokott ilyen funkciókat felkínálni. viszont nagyon meglepő, hogy a K10STAT így elboldogult vele, mert mintha az emlékeimben az lenne, hogy CPU azonos feszen meg a GPU is
-
vinibali
őstag
nagyon csend van a topikban, nem hiszem hogy még senki sem vett egy jó kis Llanot
-
vinibali
őstag
a kártya nem baj, építhetsz akár HybridCrossFire-t is, dupla teljesíménnyel. tényleg csak akkor lenne ez jó neked, ha az általad írtakra használnád de én akkor eldobnám azt az nVidiát jó messzire
a játékról meg keresgess infókat hogy futhat el a llanoval. ha egy 6550 körüli diszkrét karival elfutkos neked megfelelő grafikán szerintem belevághatsz! a ramok természetesen jók bele, főleg ha ASRockban gondolkozol az megeszik mindenféle RAMot
ha a régi konfigot csak a fogyasztás miatt akarod eldobni, akkor nem lesz gond a teljesítményük is közel azonos!
-
vinibali
őstag
ezt szerintem inkább privában kéne lekardozni, ez nem vitafórum szerintem...
-
vinibali
őstag
engem is meglepett a sok fps láttán a dolog... nem akar valamelyikőtök véletlenül képet cserélni, mert azt hittem saját magaddal beszélgetsz
-
vinibali
őstag
válasz
NereusLaceee #187 üzenetére
ha csak utalsz egy beszélgetése inkább csak másold be, mert ez olyan mintha nekem válaszoltál volna
na hát így konkrétan én sem egészen értem amit akartam írni, valamiért athlon ii-t véltem felfedezni a kolléga irományában. a lényegként arra gondoltam, hogy én egy kicsit magasabb órajelű K10,5-lel simán elvagyok -
vinibali
őstag
válasz
NereusLaceee #185 üzenetére
ő nem azt mondta, hogy 2*2,4Ghz egy Athlon X2-vel elég. de én pl az Athlon II X2-vel, ami magasabb órajeleken futkos bőven megvagyok. sőt 3,6-ra húzva elég izmos
-
vinibali
őstag
emberek azért, mert kijött egy hír a foglalategyesítésről, nem kéne temetni az FM1-et. még magyar tesztet sem láttunk róla...
Tomix: miből gondolod, hogy nem neki való ez az architektúra? -
vinibali
őstag
válasz
pirate29 #173 üzenetére
sok összetevőset kérdeztél
gazdasági elemzést ne várj tőlem, neked kell mérlegeni. ebben van GPU is, ami nem egy hátrány ha vasárnapi gépező vagy.... mint írtam itt a fogyasztás alacsonyabb, mert nem kell még külön vga is. ha komplett rendszert szeretnél építeni, alaplapok hasonló kategóriában, hasonló pénzért vannak. gondolom ha phenomban gondolkozol ddr3-at úgy is veszel, így ez tárgytalan. nemsoká itt a teszt, az majd pontot tesz az ügy végére
-
vinibali
őstag
igen, olvastam én is. Az FM2 szerintem mindenképpp többlábú foglalat lesz, ha egybe akarják hozni a CPU és APU vonalak. a cikk végén meg van egy, akár 3 csatornás memverezérlő említés is
-
vinibali
őstag
egész nap olyan érzésem volt, hogy ma jön a Llano teszt.... szorítsatok, hogy estig beessen
-
vinibali
őstag
- Melyik az a legjobb alaplap ehhez a processzorhoz, amelyben eredményesen lehet tuningolni ezt a fenevadat?
alaplapból csak pci-ex 16-osat találsz én nem is láttam másmilyethogy milyet vegyél az teljesen szubjektív kinek mi tetszik, van aki Asusra, Gigára, MSIre és vannak akik Asrockra esküsznek. talán az MSI a gyér választéka miatt kiesik.
Ha jó ár/érték arányút akarsz venni ASRockot ajánlanék, fontos még hogy az ő lapjaikon DDR3 2400 felirat díszeleg, ez talán pozitívum még a kedvező árak mellett. és kontra hogy "csak" 2 év garosak a lapok.
ASUS: is jó választás, pár ezressel drágább az Asrockkal azonos felszereltség mellett, 3év gar van rá és az UEFI megkönnyíti a tuningot, ha arra adnád a fejed és kontra: ár
Gigabyte: Asus-szal megegyező kategóra mind árban, mind felszereltségben. én nagy előnynek találom, hogy a jelenlegi OC rekord és a kiadás előtti tesztek mind ilyen lapokkal mentek(bár ki tudja lehet csak lobby?) és persze 3év gar. kontraként lehet említeni a Biost, legalábbis sokan nyivákolnak miatta, én személy szerint a giga-féle awardos biosokkal vagyok a leginkább megbékélve és ezekkel sikerült idáig csak értelmes tuningot elérnem. valahogy nem füllik a fogam az UEFIhez
így az alaplapot szerintem magadnak kell kiválasztani, próbáltam néhány támpontot adni, elfogultság nélkül, nyilván lesz még aki mondd valami okosat.
- Memóriából mit ajánlotok? Típus, márka, időzítés.
Memória szintúgy szubjektív, annak tudatában meg főleg, hogy nem tudni még milyen órajelek milyen mértékben vannak a teljesítmény hatására. az időzítésekről és a pénztárcádról nem is beszélveNagyon sok 1333-as modul képes akár 2000 mhz körüli órajelekre, kérdés milyen időzítések és feszültség mellett teszi ezt. Ajánlott az AMD által hivatlosan legnagyobb órajelre hajazni(1866Mhz).
-Kell hozzá külön hűtést venni? Ha igen, az mennyibe kerül?
ha 3850-et célzol, tekintve a 100W-os TDP-t: valami izmosabb hűtőt javasolnék, de az szem előtt kell tartani, hogyha boxos kiadást veszel, nyilván a gyártó tudja a legjobban hogy mit ad hozzá. úgy gondolom teljes mértékben megbízhatsz a gyári megoldásban, ha nem egy 2km mély gyémánt bányában akarsz dolgozninyilván a zajkibocsájtása nem a legjobb a gyári megoldásnak, így ha elsősorban halk gépet tervezel célszerű lenne elgondolkozni egy másik hűtőn. a 939/AM2(+)/AM3(+) hűtők mind kompatibilisek az FM1 foglalattal így a kínálattal nem lesz baj.
Összességében azt mondanám, várjuk meg Oli tesztjét: már dolgozik rajta!! -
vinibali
őstag
válasz
stratova #140 üzenetére
a ramokon nagyon kevés múlik ilyen szempontból, szerintem hogy 1,35 vagy 1,5 volt igazán elenyésző mondjuk a procihoz mérten...
találtam is egy cikket referenciának jó lehet:
There are more interesting differences in power consumption, though, which brings up back to the LoVo series. Idle power decreases only by 0.5 W when going from 1.5 V to 1.35 V and by another 0.5 W when switching to 1.25 V. This isn't much, but considering that the rest of the system remains unchanged, it's something. Peak power decreases from 178 W and 180 W at 1.5 V (DDR3-1333 and -1600 speeds) to 174 W and 177 W at 1.25 V and 1.35 V. While these numbers are certainly not very relevant to desktop PCs, the measured power consumption differences can become important once you start to power-optimize all other system components. At the end of the day, a few watts difference on a low-power desktop PC like our 25 W Core i5 system becomes quite relevant.szerk.: hát igen elég meleg árai vannak az ilyen moduloknak, szvsz a technológia bejáratódásával egyre "határtűrőbb" modulok készülnek és sztem csak kamu duma ez a LoVo. tegyük fel, hogy alacsonyabb feszen képes azonos időzítéseket hozni. egy bizonyos szintig egy sima asztali kitt is tudja, példának okádék: öcsém gépében 2*1GB KVR1333 van, 1386-on futnak 7-7-7-21-1T-ben 1,49 volton! és elég régi a cucc. na szóval ha még a kitt képes is rá, notebookon nem tudom hol fogod beállítani a ramok feszültségét
-
vinibali
őstag
válasz
stratova #104 üzenetére
egy tipikus dolog a notebookok részéről az 1333-as ddr3, mert ez a legolcsóbb és a legelérhetőbb. a tudatlan mukik akik vesznek egy llanós notebookot fogalmuk sincs, hogy a ddr3-at eszik vagy isszák
de nem ez az egyetlen oka hogy 1333-as ramokka szerelik, HANEM a mobil vonal támogatása mindig is "kúrtább" volt. nem beszélve, ha még tudsz is 1600-as, neadjisten(remélem egy szó) 1866-os ramokat szerezni és még a proci bírná is ennek a kezelését, nem hinném, hogy van olyan funkció egy notebook biosában, hogy ref órajel vagy memória szorzó állítás
bár a moddingolt biosok mindig is népszerűek voltak
szerk.: egy kis plusz: talán még nem is lenne baj, a ddr1333-mal, csak a Husky(K10,5)-es magok memóriakezelése, nem hinném hogy 8000 MB/s körüli értékeket nagyon felülmúlnágondolok itt írás/olvasás/másolásra
-
vinibali
őstag
válasz
antikomcsi #95 üzenetére
hát ha az APUt tuningolják, akkor mi más ehetné meg?
-
vinibali
őstag
ezt valamelyik korábbi postban én is pedzegettem
az 1866 az az órajel amit az AMD vállal. ezen stabilan mennek a ramok, ami efelett van az csak "tuning" a sima AM3-as lapoknál is volt DDR3 2000 támogatás, ezeknek a szorzóknak az állítgatását a bios teszi lehetővé, ami gyártófüggő. így ebben semmi meglepő nincs
-
vinibali
őstag
válasz
antikomcsi #86 üzenetére
nálam 5830 megy Athlon II 235e alatt
(#80) HERR Z: ezt én is néztem, nagyon jó árban van egy Athlon X4-gyel szembenha komolyabb lenne a szegmens eléggé leverné az árakat...
-
vinibali
őstag
Az AM3(+) vonal marad CPU itt a Bulldózer fog dominánlni, lesz még belőle csiszolt verzió és köv generáció is, de mindenképp csak CPUként működik majd. az FM1 jelenleg K10,5-es CPU mag+Radeon GPU kombó, itt is lesz majd Bulldózer magos megoldás: a következő generáció Trinity lesz ilyen. merően átdolgozott GPU-val. az idő múlásával és a generációk fejlődésével egyre inkább eltűnik a CPU és GPU felépítése közötti különbség. a Fúzió tovább folytatódik
-
vinibali
őstag
dobjatok már valami újdonságot
tudni arról valamit, mikor lesz PH-s teszt? -
vinibali
őstag
válasz
hyperman25 #20 üzenetére
DDR2 2400höhöö
én is elég erősen gondolkozok már a váltáson. de néztem a dual graphics teszteket, hát nem ájultam el. úgy tudom még nincs eléggé optimalizálva a rendszer. mit tudsz erről Oli?
-
vinibali
őstag
nyilván arra voltak kíváncsiak - hogyha valaki nem HCF kompatibilis - VGA-val használja, akkor egy Athlon-hoz képest mit tudhat a Husky. a memória része meg érdekes szvsz, nem feltétlenül a CPU miatt növelte az AMD a sávszélt(optimalizálták) hanem a GPU szűknek vélt memóriaelérése miatt. szerintem azok a tesztek lennének fontosak(lehet már van ilyen?), ahol leméréné az illető, hogy különböző memóriasebességek milyen hatással vannak a rendszer sebességére. ezzel lehetne szerintem a legnagyobbat segíteni a leendő építőkkel, hogy kidobják-e a megmaradt 1600-as ramjaikat.
Vajon mennyi lenne OC-vel az 1866MHz? és Érdekelne melyik abból a legvéknyabb és legnagyobb átmérőjű FM1 mini ITX alaplaphoz (Asus MinITX F1A75I deluxe-ba)
Ezt nem értem, mire gondolsz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Llano" APU topik
- FM1 tokozás
- Négy, három, vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Llano (Husky/K12 & VLIW5):
A8-38xx, A6-36xx/3500, A6-34xx/3300, E2-3200
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest