A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán

Nálunk járt a sokak által Noctua-gyilkosnak titulált processzorhűtő, így megnéztük egy kicsit közelebbről is.

Tesztkörnyezet, szerelés

Tesztgépünk a jó öreg Haswell-alapú HEDT platformra épül, és legutóbbi hűtős írásunk óta csak két (amúgy irreleváns) dolog változott vele kapcsolatban; a videokártya szerepét ezúttal egy 2 GB-os Zotac GeForce GT 740 látta el, a szokásos ADATA XPG Spectrix D40-es RAM kit helyett pedig a 2666 MHz-es Kingston HyperX Fury modulokat kotortuk elő a fiók mélyéről. A Core i7-5960X-et fix 4 GHz-en járattuk 1,25 volt feszültséggel, így 250 watt fölé is felkúszott a fogyasztása, ideális alapot kínálva a hűtés hatékonyságának kiderítéséhez.

Tesztkörnyezet
Processzor Intel Core i7-5960X @ 4 GHz, 1,25 V
EIST on, C1E/C-state off, Turbo Boost off
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer
Memória 2 x 8 GB Kingston HyperX Fury DDR4-2666 (két modul a HX426C16FB3K4/32 kitből)
Videokártya Zotac GeForce GT 740 2 GB
Háttértároló 240 GB Toshiba TR200 (THN-TR20Z2400)
Tápegység Be quiet! Straight Power 11 850 W
Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Pro x64 (ver. 1809)
Felhasznált segédprogramok AIDA64 Engineer 5.98.4800
CPU-Z 1.84.0.x64
Prime95 v29.4 build 8

A felszerelés nem túlságosan bonyolult folyamat, bár a tasakokban tobzódó sok kis mütyür elsőre kicsit ijesztőnek tűnhet az avatatlanabb szemlélődő számára. A folyamatot "pózer" deszkánkkal, az LGA1151-es ASUS Z170-Deluxe-szal mutatjuk be.

[+]

Az első képen láthatóak az LGA115x foglalat(ok)hoz való szerelékek. Elsőként a backplate négy sarkába, a középső furatokba kell behelyezni a megfelelő csavarokat, majd a négy műanyag rögzítő bigyót rátolni a szárakra, hogy körülölelve a csavarokat biztosítsák azokat. Arra figyeljünk, hogy Intel processzor esetén a backplate középső, kidomborodó része az alaplap alja felé néz!

[+]

Miután az ominózus backplate a helyére került, a tokozás körül lévő lyukakra ráhelyezzük az alátéteket, majd kézzel becsavarozzuk a fémbakokat. Ha ezzel megvagyunk, a bakokra rátesszük a fémszereléket, melyre magát a bordát fogjuk felfogatni – mielőtt ennek nekilátnánk, a négy kis csavarfejjel fixáljuk őket. Most már csak a rugós csavarokat kell beimádkoznunk a nekik szánt helyekre – miután egyenletes, vékony rétegben felkentünk a proci kupakjára egy borsószemnyi hővezető pasztát –, de ezt fokozatosan, felváltva csavarozva tegyük.

[+]

A ventilátorok szerelése még ennél is egyszerűbb; a keretet a légkavaróhoz kell rögzíteni úgy, hogy a csavarfejek az RGB-s rész oldalán legyenek. A fémpántokat a kereten található kis pöckökbe illesztjük, és ezt követően már tehetjük is a ventiket a lamellákra. Az Y-kábel segítségével köthetjük a két SF140-est a deszkánk CPU_FAN tüskesorára, s ha van megfelelő RGB headerünk is, arról se feledkezzünk meg. Készen is vagyunk!


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés