2019. április 26., péntek

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Be quiet! Straight Power 11: vezetékek nélkül

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A német cég új, minőségi tápegységcsaládjából egy combosabb példányt próbáltunk ki.

Hirdetés

Külső, kialakítás

A csendre fókuszáló be quiet! nem ismeretlen szereplője a tápegységek piacának, és Straight Power termékcsaládja is több éves múltra tekinthet már vissza, annyira, hogy már 2010-ben szerepeltek tesztjeinkben. A most bemutatásra kerülő, 11-es széria 850 wattos modellje határozottan a felső kategóriát képviseli, amelyet nemcsak a leadható teljesítmény, de a kialakítás is jelez. Ezt a szériát még a 2017-es Computexen mutatták be, de bejelentésére viszonylag sokat kellett várnunk. Az újdonságok között első helyen a DC oldali kábelezés megszüntetése áll, de a standon kiemelték, hogy az alkatrészek is minőségibbek lettek. Mindezek a változtatások egyébként a teljesítményben is érződnek, a korábbi 400, 500, 600, 700 és 800 watt helyett most már 450, 550, 650, 750 és 850 wattos változatokat kapunk, illetve került a sorozatba még egy 1 kW-os csúcsmodell is.


[+]

Ritkán okozhat a formatervezőknek álmatlan éjszakát egy-egy tápegység megtervezése: a Straight Power 11 850 W ránézésre is látható módon követi a nyolc évvel ezelőtti modellt. Ez nem is baj, a felületbe süllyesztett, sötétszürke drótokból álló védőrács például kifejezetten jól néz ki, a diszkrét fekete szín, a süllyesztett be quiet! felirat pedig csak tovább erősítik a prémiumérzést. Hosszúságát illetően 170 mm-es helyre sikerült a 850 watt teljesítmény leadására képes elektronikát besűríteni, ami azt jelenti, hogy az igényesebb miditornyoknál azért nem lesz probléma a beépítéssel.


[+]

Ami a szellőzési megoldást illeti, táp egyik oldalát teljesen betöltő ventilátor által beszívott levegő hátul távozik, a ház felé semmilyen légáramlás nincs, nagyon helyesen. A megcélzott kategóriának megfelelően a Straight Power 11 széria csak teljesen moduláris kábelezésű tagokat tartalmaz.


[+]

A dobozban található tartozékok listája nem túl gazdag, a tápon és kábelein kívül csak négy csavart és négy kábelkötegelőt kapunk, és semmi extrát – figyelembe véve az árat, igazán örültünk volna néhány tépőzáras összefogónak is. A mellékelt kábelek a színvilágnak megfelelően teljes egészében feketék és teljes hosszukban harisnyázottak. Hosszuk és beosztásuk:


[+]

A készülék bal oldalán elhelyezett specifikációs matricán látható, hogy a Straight Power 10-hez hasonlóan itt is 80 Plus arany specifikációknak megfelelő hatásfokra számíthatunk. A másik érdekesség, hogy a ma divatos, egyetlen bivalyerős 12 voltos ágat kínáló kialakítás helyett négy különálló 12 voltos ágat kapunk, melyek közel egyforma erősségű áram (21/21/26/26 amper) leadására képesek. Az egyes ágak elosztását illetően a 12V1 az alaplap (egész pontosan a 24 tűs ATX csatlakozó) és a meghajtók (SATA, molex) energiaellátásáért felel, míg a 12V2 a CPU-hoz tartozó P4/P8 konnektoroké. Mindkettőből 250 watt vehető ki, míg a grafikus kártyákra (PCIe) dedikált 12V3 és 12V4 ág esetében 310 watt a maximális teljesítmény. A gép bal oldala felé néző oldalon található matrica részletesen tájékoztat is a specifikációkról.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.