Hirdetés

Raijintek EOS RBW: kompakt vízhűtés, két méretben

Dupla és tripla ventilátoros kivitelben teszteltük a gyártó meglepően kedvező árú hűtőit.

Bevezetés és dizájn

A Raijintek név házairól és hűtőiről is ismert hazánkban. Tesztünk alanya, az EOS RBW kompakt vízhűtés tavaly mutatkozott be, és több érdekes megoldást is felvonultat. Ezek egy része – például az alumíniumból készült radiátor – a kedvező ár elérését segíti, míg mások, például a radiátorral egybeépített pumpa az egyediséget szolgálja, a cég ugyanis nem az Asetek valamelyik platformjára építkezett, hanem saját megoldással lépett piacra. Cikkünkben most a termékcsalád mindkét tagját, a két ventilátoros 240 RBW-t és a három ventilátoros 360 RBW-t is megvizsgáljuk, hogy kiderüljön: van-e valami buktató a kategóriához mérten kedvező árak mögött, és hogy milyen körülmények között szükséges a nagyobb méretű változat.

Külső

Az EOS RBW hűtők első ránézésre a kompakt vízhűtések klasszikus vonalait követik: egy hűtőblokk (rajta az elengedhetetlen RGB fényekkel), némi csővezeték és a radiátor alkotják az alapokat. A szemfülesebbek azonban kiszúrhatják, hogy a radiátoron egy vaskos hasáb is helyet kapott, mely többek között a pumpát tartalmazza, a megszokottakkal ellentétben ugyanis ez a komponens nem a hűtőblokkba került.


[+]


[+]

A blokk maga a gyártó elmondása szerint mikrobarázdás felépítésű, ezek a barázdák 0,12 mm-esek, felettük pedig címezhető RGB LED-sor található, mely kompatibilis az elterjedt alaplapi rendszerekkel. Alja, mely 68 x 65 mm-es felületet kínál, igényesen megmunkált, tükröződni nem tükröződik, de a forgácsolás nyomai sem láthatóak selyemfényű felszínén.


[+]

A blokkhoz két elforgatható, 90 fokos csonkon keresztül csatlakoznak a csővezetékek, melyek az EOS 240 RBW esetében 375, az EOS 360 RBW esetében pedig 480 mm hosszúak. Maguk a csövek szövetborítást kaptak, kívülről 16 mm-es átmérővel rendelkeznek, furatuk 8 mm-es.


[+]

A vezetékek a radiátor felőli részen egyenesen csatlakoznak a pumpát is tartalmazó boxba, melyet egy SATA csatlakozón keresztül láthatunk el árammal – ez biztosítja az energiát az 50 000 üzemórára méretezett, 40 l/h-s maximális térfogatáramot biztosító pumpa számára. A radiátor maga 12 csatornás és 29 mm vastag mindkét modellnél – tulajdonképpen az eltérés egyedül a hosszúságban van, hiszen az egyik 287, a másik 410 mm-es, hogy elférjenek rajtuk a mellékelt ventilátorok.


[+]

A ventilátorok 120 x 120 x 25 mm-esek, és a kor követelményeinek megfelelően PWM vezérlésűek. Ez utóbbival 800-1800 rpm közötti fordulatszámtartományban képesek üzemelni, aki pedig DC vezérlést használna, annak hasznos információ lehet, hogy a lapátok 7 voltnál kezdenek forogni. Természetesen a színes fényekből itt sem lesz hiány, ARGB rendszer világítja meg a fehéres színű lapátokat. Megjegyeznénk, hogy mindegyik ventilátor és a hűtőblokk is saját ARGB csatlakozóval rendelkezik, így igen bonyolult fényjátékot is kiépíthetünk, feltéve, hogy győzzük csatlakozókkal. Amennyiben nincs ilyen igényünk, akkor másodlagos csatlakozókkal össze is fűzhetjük a komponenseket, és akkor az alaplap egyetlen csatlakozóját használva szinkronban villoghatnak. Az EOS RBW hűtők csomagjaiban egyébként találunk Y kábelt a ventilátorokhoz, így nem kell hozzájuk két vagy három szabad FAN konnektort biztosítani az alaplapon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés