ASUS ROG Azoth: egy ütős mechanikus billentyűzet tesztje

Az idei CES alkalmával leleplezett, hot swapes modell gyártásakor nem kötöttek túl sok kompromisszumot.

ASUS ROG Azoth billentyűzet

Az ASUS láthatólag eléggé összekapta magát a 2023-as esztendőre, ugyanis a hetekben nálunk járt a legfrissebb egér/egérpad párosa, amelyek igen korrektre sikerültek, és a cég a klaviatúrák szegmensében szintén alkotni látszik, mivel egy meglehetősen igényes mechanikus billentyűzet varázsolja triumvirátussá a nemrégiben bemutatott perifériáinak felhozatalát.

[+]

A ROG Azoth névre keresztelt vezeték nélküli tasztatúra követi a nívósabb készre szerelt megoldások között újabban megfigyelhető trendet, miszerint öblöset merít az épített eszközök világából, és ez a tény már a méretes doboz tartalmát szemügyre véve egyértelmű. A karton mélye rengeteg extrát rejt; a merev, 2 méteres harisnyázott USB Type-C/Type-A kábelen kívül egy toldóadapter, egy kupak-, illetve kapcsolószedő csipesz, egy kenőállomás ("lube station": műanyagkeret, amibe belehelyezhetjük a kapcsolókat kenési célzattal), egy hozzávaló ecset, egy tégely Krytox GPL-205-GD0 zsírozóanyag, egy kapcsolónyitó szerszám, három plusz ROG NX switch, négy ROG matrica és egy szövet porvédő tasak van benne. Ez igen!


[+]

Magát a 75 százalékos kivitelű, makrózható konstrukciót kézbe fogva rögvest feltűnik, hogy akár önvédelmi fegyverként is bevethető, bár alsó része műanyagból készült (a gyártó elmondása szerint azért, hogy ne interferálhasson a rádióval), fedőlapja viszont eloxált alumínium, és cakkpakk 1186 grammot nyom a mérlegen.


[+]

A termék északi tájolású LED-ekkel ellátott, gyorscserés – 3 és 5 tűs switch-ekkel egyaránt kompatibilis – foglalataiban gyárilag (picit) lubrikált, lineáris karakterisztikájú ROG NX Red (40 gF erőkifejtés, 4 mm-es út, 1,8 mm-en regisztrál), halk/taktilis ROG NX Brown (58 gF erőkifejtés, 4 mm-es út, 2 mm-en regisztrál) vagy kattogós/taktilis ROG NX Blue kapcsolók tanyáznak (65 gF erőkifejtés, 4 mm-es út, 2,3 mm-en regisztrál – mi az elsővel kaptuk), melyeknek Cherry-féle keresztszárain kettős fröccsöntésű, 1,3 mm falvastagságú PBT billentyűsapkák trónolnak – feltéve, ha nem a szerkesztőségünkbe is beköszönő, magyar kiosztású verziót vásároljuk meg, mert akkor a szokásos, lézerrel gravírozott ABS-t kapjuk.

[+]

A fémnyelves stabilizátorokat már jobban megkenték (és utólag a Costar üdvöskéire cserélhetjük őket, ha kísérletezni szeretnénk), kiváltképp a szóközt, ami még dedikált párnázást is kapott maga alá a különösen kellemes működés érdekében. A készülékházban nem spóroltak a csillapítással, ugyanis a gasket mountos acél plate alatt egy 3,5 mm vastag szilikongumi rácsozat, a NYÁK alatt egy Poron habszivacs, legalul pedig még egy réteg szilikon habszivacs nyert elhelyezést, ezáltal mérsékelt gépelési zajra és "puhábbnak" érződő leütésekre számíthatunk annál, mint amit a konzumer klaviatúrák legtöbbjénél megszokhattunk.

[+]

A jobb felső sarokban egy szerintünk ízléses, 2 hüvelykes monokróm OLED képernyő állomásozik egy négyféleképp aktuálható vezérlőgomb (fel, le, felülről lenyom, oldalról benyom) társaságában, amire szöveget, zenéhez vizualizációt, lényeges rendszerparamétereket, multimédia-információkat vagy animált GIF-eket rakhatunk ki, folyamatosan mutatja a leoltott fényekkel és inaktív kijelzővel 2000 órás üzemidővel kecsegtető akkumulátor töltöttségét és a módosítógombok állapotát, de akár a gombonként címezhető Aura Sync világítást is állíthatjuk segítségével.


[+]

A kihajtható talppároknak köszönhetően a dőlésszöget összesen három szinten adhatjuk meg, és a célgéphez nem csupán 2,4 GHz-es ROG SpeedNova rádióval vagy vezetékkel, hanem Bluetooth 5.1-gyel is kapcsolódhatunk, mely üzemmódok közt egy háromállású reteszkapcsolóval válthatunk, ami a felső peremen, a kis adóvevő számára kialakított, mágneses tárolórekesz szomszédságában figyel.


[+]

Az NKRO-s, "kékfoggal" automatán 6KRO-ra váltó, Windows és macOS operációs rendszerrel használható újdonság szoftverének szerepét a vállalat centralizált platformja, az Armoury Crate látja el.


[+]

Főbb paraméterek
ASUS ROG Azoth billentyűzet
Felépítés 75 százalékos, gasket mount, acél plate
Fedőlap eloxált alumínium
Készülékház műanyag
- a plate alatt 3,5 mm vastag szilikongumi rácsozat
- a NYÁK alatt Poron habszivacs
- a Poron réteg alatt szilikonszivacs betét
Kapcsolók megkent ROG NX Red (lineáris, 40 gF, 4 mm/1,8 mm)
megkent ROG NX Brown (halk/taktilis, 58 gF, 4 mm/2 mm)
megkent ROG NX Blue (kattogós/taktilis, 65 gF, 4 mm/2,3 mm)
Gombok száma 82
Billentyűsapkák doubleshot PBT
magyar kiosztás esetén: lézerrel gravírozott ABS
Érzékelés 6KRO/NKRO
Háttérvilágítás gombonként címezhető ASUS Aura Sync
Belső memória ötprofilos
Vezetékmentes kapcsolódás 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás ROG SpeedNova
háromeszközös Bluetooth 5.1
USB frissítési frekvenciája 2,4 GHz: 1000 Hz
kábel: 1000 Hz
Bluetooth: 125 Hz
Akkumulátor 2,4 GHz: kikapcsolt RGB-vel és OLED-del kb. 2000 óra
töltési idő: kb. 1,5-2 óra
Kábel 2 méteres, harisnyázott USB Type-C/Type-A (USB 3.0 port ajánlott)
ferritgyöngy: nincs
kötegelő: van
Multimédia-vezérlők, egyéb funkciók 2 hüvelykes OLED kijelző + be- és lenyomható billenőkapcsoló
Fn + [gomb]
Dönthetőség összesen három állás
Egyéb extrák - gyorscserés foglalatok (3 és 5 tűs kapcsolókkal egyaránt kompatibilis)
- megkent stabilizátorok
- extra szivacsréteg a szóköz alatt
- mágneses dongle rekesz
- teljes makrózhatóság
- Windows és Apple Mac mód közötti váltás az Fn + Tab kombóval
- toldóadapter
- kupakszedő csipesz
- kapcsolószedő csipesz
- kapcsolónyitó szerszám
- kenőállomás
- ecset
- egy kis tégely Krytox GPL-205-GD0 kenőanyag
- 3 db bónusz ROG NX kapcsoló
- négy ROG matrica
- szövet porvédő tasak
Méret (sz x mé x ma) 326 x 136 x 40 mm
Tömeg 1186 gramm
Szoftver Armoury Crate
Gyártó honlapja rog.asus.com/hu
Termék honlapja ASUS ROG Azoth
Ár kb. 100 000 forint
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés