ASUS ROG Strix Scope: egyszerűen nagyszerű

A gyártó visszafogott mechanikus billentyűzete magabiztosan hozza a kötelezőt.

Bevezetés, külső

Nem tegnap járt nálunk utoljára teszten Asus logóval ellátott mechanikus billentyűzet: 2014-es cikkünk óta sok víz lefolyt a Dunán. Akkor a gamer jelzőt leginkább különleges alakú termékekre aggattak rá, melyeken még véletlenül sem találhattunk merőleges vonalakat, ma már inkább az RGB LED-es fényár az, amitől szinte automatikusan játékos kiegészítővé válik valami. Most ismét egy Strix billentyűzetet vettünk alaposabban szemügyre, tesztünk alanya ugyanis a májusban bemutatott ASUS ROG Strix Scope.

Hirdetés

Külső

A 440 x 137 mm alapterületű billentyűzet egyszerű, keret nélküli téglalap alakú alapot kapott, melynek asztal felé eső oldala műanyagburkolattal lett ellátva, a felső lemez viszont már fekete alumíniumból készült, ennek megfelelően az eszköz igen strapabíró hatást kelt, súlya pedig nem kevés, a 1070 grammos értékkel már-már fegyvernek is számít. A felületet jobb oldalon, a numerikus pad alatt szálcsiszolással igyekeztek feldobni, de ezen a szélen kapott helyet a világító ROG logó és az 5 darab fehéren fénylő állapotjelző LED is. A gombok alatti élt mindössze egy „Republic of Gamers” felirat díszíti.


[+]

A mártással festett gombkupakok a minél egyszerűbb dizájn érdekében nem kaptak keretet, így az alaplemeztől való 6 milliméteres távolságuknak köszönhetően akadálytalanul vizslathatjuk az átlátszó műanyag házban dolgozó Cherry MX kapcsolókat. Nálunk a Red switchekkel szerelt változat járt, a Strix Scope ezen felül kapható még Brown, Blue, Black, Speed Silver és Silent Red mikrokapcsolókkal is.


[+]

Természetesen az Asus billentyűzetektől megszokott módon választható magyar kiosztás is, ráadásul a szabványos kereszt alakú rögzítésnek hála utólag is cserélgethetjük a kupakokat, kezdve például a csomagban megtalálható, ezüst színű és a feketénél némileg érdesebb felületű WASD gombok beszerelésével – a műveletet a szintén tartozékként kapott szerszámmal végezhetjük el.


[+]

Dedikált makrógombokat a kompakt kialakítás miatt nem találunk, cserébe szoftveresen bármelyik billentyű funkcióját meg tudjuk változtatni, sőt akár menet közben, az Alt Gr gomb lenyomása után on-the-fly is tudunk makrót rögzíteni, a beállításokat pedig a beépített memóriában tárolt öt profilba tudjuk elmenteni. Ezek között az Fn és az 1, 2, 3, 4 és 5 számbillentyűkkel tudunk váltani, míg a 6-ost lenyomva a gyári profilt aktiválhatjuk. (Ezt egyébként nem kell megjegyeznünk, a gombkupakok felénk eső oldalán megtaláljuk a profilokat jelző római számokat.)


[+]

Az eszköz alján egy újabb, az elsőnél jóval méretesebb ROG logót találunk, a tőle balra eső területet fényes sávokkal tették változatosabbá. A csúszásmentességért összesen hat darab gumitappancs felel, érdekes viszont, hogy a kihajtható, a magasságon 1 centit növelő talpakra nem került szilikon. Ez azonban nem okozott gondot, ha akarjuk, akkor könnyebben eltolhatjuk az eszközt kinyitott lábakkal is, de játék során ez egyszer sem fordult elő.


[+]

A Strix Scope alsó felét tovább vizsgálva rábukkanhatunk az 1,8 méter hosszú, szövetborítású és USB csatlakozóban végződő vezeték csatlakozási pontjára – de óvatosan a húzogatással, mert csak egyszer tudjuk leválasztani, a visszacsatlakoztatáshoz már a szerviz borsos áron kínált szolgáltatásait kell igénybe vennünk.


[+]

A kábel elvezetését megkönnyítendő, a felső él alatt középről mindkét irányba kiinduló csatornákat alakítottak ki, így mindenki a számára kényelmes oldalra rendezheti a vezetéket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés