Hirdetés

Egy karcsú kacsa közelebbről: a Ducky One 3 SF klaviatúra tesztje

A hot swap foglalatokat és csillapítást felvonultató perifériától nem szívesen búcsúztunk el a próbakör végén.

Hirdetés

Ducky One 3 SF billentyűzet

A korrekt, készre szerelt billentyűzetek kedvelői számára biztos nem ismeretlen a Ducky márkanév, főleg, hogy a múltban hasábjainkon is volt néhány teszt a népszerű gyártó termékeiről. Az efféle klaviatúrák képviselik a belépést az igényesebb beviteli eszközök világába, de akit elkezdett érdekelni a téma, a bőség zavarával szembesülhet már akkor is, ha csupán a felhasználói élményért tekintélyes mértékben felelős kapcsolók választékát igyekszik felmérni. A kísérletező kedvet nagyban ösztönözhetik a gyorscserés foglalatok, hiszen ezekkel nincs szükség forrasztópákára, ha valamilyen új switch-et szeretnénk kipróbálni, és a vállalat legfrissebb, 2021 végén debütált One 3 szériája – melynek numerikus paddal rendelkező variánsát tavaly nyáron vizsgáltuk meg közelebbről – pontosan erre kínál lehetőséget.


[+]

Szerkesztőségünkben ezúttal a 65 százalékos kialakítású, lebegőgombos One 3 SF Pure White járt, ami egy sokak által favorizált formátum, mivel a 60 százalékos felépítéstől eltérően kompaktsága mellett azért a kurzorpozicionáló billentyűk zömét felsorakoztatja, viszont a funkciógombok csak az Fn + [1-ó] kombinációkkal érhetőek el. A foglalatokba egyébként öt- és háromtűs kapcsolókat egyaránt rakhatunk, úgyhogy az utólagos variálásra tengernyi az alternatíva.


[+]

A doboz a cég jól bevált dizájnját követi, és magán a periférián kívül tartalmaz pár extrát. Elsőként a PET porvédőt emelnénk ki, ami anno a '90-es években igen elterjedt volt, de aztán valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag szinte teljesen elfelejtődött, és csak manapság kezd visszatérni a köztudatba a jobb fajta modellekhez mellékelve. Mivel cikkünk tárgya hot swapes, a kupakszedő csipesz mellett egy kapcsolószedő is benne van az árban, és ahogy azt a kacsás vizeken megszokhattuk, egy adag plusz billenytűsapkát is előbányászhatunk a karton mélyéről, melyeket a Space és a (fehér) Enter kivételével kettős fröccsöntésű PBT-ből gyártottak. 12 darab pótsapkát adnak, ebből 9 színes, egy pedig speciális, kör alakú, viszont azt nem értjük, hogy az SF verzióhoz miért adtak numerikus padhoz való Entert. A plug and play képességeket taglaló füzetecske nincs nyomtatott formában, ez a cég weboldaláról tölthető le.


[+]

A 335 mm széles, 110 mm mély és 40 mm magas, 627 grammot nyomó apparátus kéttónusú háza műanyagból készült és más színkombinációkban is elérhető a fehér/ezüstön kívül; kedvencünk talán a kék/fekete/lime, dyesub PBT-s DayBreak kiadás, ha a Frozen Llama változatot nem számoljuk. A műanyag kivitel nem feltétlenül hátrány, hiszen bár még így is hallható valamennyire a fémes csengés gépeléskor, azért mérsékeltebb hangerővel, mint mondjuk a Ducky x Varmilo Miya Prónál. A termék tervezésekor az akusztika fontos szerepet játszott, ezért nem meglepő, hogy az acél plate-tel érkező, gasket mountos megoldás kétrétegű nyomtatott áramköri lapja alatt EVA szivacsbetétet helyeztek el. A cég e termékcsaláddal egy új szókapcsolatot is bemutatott: a "QUACK Mechanics" szlogennel reklámozott konstrukcióknál doubleshot PBT kupakokra (kivétel a hazai változat), optimális súlyelosztásra, csillapított akusztikára és kenőanyaggal kezelt stabilizátorokra számíthatunk.

A Cherry MX Clear kapcsoló, ami esetünkben az RGB miatt átlátszó házzal rendelkezik
A Cherry MX Clear kapcsoló, ami jelen esetben az RGB miatt átlátszó házzal rendelkezik [+]

Az általunk szemrevételezett SKU IP40-es védettséget élvező, halk/taktilis Cherry MX Clear (RGB) kapcsolókkal jött, amelyek a 4 mm-es billentyűút felénél, azaz 2 mm-en regisztrálják a leütést, és aktuációjukhoz 65 cN erőkifejtés kell, ergo egy picit nehezebb őket lenyomni, mint az MX Blue-kat. Természetesen az egyéb opciókból sincs hiány, ugyanis a One 3 SF-et Cherry MX Red, MX Silent Red, MX Black, MX Speed Silver, MX Brown vagy MX Blue switch-ekkel is megvásárolhatjuk.


[+]

Az OEM profilú kupakok alapértelmezésben 1,4 mm-es falvastagságú, kettős fröccsöntésű PBT-ből készülnek, azonban a magyar kiosztás esetén kénytelenek leszünk megelégedni a lézerrel gravírozott, vékonyabb ABS plasztikkal. Öröm az ürömben, hogy nem csupán a másodlagos, de a harmadlagos, rétegelt funkciókat (amiket amúgy az Fn + [gomb] együttes nyomkodásával léptethetünk életbe) is odabiggyesztették a billentyűsapkákra, mégpedig az oldalukra, ráadásul ezek a feliratok szintén részesülnek a gombonként címezhető RGB LED-ek fényéből. Két bekezdéssel korábban utaltunk rá, hogy az implementált QUACK Mechanicsnak köszönhetően a billetyűzet plate-hez rögzített stabilizátorait előre megkenték nekünk.


[+]

A One 3 SF egy 32 bites, ARM Cortex-M0 alapokon nyugvó Nuvoton NUC1251SG4AE USB mikrokontrollert kapott, amit 20 kB SRAM-mal, 4 kB ROM-mal és 256 kB fedélzeti memóriával támogattak meg, miközben a fényjátékért három 16 csatornás, 16 bites színmélységet produkáló Macroblock MBI5043GO LED driver felel.


[+]

Alul a szokásos kép fogadja a szemlélődőt, tehát a háromszintű dőlésszögállítást lehetővé tévő, kihajtható lábak kvartettje (amiknek bal oldali párosa alá került a reset kapcsolónak otthont adó bemélyedés), a csúszásgátló gumicsíkok – melyekből dicséretes módon az említett lábakra is jutott – és a négy DIP switch egyaránt visszakacsint ránk. Az utóbbiakkal aktiválhatjuk az F1-F12 gombsor toggle funkcióját, válthatunk NKRO/6KRO üzemmód közt vagy adhatunk meg egyedi VID azonosítót. Az 1,8 méteres, harisnyázott Type-C/Type-A kábelhez jár egy kötegelőgumi.


[+]

Specifikációk
Típus Ducky One 3 SF Pure White
Kapcsolók mechanikus, Cherry MX Red / MX Silent Red / MX Black / MX Speed Silver / MX Blue / MX Brown / MX Clear
Gombok száma 67
Billentyűsapkák lézerrel gravírozott ABS, a színes extra gombok doubleshot PBT
nem magyar kiosztások esetén: 1,4 mm falvastagságú doubleshot PBT
Érzékelés 6KRO/NKRO
Háttérvilágítás igen, gombonként címezhető RGB
Belső memória igen
Kábel leválasztható, harisnyázott USB Type-C/Type-A, kötegelővel
1000 Hz-es polling rate
Multimédia-vezérlők, egyéb funkciók Fn + [gomb]
Extrák Kailh gyorscserés foglalatok (3/5 pin), kétlépcsős döntés, EVA habszivacs csillapítás, gyárilag megkent stabilizátorok, DIP switch-ek, 12 db plusz billentyűsapka, kupakszedő csipesz, kapcsolószedő csipesz, PET porvédő, sokrétű plug and play programozhatóság
Méret (sz x mé x ma) 335 x 110 x 40 mm
Tömeg 627 gramm
Gyártó honlapja www.duckychannel.com.tw/en
Termék honlapja Ducky One 3 SF Pure White
Garancia 2 év
Ár kb. 62 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ducky

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés