Hirdetés

ASUS ROG Strix Scope TKL Deluxe billentyűzet: itthon nincs párja

Az új tenkeyless modell nem csak kevesebb gombot, de több kényelmet is biztosít.

Bevezetés, külső

A TKL (tenkeyless) kialakítású, vagyis numerikus padot nélkülöző billentyűzetek egyre nagyobb divatnak számítanak, mert bár az egyik legnagyobb előnyük, a hordozhatóság már nem annyira fontos szempont vásárláskor, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt, amikor még mindenki LAN-partikra járt, sokaknak az is számít, hogy minél nagyobb terület maradjon szabadon az asztalon az egér számára.


[+]

Szerkesztőségünkben is a korábbi években látott mintához viszonyítva gyakrabban fordulnak meg ilyen eszközök, tavaly novemberben teszteltük ugyanis a Razer Huntsman Tournament Editiont, most pedig a szintén általunk is tesztelt ASUS ROG Strix Scope numpadmentesített változatát, a tavaly augusztusban bemutatott ROG Strix Scope TKL Deluxe-ot volt szerencsénk közelebbről is megnézni.

ASUS ROG Strix Scope TKL Deluxe

A mechanikus billentyűzet egy szokásos, a ROG termékekre jellemző dobozban érkezett hozzánk, melyet kibontva egy felfelé nyíló, letisztult, fekete színű dobozt találtunk, amiben helyet kapott maga az eszköz, egy utólag csatlakoztatható, USB Type-A és Type-C portban végződő, 1,8 m hosszú szövetborítású vezeték (a Type-C megy a billentyűzetbe), valamint egy műbőrrel fedett, párnázott csuklótámasz és egy rövid kezelési útmutató.


[+]

A csuklótámasz egyébként kizárólag a Deluxe utótaggal rendelkező modell dobozában van benne, a 3000 forinttal olcsóbb alapmodell mellől hiányzik, az előzőleg tesztelt Strix Scope-hoz járó extra gombkupakokat és gombkiszedő szerszámot pedig mindkét változat esetében felesleges keresnünk, ezek ugyanis ezúttal nem tartozékok.

Hirdetés

[+]

A csuklótámasz nélkül 356 x 136 mm alapterületű billentyűzet vezeték nélkül 811 grammot nyom a mérlegen, amiben erősen közrejátszik az alumíniumból készült fedlap, mely szálcsiszolt és sima felületű területekkel egyaránt rendelkezik. Ebből a fedlapból „állnak ki” az esetünkben Cherry MX Red kapcsolók, melyeken a floating kialakítás miatt lebegni látszanak a mártásos technikával festett, gravírozott karakterekkel ellátott gombkupakok.


[+]

A klaviatúra egyébként a Red mellett elérhető még Cherry MX Brown, Blue, Speed Silver és Silent Red switchekkel is, különböző nyelvi kiosztásokban – nálunk a gyártó hazai jelenlétének köszönhetően a magyar verzió járt.


[+]

Gombokból összesen 85 darabot kapunk, vagyis nemhogy többet nem kapunk, mint amennyi egy átlagos, numerikus padot nélkülöző billentyűzeten lenni szokott, de még hárommal kevesebb is van, ugyanis a Print Screen, a Scroll Lock és a Pause kapcsolók a Del, az End és a Page Down gombokra kerültek másodlagos funkcióként. Igaz ez egyébként az összes extra funkcióra, a specifikus kapcsolók – valószínűleg a helyspórolás érdekében – lemaradtak, a multimédia- és világításvezérlők, valamint a profilváltók is csak az Fn és a funkciókhoz tartozó gomb együttes lenyomásával érhetők el.


[+]

Tovább haladva a burkolaton oldalt és felül semmi érdekeset nem találunk, alul viszont pont eggyel többet (hacsak nem számoljuk a "Republic of Gamers" feliratot), ugyanis itt egy áttetsző műanyagsávval burkolt RGB LED-sort fedezhetünk fel, amit a switchekbe rejtett társaival együtt szoftveresen tudunk testreszabni.


[+]

A billentyűzet alján a méretes ROG logó és az USB Type-C csatlakozó mellett öt darab gumitalpat számolhatunk meg, továbbá két darab kihajtható, szintén gumitappancsokkal ellátott láb várja, hogy kihajtogassuk őket, ezzel 27 milliméterre növelve a felső él egyébként 20 milliméteres magasságát.


[+]

A csuklótámasz ugyan nem a csomag legnagyobb attrakciója, a rend kedvéért mindenképp érdemes megemlíteni, hogy ennek az aljára is jutott a csúszásgátló szilikonbetétekből, így nem csak a billentyűzethez való rögzítésre szolgáló mágnesek, de ezek is gondoskodnak arról, hogy ne távolodjon el egymástól a két elem használat közben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés