Hirdetés

Tavaszi hardverszemle

Flash memóriás mindenfélékHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Néhány napja teszteltük – és egészen jónak találtuk – az Intel legújabb, harmadik generációs SSD-it. Mivel a flash-alapú tárolókat használó, mozgó alkatrészek nélküli merevlemezek még elég frissek, ár/teljesítmény mutatójuk a többi ágazatnál lényegesen gyorsabban javul. Méréseink során láthattuk, hogy a sebesség nem növekedett számottevően, de vajon mi a helyzet az árral? Jelenleg az Intel elsősorban szoftveresen továbbfejlesztett, még mindig csak SATA 2.0-t támogató 320-as sorozata 40-től 160 GB-os kapacitásig érhető el, 40 GB-os lépésekkel. A legkisebb éppen elég lehet Windows XP vagy egy komolyabb Linux operációs rendszer alá. Nagyjából 22-23 000 forintba kerül, ami egészen jó ár, igaz annak idején az előző generációs X25-V-t is lehetett ennyiért kapni egy darabig. A 80 GB-os 43 000 Ft-os és a 120 GB-os 57 000 forintos ára is még elfogadható, a 160 GB-os viszont már közel százezer forintot kóstál. A Marvell vezérlős, ezáltal SATA 3.0-is támogató, de még 32 nm-es NAND chipeket használó Intel 510-es családból is kapható a 120 GB-os modell, vételára 70 000 forint környékén mozog, tehát drágább az Intel saját megoldásánál.

Aki jó áron szeretne SSD-hez jutni, annak érdemes megnéznie a Cruical m4 sorozatát, ami az Intel 320-hoz hasonlóan 25 nm-es (de Micron gyártású) memóriamodulokat és az 510-hez hasonlóan SATA 3.0-s Marvell vezérlőt használ. A Windows 7 alá is elég tágas, 64 GB-os modellt egészen kellemes, 30 000 forint alatti áron kínálják, és a 120 GB-os verzió 55 000 forint körüli ára sem olyan mellbevágó.

Az új, korábbinál lényegesen gyorsabb USB 3.0 csatolóval nagyot gyorsultak a szintén flash-alapú memóriachipekre épülő pendrive-ok. Szép lassan a hazai piacra is beszivárognak ezek a fürge és nagy kapacitású apróságok. Szerencsére áruk sem sokkal magasabb régi, lassabb társaikénál, de kétségtelen, hogy az „újdonságadót” még meg kell fizetni értük. A DeLock behúzható csatlakozós modelljét 8, 16 és 32 GB-os méretben láttuk, ami korábban inkább SSD-kre volt jellemző, bár vannak már 64 GB-os pendrive-ok is. Vételáruk méretük szerinti sorrendben 9000 Ft, 14 000 Ft, illetve 27 000 forint.

Azt hinné az ember, hogy egy mp3-lejátszóban mindenképp van némi flash memória, de nem feltétlenül. Az Alcor Candy leírása szerint 0 MB beépített memóriával kapható, cserébe viszont viccesen olcsó, 2990 forintba kerül, és ebben már benne van a fülhallgató és az USB-s töltő-adatkábal is. Zenéinket az apróságba dugható microSD kártyára másolhatjuk, amiből 4 GB-ost kétezer forintért vehetünk. Természetesen kijelző nincs, a támogatott formátumok MP3-ra és WMA-ra korlátozódnak, és a zenélésen kívül mást nem tud a négyféle színben kapható Alcor Candy, de sok esetben ennél több nem is kell.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés