Hirdetés

Piacon az Intel Z68

Intel Z68 és egy akciós VGAHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Hivatalosan újtára indul az Intel Sandy Bridge processzoraihoz való legfejlettebb vezérlőchip, a Z68. Az újdonság ötvözi magában a korábbi P67 tuningos és több VGA-t kezelő, illetve a H67 monitorkimenetes képességeit, emellett egy halom új funkciót is bevezet, melyek közül az SSD és HDD közös kezelése, illetve a dinamikusan kapcsolható grafikus alrendszer a legérdekesebb. Tudásukat pár napja elemeztük, most jöjjenek a kapható variációk a témára. Aki olvasta Z68-as cikkünket, annak nem kell bemutatni az Asus P8Z68-V Prót. Az LGA1155 foglalat és négy DDR3 memóriaaljzat mellett három hosszú PCI Express csatolót találunk, melyekben SLI és CrossFire rendszert is építhetünk. Egyedül arra kell majd figyelni, hogy a második (fehér) nyolc, a harmadik (fekete) aljzat már csak négy PCI Express 2.0 sávot kapott. Hátulján ott mosolyog a három monitorkimenet (D-Sub, DVI, HDMI), két USB 3.0, egy eSATA, illetve rengeteg 2.0-s USB társaságában. Merevlemezeknek nyolc SATA csatlakozót alakítottak ki, ennek fele 6 Gbps-os SATA-t is tud. A jól felszerelt, de távolról sem csúcskategóriás Asus P8Z68-V Pro három év garanciával 48 000 forint kóstál.

Egy nagyon picit olcsóbban kínálja az Asuséhoz hasonlóan felszerelt modelljét a Gigabyte. A Z68X-UD3P-B3 furcsasága, hogy hátlapjára egyetlen monitorkimenet sem került, így ezzel az alaplappal nem tudjuk majd kihasználni a CPU-ba ágyazott GPU-t. Különálló grafikus kártyákat a két hosszú PCI Express foglalatba célszerű tenni, SLI és CrossFire támogatás egyaránt van. Az Asus konkurenssel azonos a SATA és USB 3.0 csatlakozók kiosztása, szóval a nyolc SATA fele működik 6 Gbps-os tempóval, a maradék négyből pedig egyet a hátlapra vezettek ki a két USB 3.0 konnektor mellé. A Gigabyte Z68X-UD3P-B3 szintén három év garanciával kb. 46 000 forintba kerül.

Az Asrock összes – mind a három – Intel Z68 vezérlőchipes alaplapja elérhető már a hazai piacon. Közülük a legkomolyabb a Z68 Extreme4 nevet kapta árcéduláján mégis a közepes Gigabyte-énál két ezressel kisebb szám van. A nagy márkákhoz hasonlóan került az Asrockra is rengeteg fázisos, digitális feszültségkezelő rendszer, amire hatalmas bordákat szereltek, és a csúcs alaplapot ellátták mindenféle tuningos nyalánksággal. Emellett ott virít a három hosszú PCI Express aljzat, a négy-négy SATA 3.0 és USB 3.0 kivezetési lehetőség, illetve a három monitorkimenet, a szilárdelektrolitos kondenzátorokról nem is beszélve, szóval ez a modell is kielégíti a legkomolyabb igényeket.

Árban és felszereltségben is visszafogottabb modell az Asrock Z68 Pro3, de sokan lehet, hogy éppen emiatt fogják szeretni. Csak egy hosszú PCI Express csatlakozója van, de ez a felhasználók túlnyomó többségének elég szokott lenni. Megmaradt rajta a három monitorkimenet, az USB 3.0 és SATA 3.0 csatlakozók száma viszont kettőre csökkent, a hátlapról pedig elhagyták az eSATA-t és a FireWire-t, illetve csökkent az áramellátó fázisok száma is. Úgy gondoljuk, 30 000 forintos vételárával az Asrock Pro3 a szűkítés ellenére is közkedvelt Z68-as lap lehet.

Brutális akcióban kapható az aktuális grafikuskártya-kínálat egyik legígéretesebb darabja. A Radeon HD 6870 a középkategória csúcsára, vagy a csúcskategória aljára sorolható be. A felhozatal nagyon erős darabja az MSI R6870 HAWK, mely nagyon komoly, dupla ventilátoros hűtést és egy kis gyári GPU tuningot (900-ról 940 MHz-re) kapott. További érdekessége a 8+2 fázisos áramellátás, illetve a GPU, memória és VDDCI részleg feszültségének szoftveres állítása. Korábban ez a tuningos fenevad az átlagos modelleknél jóval drágább volt, több mint 65 000 forintba került, de most három év garanciával már 48 500 forintért megvehető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés