Tavaszi hardverszemle

Flash memóriás mindenfélékHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Néhány napja teszteltük – és egészen jónak találtuk – az Intel legújabb, harmadik generációs SSD-it. Mivel a flash-alapú tárolókat használó, mozgó alkatrészek nélküli merevlemezek még elég frissek, ár/teljesítmény mutatójuk a többi ágazatnál lényegesen gyorsabban javul. Méréseink során láthattuk, hogy a sebesség nem növekedett számottevően, de vajon mi a helyzet az árral? Jelenleg az Intel elsősorban szoftveresen továbbfejlesztett, még mindig csak SATA 2.0-t támogató 320-as sorozata 40-től 160 GB-os kapacitásig érhető el, 40 GB-os lépésekkel. A legkisebb éppen elég lehet Windows XP vagy egy komolyabb Linux operációs rendszer alá. Nagyjából 22-23 000 forintba kerül, ami egészen jó ár, igaz annak idején az előző generációs X25-V-t is lehetett ennyiért kapni egy darabig. A 80 GB-os 43 000 Ft-os és a 120 GB-os 57 000 forintos ára is még elfogadható, a 160 GB-os viszont már közel százezer forintot kóstál. A Marvell vezérlős, ezáltal SATA 3.0-is támogató, de még 32 nm-es NAND chipeket használó Intel 510-es családból is kapható a 120 GB-os modell, vételára 70 000 forint környékén mozog, tehát drágább az Intel saját megoldásánál.

Aki jó áron szeretne SSD-hez jutni, annak érdemes megnéznie a Cruical m4 sorozatát, ami az Intel 320-hoz hasonlóan 25 nm-es (de Micron gyártású) memóriamodulokat és az 510-hez hasonlóan SATA 3.0-s Marvell vezérlőt használ. A Windows 7 alá is elég tágas, 64 GB-os modellt egészen kellemes, 30 000 forint alatti áron kínálják, és a 120 GB-os verzió 55 000 forint körüli ára sem olyan mellbevágó.

Az új, korábbinál lényegesen gyorsabb USB 3.0 csatolóval nagyot gyorsultak a szintén flash-alapú memóriachipekre épülő pendrive-ok. Szép lassan a hazai piacra is beszivárognak ezek a fürge és nagy kapacitású apróságok. Szerencsére áruk sem sokkal magasabb régi, lassabb társaikénál, de kétségtelen, hogy az „újdonságadót” még meg kell fizetni értük. A DeLock behúzható csatlakozós modelljét 8, 16 és 32 GB-os méretben láttuk, ami korábban inkább SSD-kre volt jellemző, bár vannak már 64 GB-os pendrive-ok is. Vételáruk méretük szerinti sorrendben 9000 Ft, 14 000 Ft, illetve 27 000 forint.

Azt hinné az ember, hogy egy mp3-lejátszóban mindenképp van némi flash memória, de nem feltétlenül. Az Alcor Candy leírása szerint 0 MB beépített memóriával kapható, cserébe viszont viccesen olcsó, 2990 forintba kerül, és ebben már benne van a fülhallgató és az USB-s töltő-adatkábal is. Zenéinket az apróságba dugható microSD kártyára másolhatjuk, amiből 4 GB-ost kétezer forintért vehetünk. Természetesen kijelző nincs, a támogatott formátumok MP3-ra és WMA-ra korlátozódnak, és a zenélésen kívül mást nem tud a négyféle színben kapható Alcor Candy, de sok esetben ennél több nem is kell.

Multimédia

Szintet lépett az A.C.Ryan Playon! HD hálózati médialejátszóinak sorozata. Ez két okból is örömteli hír. Az első, hogy az új modellek fejlettebbek, egyes típusok internetböngészőt is kaptak. A másik ok talán még jobb: az eddigi Playon! HD és Playon! HD Mini ára csökken miattuk. A nagyobb, 3,5 hüvelykes merevlemezt befogadó modell ára fokozatosan közelítette a harmincezer forintot, és most már 28 750 forintért a miénk lehet.

Az új Playon! HD2 a Realtek legújabb, RTD1185DD multimédiás processzorára épül, mely magasabb órajelen jár, több memóriát kezel, kapott Flash támogatást, USB 3.0 csatlakozót, gigabites hálózati vezérlőt, és még beépített internetböngészőt is tartalmaz kezelőfelülete. Sajnos a sok jónak sok az ára , az új Playon! HD2-ért 49 150 forintot kérnek. Aki szeretné olcsóbban megúszni, választhatja a Playon! HD2 Minit, mely méretben és a belső merevlemeze elhagyásában különbözik nagytestvérétől, továbbá az USB 3.0 is lemaradt róla. Cserébe olcsóbb, 31 700 forintot kóstál.

Aki csak simán flimlejátszani szeretne mindenféle internetes trükk nélkül, annak a Playon! HD Essentialt érdemes közelebbről megnéznie. A fémházas dobozka előtelepített egy vagy két terabájtos merevlemezzel érkezik. Alapja az új generációs Realtek chipek legkisebbike, az RTD1055, amit például az Asus O!Play Miniben próbáltunk ki. Az 1 TB-os A.C. Ryan Playon! HD Essential 38 325 forintos ára nem is annyira vészes, hiszen korábban merevlemez nélkül kerültek ennyibe a hasonló dobozok. A 2 TB-os winchesterrel ellátott verzió 50 925 forintja nagyjából igazodik az extra kapacitás méretéhez. Egy 1 TB-os modell éppen itt köröz tesztlaborunkban.

Az Alcor háza táján is előálltak egy új médiadobozkával. A HD-600S viszont inkább digitális tévévevő, emellett mellékesen tud videót, hangot és képet is lejátszani, sőt adattárat rácsatlakoztatva fel is veszi a digitális műsort. Kár, hogy kódkártyát nem kezel, így csak az ingyen fogható adókat foghatjuk vele. Mint a legtöbb Alcor terméknek, a HD-600S-nek is nagyon kedvező ára – 11 900 forint – a legerősebb fegyvere a konkurensekkel vívott harcban.

Hordozható számítógépek

Jönnek az Acer tabletek! Pár hete már játszottunk az előszériás modellekkel, és a benyomások nagyon jók. Az Iconia családot gyarapító A500 startolt elsőként, amiről annyit kell tudni, hogy hardverben nagyon ott van. Az NVIDIA kétmagos Tegra 2 platformját kapja tízhüvelykes, 1280x800 pixeles, kapacitív és természetesen multi-touch érintőképrenyővel párosítva. Operációs rendszere a legújabb, 3.0-s Android, amihez az Acer még hozzátett ezt-azt. A masina hátlapja fém, van két kamerája, USB és HDMI csatlakozója, n-es Wi-Fi modulja, 3.0-s Bluetooth adaptere, két kis hangszórója, és GPS modulja, igaz 3G modem nem került bele, akkumulátora pedig csak 3,2 amperórás, amire a legkomolyabb konkurensek rádupláznak. Persze, az Acer Iconia A500 nem az ő árkategóriájukban indul, már 134 990 forintért elvihető.

Hardveres és szoftveres téren sem a többséget követi az Acer másik internettáblás sorozata. Első képviselője ennek a vonulatnak az Iconia W500, melyet szintén megtapogattunk start előtt. Különlegessége, hogy nem egy ARM-alapú vas van benne, hanem az AMD Brazos platformjának kisebb kétmagos processzorát, a C-50-et használták. Mellette 2 GB memória és egy 32 GB-os SSD segédkezik a klasszikus Windows 7 Home Premium meghajtásában, amit az Acer saját programcsomagjával még jobban az érintéses vezérléshez szabott. Nyomogatni itt is tízhüvelykes, 1280x800 pixeles, kapacitív, multi-touch kijelzőt lehet. Ennek a masinának is van két kamerája és Wi-Fi adaptere, de a 3G modem és GPS egyelőre hiányzik. Az Iconia W500 kétféle felszereléssel kapható. Maga a táblagép 147 400 forintba kerül, az alá dokkolható billentyűzettel – amivel netbookként használható – 161 150 forintot kell érte kifizetnünk.

Van egy igazi „asszonynak való” notebookja is az Acernek. Az Aspire 5336 egyik modellje olcsó, éppen elég gyors a napi dolgokhoz és dögös, vörös. Teljesen jó egy olyan felhasználónak, akinek inkább a külső, mint a megahertzek és gigabájtok számítanak. A kétmagos, 2,10 GHz-es, Core 2 architektúrás Celeron T3500 a 2 GB memória és 250 GB-so merevlemez társaságában bőven elegendő a közösségi oldalak nézegetéséhez, Flash-alapú játékokhoz, irodai feladatok elvégzésére az Intel IGP-vel az 1366x768 pixeles kijelzőn HD filmeket is nézhetünk, ráadásul ezeket a HDMI csatlakozó révén kivezethetjük tévére. A kellemesen egyszerű vörös Aspire 5336 vételára Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel és az Acernél szokásos, egyéves garanciával csupán 109 990 forint.

Van a Lenovónak is egy olyan AMD Brazos-alapú gépe, amit érdemes megemlíteni. Az IdeaPad S205 egy klasszikus „nagy brazosos” mobil számítógép, ami már erősen a netbook- és a notebookkategória határán mozog. Legszívesebben könnyű hordozható számítógépnek neveznénk, ugyanis 11,6 hüvelykes, 1366x768 pixeles kijelzője van, márpedig gyakran a 15,6 hüvelykes masinák is ennyi képponttal bírnak; mindeközben nagyjából másfél kilogrammot nyom és akár tíz órát is elmegy akkuról, ez pedig inkább netbookos képesség. A hibrid, CPU+GPU számítási mód egyre gyakoribb alkalmazása miatt ez a masina – a többi hasonló géppel egyetemben – egészen korrekt teljesítményre képes. Ehhez hozzájön még az igényes formaterv és kialakítás, illetve az 1 GB memóriával, 250 GB-os merevlemezzel, n-es Wi-Fi adapterrel, Buletooth modullal, HDMI kimenettel és Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel együtt picivel 120 000 forint alatti vételár.

rudi

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés