Hirdetés

Tavaszzáró játékos konfiguráció

Optimális játékos hardverHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Múlt héten játékos számítógépek külső részleteivel, azaz házzal, billentyűzettel, head-settel foglalkoztunk, és ígértük, hogy ezen a héten a belső jön. Mivel a fő cél a játék, egy ilyen konfiguráció meghatározó hardvereleme nem a processzor, hanem a grafikus kártya. Ennek kiválasztása legyen mindig az első és legfőbb szempont, ha elsősorban játékhoz akarunk számítógépet összerakni! Most éppen a Radeon HD 6870 az a kártya, ami az aktuális játékok többségét még Full HD felbontásban, komoly részletesség mellett is elviszi, de a legdurvább tételekkel is megküzd eggyel kisebb, 1680x1050 pixeles szinten. Hasonló – sőt úgy 8-10%-kal nagyobb – teljesítménnyel bír a GeForce GTX 560 Ti, illetve a régi Radeon HD 5870, de mi az ára miatt maradnánk a HD 6870-nél. Ugyanis az MSI R6870 Hawk verziója most elég korrekt, 47 000 forint körüli áron vásárolható meg, pedig egy komoly hűtéssel és tuningpotenciállal ellátott, három év garanciás modellről van szó.

Ha már megvan a grafikus kártya, akkor elég annyit tennünk, hogy felütjük az aktuális CPU vs. GPU cikket a Prohardveren, és megnézzük, milyen processzort érdemes mellé venni. A játékfejlesztők mostanra egészen jól megtanulták a több processzormag kihasználását, ezért már játékra is célszerű négymagos CPU-t választani. Hogy melyiket? Azt, amelyik a legolcsóbb, és amelyikből extra költség nélkül a legtöbbet lehet kihozni. Pillanatnyilag a Phenom II X4 955 tűnik jó választásnak a maga 28 000 forint körüli (3 év garanciával, dobozos kiszerelésben) árával. Ez a központi egység alapórajelen is elég lesz a VGA meghajtására, idővel pedig tuningolhatjuk. Sőt megfelelő alaplappal akár Bulldozer architektúrásra is cserélhetjük, bár egy játékos gépben elsősorban a VGA-ra kell költeni. Mindenesetre az időtállóság jegyében érdemes például a 21 000 forint körül kapható MSI 870A-G54 alaplapot tenni a négymagos Phenom II alá, ami később a Bulldozer architektúrához is jó lesz, emellett tud SATA 3.0-t és USB 3.0-t. Tuninghoz vagy halk üzemhez még egy jobb CPU hűtőre lesz szükségünk, de ezen a téren sem szabad elszállni. A 4750 forintos Cooler Master Hyper TX3 vagy a 5590 forintos Arctic Freezer 13 éppen elég lesz.

A többi komponens kis túlzással statisztaszerepet játszik egy játékos konfigurációban. Persze megfelelő, 2 x 2 GB-os memóriakészlet és egy tágas, mondjuk 1 TB-os winchester nélkül nem sokra mennénk, no meg kell majd egy optikai meghajtó is, aminek segítségével telepíthetjük a játékokat, bár ma már sokan az online beszerzést részesítik előnyben. A GeiL DDR3-1600-as Value Plus 4 GB-os memóriacsomagja 11 290 forintért, a Seagate percenként 7200-at pörgő 1 TB-os winchestere 13 745 forintért, a Samsung alap DVD-írója pedig kevesebb mint négyezer forintért a miénk lehet, szóval ez a három kiegészítő tétel nagyjából 29 000 forintot tesz ki.

Szükségünk lesz még egy jobb tápra, az sem baj, ha nem olyan erős, mint amilyet a hardvergyártók szeretnének ránk tukmálni. Elvileg a processzor befér 125, a grafikus kártya pedig 150 wattba, ehhez még hozzáadva a többi komponens nem túl jelentős fogyasztását olyan 350 wattos maximális fogyasztással lehet számolni – legfeljebb egy-egy pillanatra, mivel nagyon ritka az az eset, amikor minden hardverelemet sikerül csutkára kihajtani. Figyelembe véve még azt a tényt, hogy a tisztességesen megtervezett és kivitelezett tápok ilyen egy-egy pillanatokra képesek 10%-kal névleges teljesítményük fölött dolgozni, egy korrekt 400-450 wattos táp bőven, még tartalékkal is elég lesz ide; a 11 150 forintos Corsair CX430-nál komolyabb modellt fölöslegesnek tartunk a fenti játékos konfigurációba.

Összegezve arra jutottunk, hogy most egy igazán jó játékos hardvercsomagra úgy 140-150 000 forintot kell költeni. Innen már nagymértékben ízlés, személyes, szubjektív preferencia kérdése, hogy a felhasználó ezt milyen házba teszi, illetve milyen kimeneti (monitor, hangszórók, head-set) és beviteli (egér, billentyűzet) eszközökkel támogatja meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés