Záporoznak a hardverek majálisra

VGA, CPU, táp és Wi-FiHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Aki figyelt, április elején észrevehette, hogy az „ál” Radeon HD 6700-ak mellé érkezett egy valódi modell. A Radeon HD 6790 azért lóg ki a többi HD 6700-as közül, és egyben azért illeszkedik mégis a HD 6000-es szériába, mert ugyanaz a Barts GPU dolgozik benne – persze butítva – mint a HD 6800-as szériában. Az eddigi HD 6750 és 6770 nem volt más, mint a korábbi HD 5750 és 5770 átnevezése. Az új jövevény közvetlen ellenfele a GeForce GTX 550 Ti, amit hozzá hasonló, 35 000 forint körüli ára is igazol. Éppen a napokban néztük meg a Radeon HD 6790 teljesítményét, és arra jutottunk, hogy nagyjából félúton van a Radeon HD 5770 és az 1 GB-os GeForce GTX 460 között, a GTX 500 Ti szintjén, tehát Full HD alatti felbontásban még a legújabb játékokat is meghajtja, de a „hard-core” játékosoknak célszerűbb a drágább modellek között szétnézniük. Egyelőre még csak a Sapphire két év garanciás modelljét láttuk a hazai piacon, de minden bizonnyal hamarosan jönnek a konkurensek is.

Örömteli fejlődés tapasztalható az Intel LGA1155 foglalatos, Sandy Bridge processzorokat kezelő alaplapok terén. Eddig ugye vehettünk tuningolható és több VGA-t hajtó P60-as sorozatú, illetve monitorkimenetes, H60 sorozatú megoldásokat, de monitor és tuning, illetve több grafikus kártya nem volt egyszerre. Most a Z68 chipkészlettel végre nem kell lemondanunk egyikről sem, mert kezeli a Sandy Bridge processzorokba integrált grafikus magot, ám emellett tuningolni is lehet vele. Pillanatnyilag még csak a Gigabyte egyetlen modelljét, a Z68X-UD4-B3-at találtuk a hazai piacon, ami egy erős közepes modellnek tekinthető, hiszen láttunk már képet a Z68X-UD7-B3-ról is. Az újdonságok még nincsenek fenn a Gigabyte honlapján – minden bizonnyal az első szállítmány megelőzte a hivatalos startot –, ezért a Z68X-UD4-B3 specifikációja nem száz százalékos, bár nagyon valószínű. Az LGA1155-ös processzorfoglalat mellett négy memóriaaljzattal és két hosszú PCI Express csatolóval érkezik, melyek a CrossFire-t és SLI-t is támogatják. Emellett természetesen rengeteg áramellátó fázis és szilárdelektrolitos kondenzátor sorakozik, kapunk SATA 3.0, USB 3.0, eSATA és FireWire csatlakozót, és a sokféle tuningos BIOS funkcióra szintén mérget lehet venni. Sajnos a Z68-as alaplapok elég drágák lesznek, ugyanis az erős közepes Gigabyte Z68X-UD4-B3 indulóára három év garanciával 50 000 forint környékén mozog. Persze a monitorkimenet nélküli P67A-UD4-B3 sem sokkal olcsóbb, nagyjából 46 000 forintba kerül.

Szintén magáról keveset eláruló új érkező az FSP HEXA tápsorozata. Az Aurumnál megkezdett, új külső borítású vonalhoz tartozik, de belsejéről sajnos csak annyit tudunk, hogy a 80 Plus tanúsítványnak megfelel, és két részre osztott 12 voltos ága van. Nem tudni, hogy valamelyik korábbi belső újradobozolásáról van szó, vagy az Aurumnál debütált, nagyon magas hatásfokú kapcsolás egyszerűsített változata-e, de amint kiderítünk valamit, jelezzük. Egyelőre 400 és 500 wattos FSP HEXA létezik, a kisebbnek egy, a nagyobbnak két PCI Express VGA-khoz való csatlakozója van, és az ötszázas az IDE és SATA eszközök ellátásában is eggyel jobb a négyszázasnál (négy van neki). Vételáruk két év garancia mellett 9000, illetve 11 700 forint.

Nem láttunk még olyan pirinyó Wi-Fi adaptert, mint amilyenre a DeLock kínálatában bukkantunk. Az apróság alig lóg ki az USB aljzatból, mégis n-es sebességre képes. Igaz, a szabványnak csak a leglassabb, 150 Mbps-os verzióját bírja, és az is kérdéses, hogy a pici modulnak milyen teljesítményű az antennája. A csöppnyi DeLock Wi-Fi modul 7900 forintba kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés