2019. március 23., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

A legolcsóbb Sony 4K HDR tévé

Az Android TV okostévérendszer lehet a kompromisszum a kedvező árért cserébe.

Képminőség

Az, hogy saját elit kategóriájában egy belépőszintű modellről van szó, a képminőségen is meglátszik valamelyest, a felhősödés ugyanis láthatóan jelentkezik, amennyiben homogén a képtartalom, azaz ha egyszínű a háttér vagy legalábbis a képernyő nagy része, akkor bizony feltűnnek a foltok. Viszont az is igaz, hogy mindez tévézésnél, filmezésnél vagy játéknál nem igazán zavaró.

Hirdetés

Betekintési szögek terén sem hibátlan a tévé, olyan 160 fok környékén már láthatóan kezdenek fakulni a sötét árnyalatok. A színek normális beállítások esetén szépek, kellően élénkek, de nem természetellenesen vibrálóak. A bőrszín sokszor kritikus pont, hiszen itt jó pár tévénél tapasztalhatóak kisebb-nagyobb problémák, de a Sony KD-49XD7005 ezzel a feladattal is elég jól megbirkózott.

Sony KD-49XD7005 Sony KD-49XD7005
Sony KD-49XD7005 [+]

Utánhúzás nincs, akadozást sem tapasztaltunk a filmek, tévéadások vagy játék során, így nincs sok értelme bekapcsolni a Motionflow interpolációs technológiát, de jó tudni, hogy ez sem hiányzik. Az alkalmazott LCD technológiából fakadóan a tökéletes fekete megjelenítésére nincs mód, amit méréseink is megerősítettek, hiszen normál módban 0,3784 cd/m² feketeszintet produkált. Ez egyébként a 262,7 cd/m²-es fényerővel együtt egyébként azt is jelenti, hogy a valós kontrasztarány 694,3:1.


[+]

Aki nem elégedett a kép kontrasztosságával, az a Sötét részek beállítása nevű képmódosító opcióval némiképp javíthat ezen, azonban ilyenkor számolni kell a finom képrészletek eltűnésével. Ugyanez igaz a Speciális kontrasztjavításra is, és itt még enyhe beégést is tapasztaltunk magas fokozaton a világos képrészleteknél. A zajosodás a rossz minőségű, SD forrásokból származó tartalmak, például tévéadások esetén néha-néha jelentkezett, de ezen hatékonyan lehet segíteni a Digitális zajcsökkentés aktiválásával.

Az objektumok körül nem tűntek fel halvány auraféleségek, és a ferde vonalak megjelenítése is hibátlan. A tv megkapta a felbontás-feljavítás funkciót, amely csodákra nem képes, de azért valamelyest tud javítani a képen, viszont aki azt várja, hogy ennek bekapcsolásával Full HD videóiból egy csapásra 4K anyagok lesznek, az csalódni fog. Méréseink szerint az input lag 35,2 ms, ami nem rossz, de kiemelkedőnek sem lehet nevezni.


[+]

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú, azaz HDR tartalmak megjelenítését, ehhez azonban szükség van high dynamic range anyagokra. Mindenesetre ez esetben is bebizonyosodott, hogy bizonyos tartalmak esetében ez a szolgáltatás valóban hozzáadott értéket jelent, de a HDR önmagában nem jelent csodát. A 16:9 és 4:3 képarányok mellett még két nagyított profil is helyet kapott a kínálatban, de ezek használata azzal jár, hogy egyes részletek egyszerűen lecsúsznak a kijelzőről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.