2018. június 21., csütörtök

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

A legolcsóbb Sony 4K HDR tévé

Az Android TV okostévérendszer lehet a kompromisszum a kedvező árért cserébe.

Android TV – az a baj!

A Google körülbelül két évvel ezelőtt mutatta be először az Android TV okostévéplatformot, és a Sony az elsők között döntött úgy, hogy a saját rendszer helyett inkább erre építi televízióit. Ez a lépés logikusnak tűnt, hiszen az alkalmazáskínálat valóban óriási, azonban a kezdeti időszakban a stabilitással, működéssel akadtak komoly problémák. A Google azt ígérte, hogy majd különféle frissítésekkel orvosolja ezeket, azonban erre máig nem került sor, sőt a helyzet talán rosszabb, mint korábban.

Sony KD-49XD7005 Sony KD-49XD7005
Sony KD-49XD7005 [+]

A múltkori, szintén Android TV-t használó Philips tévénél is belefutottunk anomáliákba, és itt sem volt más a helyzet. A rendszer sokszor érthetetlenül belassul, lefagy, elfelejti a beállításokat. Arra is akadt példa, hogy egyszerűen nem látta a Wi-Fit, így kézzel kellett beírni a szükséges adatokat, illetve nem akart belépni a Google fiókba. Ez pedig egyszerűen elfogadhatatlan! És ez nem a Sony hibája, hanem a Google-é, de ez garantáltan senkinek sem fog eszébe jutni olyankor, amikor ötödszörre próbálja beírni a jelszavát eredmény nélkül.

Hirdetés

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy hiába a nagy, színes ábrákra épülő, átlátható grafikus kezelőfelület, ennek a tévének az Android TV okostévéplatform a leggyengébb pontja. A rendszerbeállítások módosításához szükséges menü egyébként Sony saját gyermeke. Ezzel semmi gond nincs, a struktúra logikus, minden igen hamar megtalálható, és az egyes paraméterek, funkciók működésével, feladatával kapcsolatos rövid leíró magyarázatok sem hiányoznak.


[+]

A készülék képes együttműködni USB-n csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, és a PS kontrollerekkel is, akár vezeték nélküli úton is, ami nagyon hasznos lehet elsősorban a netes alkalmazások futtatása során. A távirányító a megszokott, kényelmes fogású, letisztult sonys darab, amelyen keresztül az összes fontos funkció elérhető közvetlenül. A távvezérlő egyébként kiváltható egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén mobil eszközzel is, de az érintőképernyőn nem olyan komfortos nyomkodni a virtuális gombokat, mint egy valódi periférián az igaziakat. Mindenesetre a hangalapú keresés csak ilyenkor, tehát telefon vagy tablet használatakor működik, mert a hagyományos távirányítóról lehagyták a mikrofont. Ez a funkció egyébként kifejezetten hatékony, elég nagy százalékban találta el a kimondott kifejezést, kulcsszót.

Netes tartalmak

Az Android TV óriási előnye a fent említett hatalmas alkalmazáskínálat, és e téren tény, hogy a vetélytársak főlé nő ez a platform. A hardver (MediaTek MT5891 négy Cortex-A53 processzormaggal, Mali-T624 grafikus gyorsítóval, 2 GB RAM-mal) elég erős a felhasználói appokhoz és egyszerűbb játékokhoz, viszont az is igaz, hogy a komplexebb grafikával bíró, erőforrás-igényesebb szoftverekhez már kevés.


[+]

A szokásoknak megfelelően többek között az Asphalt 8 nevű, "privát benchmarkként" funkcionáló szimulátorral próbáltuk ki a játékélményt, és bizony enyhe akadozást, mikrolagot tapasztaltunk szinte állandóan. Ettől még nem lett játszhatatlan a program, viszont az élvezeti értéket jelentősen csökkentette a döcögés. Viszont az is igaz, hogy például a Sim Cityvel, Minecrafttal vagy Angry Birdsszel simán lehetett szórakozni. Természetesen a netes szörfözésre is mód nyílik, és ennek sebessége, élménye olyan, mintha egy telefonon vagy számítógépen böngésznénk.

Miracast, GoogleCast

A Sony KD-49XD7005 módot ad az Intel WiDi és a Miracast technológiák használatára, aminek segítségével vezeték nélküli úton tükrözhető a kompatibilis eszközök kijelzője. A késleltetés azért bőven érezhető, ami azoknál a játékoknál, ahol fontos a gyors reakció, komoly problémákat eredményezhet. Emellett a GoogleCast segítségével is megoszthatóak a tartalmak az eljárást támogató eszközökről, például egy okostelefonról, és ez a funkció is hibátlanul működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.