2019. március 23., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

A legolcsóbb Sony 4K HDR tévé

Az Android TV okostévérendszer lehet a kompromisszum a kedvező árért cserébe.

Digitális tévézés, hangrendszer, médialejátszó

Digitális tévézés

Ma egy márkás tv esetében alapelvárás, hogy a jól működő digitális tévétuner révén biztosított legyen a földfelszíni digitális adások vétele is. E tekintetben e modell nem is okozott csalódást, egy teljesen átlagos, kis teljesítményű, noname beltéri antennát dugtunk rá, és azzal is hibátlanul képes volt együttműködni, nem produkált hibákat, az adás nem vált pixelessé, nem tűnt el, és a hangoknál sem tapasztaltunk semmilyen problémát, de ez azért ezen a szinten már alapelvárás.

Sony KD-49XD7005 Sony KD-49XD7005
Sony KD-49XD7005 [+]

A kapcsolódó DTV szolgáltatások sem hiányoznak, azaz fellapozható a beépített tévéújság, ahol akár egy hétre előre áttekinthető a műsorkínálat. Itt lekérhető az adott program rövid tartalmi leírása, és beprogramozható az időzített felvétel is, hiszen a digitális adások külső merevlemezre történő rögzítése is megoldott.

Hirdetés

Hangzás

Előzetesen úgy voltunk vele, hogy a két darab, tíz wattos, rejtett hangsugárzóra épülő integrált hangrendszertől felesleges lenne csodát várni, és sajnos a tévé nem is cáfolt ránk. A hangzással egyébként nincs különösebb gond, nem tapasztaltunk hanghibákat, idegesítő percegést, zizegést, agyzúzó statikus zörejeket, ám az is tény, hogy a mély hangokat gyakorlatilag nem lehet hallani, és a megszólalásból hiányzik az élet, a dinamika.


[+]

Magától értetődően az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, de ezek között nem igazán fedezhető fel markáns különbség. A dinamikakompressziót sem spórolták ki, aminek köszönhetően csatorna- vagy forrásváltás során sem kell óriási hangerőkülönbségtől tartani. Bekapcsolható a beszédhang-kiemelés, ami akkor lehet hasznos, ha a párbeszédeket valamiért nem hallani jól, és a virtuális térhatás, aminek viszont sok értelme nincsen, hiszen ettől nem produkál térhatású megszólalást a készülék, csak egy kicsit visszhangosabb lesz minden.

Médialejátszó

A beépített, alapszintű, androidos médialejátszó alkalmazásokkal csak a baj volt, hiszen folyton lefagytak, belassultak, úgyhogy inkább a szintén előre telepített Kodi nevű célszoftverrel próbálkoztunk. Ez egy sokoldalú, viszonylag könnyen kezelhető program, ami egy csomó kiegészítő szolgáltatást is kínál, például bizonyos keretek között testre szabható, lehetővé teszi az állományok és könyvtárak rendezését, lejátszási listák létrehozását.


[+]

A képek esetében a JPG mellett a BMP, GIF, TIF és PNG kiterjesztésű fájlok megjelenítése megoldott, és természetesen lehetőség nyílik a diavetítés funkció elindítására, sőt még arra is, hogy aláfestő zenét pakoljunk a képek alá. A támogatott formátumok köre az audiotartalmak esetén is figyelemre méltóan nagy, az MP3 és a WMA mellett ugyanis az olyan nagy felbontású, és ebből fakadóan elméletileg jó hangminőséget produkáló állományok megszólaltatását is támogatja, mint a WAV, a FLAC vagy a DSD64. A rendszer az ID3 tagek feldolgozására is képes, és a dalok egymásba keverésére is van mód.


[+]

Videós csomagunk végigpörgetése során azt jegyezhettük fel, hogy a 3,8 Mbps MKV enyhén, a 10 bites Suzumiya viszont igen csúnyán akadozott, a Killa és a WMV fájl pedig egyáltalán nem indult el. A többivel nem volt probléma, még a 4K tartalmakkal sem, sőt jó pár HDR 10 és Dolby Vision anyag gond nélkül lefutott. A külső feliratok megjelenítése is működik, és ha szinkronizációs probléma lépne fel, akkor a szöveg eltolásának lehetőségével az is megoldható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.