Hirdetés

Shuttle XPC SH87R6, a Haswell-alapú barebone

Hirdetés

Próba, értékelés

Az alábbi komponensekkel egészítettük ki a félkész Shuttle XPC SH87R6-ot:

  • Intel Core i7-4770K processzor
  • 2 x 4 GB G.Skill RipjawsX memória
  • GeForce GTX 680 grafikus kártya
  • 1 TB-os Seagate merevlemez
  • LG optikai meghajtó

Nyugalmi állapotban az általunk összerakott masinánál mindössze 42 wattot mértünk konnektoros fogyasztásmérőnkkel, ami egy meglehetősen jó értéknek számít. Ekkor a processzormagok 35-36 °C-os, a GPU 35 °C-os, a merevlemez pedig 31 Celsius-fokos volt tesztlaborunkban, ahol körülbelül 25 °C-os hőmérséklet uralkodott. Nagyjából 21 dB-es zajszintet tapasztaltunk, ami ugyan alacsony, ugyanakkor egy kimondottan csendes üzemre megépítetett konfiguráció ugyanezzel a CPU-val, VGA-val és merevlemezzel valószínűleg lehetne még ennél is csendesebb.

Először a CPU-t terheltük négy szálon és a merevlemezt izzasztottuk 15 percig. A processzormagok 67 °C-ig, a merevlemez pedig 36 °C-ig melegedett, míg a GPU hőmérséklete alig emelkedett, 36 °C-os volt. A konnektoron mért fogyasztás 104 wattra nőtt, és ekkor már 39 dB környékén duruzsolt a masina.

Nyugalmi állapot CPU és HDD terhelése Játék
CPU hőmérséklet 36 °C 67 °C 62 °C
GPU hőmérséklet 35 °C 36 °C 83 °C
HDD hőmérséklet 31 °C 36 °C 34 °C
Fogyasztás 42 W 104 W 241 W
Zajszint 21 dB 29 dB 32 dB

Végül tíz környi Metro 2033 benchmarkot is futtattunk, emellett egy szálon a CPU-t is terheltük. Az eredmény a CPU-nál 62 °C-os, a GPU-nál pedig 83 °C-os hőmérséklet lett, ami nem alacsony, de nem is túlságosan magas. Eközben a merevlemez a korábbihoz képest két fokot hűlt. Mindehhez 32 dB-es zajszint társult, ami nem vészes, átlagos komponensekből összerakott gépek is körülbelül ilyen hangosak hasonló főegységekkel, de a kimondottan csendre kihegyezettek természetesen ennél jobb értékeket produkálnak.

Értékelés

A kis méretű Shuttle XPC SH87R6 alapjaira akár egy csúcs PC-t is felépíthetünk, hisz az i7-4770K személyében képes fogadni az aktuálisan elérhető leggyorsabb négymagos processzort, melyen felül még egy felsőkategóriás grafikus kártyával is elboldogul. Memória terén szintén nem kell szinte semmilyen kompromisszumot kötnünk, ahogy háttértárak tekintetében sem, hisz az mSATA-val összesen akár 5 darab SATA SSD-t is beépíthetünk. Mindez még szép és jó, de ennek, ahogy korábban, úgy most is ára van. Az XPC SH87R6 várható hazai ára valahol 97 000 forint környékén fog alakulni, ami meglátásunk szerint túlságosan nagy felárat jelent egy általunk tetszőlegesen összeválogatható ház, táp, alaplap és processzorhűtő négyeséhez képest. Ennek ellenére nekünk tetszett a Shuttle XPC SH87R6, ami egy jól átgondolt, igényes kialakítású barebone.


Shuttle XPC SH87R6 barebone

Oliverda

A Shuttle XPC SH87R6-ot a Shuttle bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés