Shuttle DS57U: pici passzív PC Broadwell-lel

Hirdetés

A Shuttle DS57U

A Shuttle készre vagy félkészre (barebone) szerelt PC-i már több mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza. A koncepció lényege, hogy a vásárló a lehető legkevesebb kompromisszum mellett juthasson egy viszonylag kisméretű, de szükség szerint viszonylag nagyszámítási teljesítményű vagy alacsony fogyasztású, bővíthető memóriával és háttértárral rendelkező, SFF (Small Form Factor) formátumú számítógéphez. Az évről évre érkező friss platformokkal párhuzamosan jönnek ki az újabbnál újabb masinák, így a mobil Intel Broadwell processzorok debütálása után jó néhány hónappal befutott az egyik legújabb, DS57U névre hallgató modell is, mely elsősorban kis méretével és passzív hűtésével hívja fel magára a figyelmet.


[+]

A Shuttle gépe egyszerű kartondobozban érkezik, melynek oldalán olvashatóak a specifikációk. Első helyen a processzor szerepel, ami esetünkben egy Celeron modell, konkrétan a 3205U jelölésű kétmagos darab, de akár Core i3-5005U vagy i5-5200U központi egységekkel is megvásárolható a barebone. A 3205U gyakorlatilag a Broadwell család legkisebb tagja, hisz a CPU-magok órajele 1,5 GHz, melyhez sem turbó órajel, sem Hyper-Threading nem társul. Ezzel szemben a HD Graphics IGP már nem maradt le, aminek maximális órajele 800 MHz lehet. A visszafogott órajeleknek hála a processzor fogyasztása legfeljebb 15 wattban tetőzhet, ami a Shuttle számára megfelelően alacsony a teljesen passzív hűtés kialakításához.


[+]

A csupán 1,43 kilogrammos DS57U egy letisztult, egyszerű, 1,3 literes kis házat kapott, ahol jól láthatóan nem a szemet gyönyörködtető dizájn, hanem sokkal inkább a funkcionalitás volt a fő szempont. Ez annak tükrében pláne nem csoda, hogy a Shuttle elsősorban vállalati, illetve irodai környezetbe szánja masináját, de ettől függetlenül akár otthon, a nappaliban is megállhatja a helyét.


[+]

A gépet a hűtés sajátosságából adódóan állítva kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a soros portok vagy az átellenben lévő DisplayPort feljebb helyezkedjen el, hiszen a meleg levegő csak így tud hatékonyan távozni a ház oldalán kialakított rácsozaton keresztül.


[+]

Csatlakozókból nincs hiány, ugyanis hat darab USB, két monitorcsatlakozó (Dual View képes), két Gigabit Ethernet aljzat mellett még SD kártyaolvasónak is jutott hely. A DisplayPort mellett egy négytűs kis aljzat látható, melynek az egyik tűpárjára külső bekapcsológomb akasztható, ami akkor lehet hasznos, ha eldugott, vagy beépített helyre tesszük a kis PC-t, így bekapcsolója elérhető helyre vezethető ki. A másik tűpárnak CMOS reset funkciója van, ezzel a gépház kinyitása nélkül alapállapotba hozhatjuk a BIOS-t, ha véletlenül valamit rosszul állítottunk volna be.[+]

A házról nem maradt le a Kensington zár helye sem, de az aljára rögzíthető két fém kiegészítővel akár VESA szabványú (75/100 mm) rögzítőpontokkal is felvértezhetjük, mellyel például monitorra, falra vagy bármilyen más a szabványnak megfelelő pontra felszerelhetővé válik.


[+]

Tartozék gyanánt a már említett, VESA-kompatibilitást kínáló rögzítés kellékein felül gyakorlatilag csak a külső, 19 voltos feszültséget biztosító, 65 wattos tápegységet említhetjük, melynek kivitele megegyezik egy átlagos notebook töltőjével.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés