Hirdetés

Shuttle DS81 masszív mini PC

Hirdetés

Külső

Néhány hónappal ezelőtt megvizsgáltuk az Acer, az Asrock, a Gigabyte, az MSI és a Zotac egy-egy mini PC-jét, melyek az Apple, az Asus és a Sapphire üdvöskéjével kiegészítve egészen jól lefedik a készre vagy félkészre (barebone) szerelt, különösen kompakt számítógépek hazai kínálatát. Egyetlen komoly versenyző maradt csak ki akkor, a Shuttle, melynek XPC-i és még kisebb modelljei világszerte nagy elismerésnek örvendenek. Kínálatából a DS81 (Star Trek rajongóknak DS9²) modellt választottuk, melyet alapvetően irodai, vállalati környezetbe szántak, de szerintünk otthon, akár a nappaliban is megállja a helyét.

Külsőre le sem tagadhatná, hogy munkagépről van szó – formatervét teljesen a praktikumnak rendelték alá, ami szerintünk nem is baj. Így egy kicsi, szabályos téglatestet kapunk 190 x 165 mm-es alapterülettel és 43 mm-es magassággal, tehát térfogata 1,35 liter, az elhelyezésére szükséges terület (fiók, doboz stb.) nagyon jól kiszámolható. Jó hír, hogy a teljes gépház fémből készült, és nem a legvékonyabb lemezeket használták, így az apróság nagyon masszív, akár egy monitort is rátehetünk.

Igaz, ezzel a művelettel valószínűleg blokkolnánk a tetején lévő, két kerek szellőzőnyílást, ráadásul szerencsésebb a DS81-et a mellékelt, szintén fémből készült VESA tartóval a monitor hátára tenni, bár ilyenkor nehezebb lesz elérni a csatlakozóit. Márpedig abból nagyon is sok van rajta. Az előlapon négy USB 2.0 aljzat, SD kártyaolvasó, illetve hang ki- és bemenet sorakozik, ezen felül kapunk még bekapcsológombot és működést, illetve merevlemez-állapotot visszajelző LED-et. Hátul két Gigabit Ethernet aljzat, két USB 3.0, két USB 2.0, két DisplayPort és két RS232 soros port található, csak HDMI kimenetből van egy. Találunk még két kerek vak nyílást, melyekbe a kiegészítő Wi-Fi modul antennái szerelhetőek.

A HDMI mellett, a jobb sarokban négytűs kimenet látható, ennek az egyik tűpárjára külső bekapcsológomb akasztható, ami akkor lehet hasznos, ha eldugott helyre (például az imént említett módon, monitor hátuljára) tesszük a kis PC-t, így bekapcsolója elérhető helyre vezethető ki. A másik tűpárnak CMOS reset funkciója van, ezzel a gépház kinyitása nélkül alapállapotba hozhatjuk a BIOS-t, ha véletlenül valamit rosszul állítottunk volna be. Ez akkor lehet érdekes, ha élünk a Shuttle egyedi, vállalati igényeinkhez igazított BIOS ajánlatával. Egy komponenst hiányoltunk a DS81 hátuljáról, a digitális hangkimenetet, bár hiánya a gép vállalati jellegével magyarázható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés