Hirdetés

Shuttle XPC SH87R6, a Haswell-alapú barebone

Hirdetés

Az XPC SH87R6 belülről

Három, kézzel oldható csavar tartja az U alakú felső borítást, ami könnyen és gyorsan eltávolítható. Alatta a nagyobb házaknál megszokott váz kicsinyített mását láthatjuk. Az lenti képen a meghajtók kerete nélkül látható a váz.


[+]

Az úgynevezett SFF (Small Form Factor) alaplap valamivel szélesebb a Mini-ITX-nél, de majdnem olyan hosszú, mint a microATX vagy akár a normál ATX modellek. Tesztalanyunkban LGA1150 processzorfoglalatos, Intel H87 vezérlőchipes megoldást találtunk. A gyártó figyelmeztet, hogy a foglalatba legfeljebb 95 wattos processzort tehetünk, de mivel jelenleg nem létezik (és szerintünk ez így is marad) ilyen TDP értékű Haswell processzor, így ezt a tuning hiánya mellett nehéz lenne megszegni. Mindemellett négy DDR3-as foglalatot is láthatunk, amivel akár 32 GB rendszermemóriára is szert tehetünk. A különféle háttértárak csatlakoztatására 4 darab SATA 6 Gbps kompatibilis aljzat áll rendelkezésünkre.


[+]

PCI Express szabványú aljzatokból összesen kettő fért a NYÁK-ra. Ezek közül az egyik x16-os, míg a másik x4-es. Előbbi esetében a 3.0-s szabvány is támogatott.


[+]

Ezen felül két mini PCI Express slot is felkerült az alaplapra, melyek közül egyik csak félmagas kártyákat képes fogadni, míg a teljes magasságúba akár mSATA SSD-t is pattinthatunk. Számunkra kissé rossz hír, hogy Wi-Fi kártyához szükséges antennakivezetések nem biztosítottak a ház hátulján, így azt csak némi barkácsolás árán tudnánk kivitelezni.


[+]

Érdemes pár szót ejteni a beépített tápról. Teljesítménye 300 watt, hatásfoka pedig megkapta a 80 Plus minősítés bronz fokozatát, vagyis 20 és 100 százalékos terhelésen legalább 82% a hatásfoka, félgázon pedig 85%. Leglényegesebb, 12 voltos ágát két részre osztották, ezek fejenként 16 amper (azaz 192 watt) leadására képesek, de minden bizonnyal egyszerre nem terhelhetőek maximumra.


[+]

A tápot szétszerelve megállapítottuk, hogy az az FSP-től származik. Kapcsolása korrekt, 105 Celsius-fokra hitelesített kondenzátorokat és egy 50 milliméteres, Protechnic Electronictól származó ventilátort találtunk benne.


[+]

Az egyedi házhoz egyedi processzorhűtő tartozik. Formáján hosszú évek alatt csak alig változtatott a Shuttle, így bizonyosan bevált a konstrukció; a processzorra a gyári Intel hűtőkön is megtalálható műanyag pöckök rögzítik. A talpazatról három hőcső vezeti át a meleget a némi túlzással közepesnek mondható lamellasorra, ami a ház hátuljában áll. Erről egy relatíve csendes járású, 80 milliméteres AVC ventilátor fújja kifelé a meleget.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés