Hirdetés

Shuttle XPC SH87R6, a Haswell-alapú barebone

Hirdetés

Az XPC SH87R6 kívülről

A Shuttle XPC barebone-család már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A koncepció lényege, hogy a vásárló a lehető legkevesebb kompromisszum mellett építhessen magának egy viszonylag kisméretű, de szükséges szerint nagy számítási teljesítménnyel, memóriával, és háttértárral rendelkező SFF (Small Form Factor) formátumú számítógépet. Az évről évre érkező friss platformokkal párhuzamosan jönnek ki az újabbnál újabb XPC-k is, így az Intel Haswell nyár eleji debütálása után nem sokkal befutott a legújabb, SH87R6 névre hallgató XPC is.


[+]

A Shuttle masinája egy egyszerű, fehér színű dobozban érkezett. A kicsomagolás után a tápkábel, két SATA adatkábel, néhány csavar, valamint a leírás és egy telepítőlemez mellett megpillantottuk magát a gépet is. A külső az elődök vonásait viszi tovább, mely ízléstől függően puritánnak, letisztultnak vagy akár elegánsnak is mondható. Az előlap fekete alapú, függőleges mintákkal tarkított külsőt kapott, míg a burkolat sötétbarna árnyalatú. A masina alapterülete 332 x 216 milliméter.


[+]

A gép előlapján a beindításhoz szükséges nyomógomb mellett az üzemet és a háttértár aktivitását jelző LED-eket is megtalálhatjuk. A 3,5"-os és a 5,25"-os meghajtóhelyek előlapot kaptak. Utóbbi helyre nyilvánvalóan valamilyen optikai meghajtó kerülhet, így ennek megfelelően került elhelyezésre a nyomógomb. Amennyiben szükséges, akkor a 3,5"-os meghajtó előtti takaró is lenyitható, melyhez a három pöttyel jelölt részt kell megnyomnunk. Az előlapi csatlakozók előtt szintén ajtó lapul, mely mögött 2-2 USB 2.0 és 3.0 port, valamint két hangcsatlakozó található.


[+]

A hátlapon az alaplapon található csatlakozók sora egy DVI-I és HDMI porttal kezdődik. Ezt két USB 2.0 és egy eSATA követi, melyek után újabb két USB 2.0 és egy LAN csatlakozó következik. Innen sem hiányozhat az USB 3.0, amiből végül kettő került a hátsó fertályra. A sort a CMOS reset gomb, illetve a többcsatornás analóg hangkivezetések zárják. Utóbbit egészíti ki a kicsit feljebb található digitális optikai hangkimenet. E felett balra a táp csatlakozója és ventilátora látható, a nagy központi szellőzőnyílás mögött a processzorhűtő bordája terpeszkedik, jobbra lent pedig két teljes magasságú kártyahely foglal helyet.


[+]

A szellőzésről a nagy hátsó és a kis tápventilátor mellett még egy-egy méretes, a gépház két oldalának alsó részén végighúzódó szellőzőnyílás gondoskodik. Az XPC SH87R6 négy rezgéscsillapító talpat kapott.

Termék megnevezése Shuttle XPC SH87R6
Processzorfoglalat LGA1150 (max. 95 watt TDP)
Lapkakészlet Intel H87
Memóriafoglalat 4 db DDR3-1333/1600 (max. 32 GB)
Hang Realtek ALC892 nyolccsatornás
Meghajtóhelyek - 1 db 5,25"-os
- 2 db 3,5"-os
Interfész – előlapi - 2 db USB 3.0
- 2 db USB 2.0
- fejhallgató-kimenet, mikrofonbemenet
Interfész – hátlapi - 2 db USB 3.0,
- 4 db USB 2.0,
- eSATA,
- DVI és HDMI monitorkimenet,
- Ethernet,
- analóg hang be- és kimenetek,
- digitális hangkimenet
Interfész – belső - 4 db SATA 6 Gbps,
- 2 db USB 2.0,
- 2 db 4 tűs ventilátor,
- PCI Express 2.0 x16,
- PCI Express 2.0 x1,
- félmagas mini PCI Express,
- mini PCI Express mSATA támogatással,
- RS232
Táp 300 wattos, 80 Plus bronz minősítéssel
Méret 332 x 216 x 198 mm
Gyártó honlapja www.shuttle.eu
Termék honlapja XPC SH87R6
Fogyasztói ár kb. 97 000 Ft

Az XPC SH87R6 belülről

Három, kézzel oldható csavar tartja az U alakú felső borítást, ami könnyen és gyorsan eltávolítható. Alatta a nagyobb házaknál megszokott váz kicsinyített mását láthatjuk. Az lenti képen a meghajtók kerete nélkül látható a váz.


[+]

Az úgynevezett SFF (Small Form Factor) alaplap valamivel szélesebb a Mini-ITX-nél, de majdnem olyan hosszú, mint a microATX vagy akár a normál ATX modellek. Tesztalanyunkban LGA1150 processzorfoglalatos, Intel H87 vezérlőchipes megoldást találtunk. A gyártó figyelmeztet, hogy a foglalatba legfeljebb 95 wattos processzort tehetünk, de mivel jelenleg nem létezik (és szerintünk ez így is marad) ilyen TDP értékű Haswell processzor, így ezt a tuning hiánya mellett nehéz lenne megszegni. Mindemellett négy DDR3-as foglalatot is láthatunk, amivel akár 32 GB rendszermemóriára is szert tehetünk. A különféle háttértárak csatlakoztatására 4 darab SATA 6 Gbps kompatibilis aljzat áll rendelkezésünkre.


[+]

PCI Express szabványú aljzatokból összesen kettő fért a NYÁK-ra. Ezek közül az egyik x16-os, míg a másik x4-es. Előbbi esetében a 3.0-s szabvány is támogatott.


[+]

Ezen felül két mini PCI Express slot is felkerült az alaplapra, melyek közül egyik csak félmagas kártyákat képes fogadni, míg a teljes magasságúba akár mSATA SSD-t is pattinthatunk. Számunkra kissé rossz hír, hogy Wi-Fi kártyához szükséges antennakivezetések nem biztosítottak a ház hátulján, így azt csak némi barkácsolás árán tudnánk kivitelezni.


[+]

Érdemes pár szót ejteni a beépített tápról. Teljesítménye 300 watt, hatásfoka pedig megkapta a 80 Plus minősítés bronz fokozatát, vagyis 20 és 100 százalékos terhelésen legalább 82% a hatásfoka, félgázon pedig 85%. Leglényegesebb, 12 voltos ágát két részre osztották, ezek fejenként 16 amper (azaz 192 watt) leadására képesek, de minden bizonnyal egyszerre nem terhelhetőek maximumra.


[+]

A tápot szétszerelve megállapítottuk, hogy az az FSP-től származik. Kapcsolása korrekt, 105 Celsius-fokra hitelesített kondenzátorokat és egy 50 milliméteres, Protechnic Electronictól származó ventilátort találtunk benne.


[+]

Az egyedi házhoz egyedi processzorhűtő tartozik. Formáján hosszú évek alatt csak alig változtatott a Shuttle, így bizonyosan bevált a konstrukció; a processzorra a gyári Intel hűtőkön is megtalálható műanyag pöckök rögzítik. A talpazatról három hőcső vezeti át a meleget a némi túlzással közepesnek mondható lamellasorra, ami a ház hátuljában áll. Erről egy relatíve csendes járású, 80 milliméteres AVC ventilátor fújja kifelé a meleget.


[+]

Az XPC SH87R6 szerelése

Igyekeztünk egy meglehetősen erős konfigurációt összeállítani az XPC bölcsőjében. Ehhez az aktuálisan elérhető leggyorsabb, LGA1150 tokozású Haswell processzort, az Intel Core i7-4770K-t fogtuk be. Memóriából "csak" kétszer 4 GB-ot dobtunk be a masinába.


[+]

Grafikus kártyából a GeForce GTX 680-at válaszottunk, mely 25,5 centiméteres hosszával, illetve 195 wattos TDP értékével nem kifejezetten az ilyen kis gépekbe készült, de kíváncsiak voltunk, hogy egy ilyen, viszonylag nagyobb teljesítményű kártyával hogyan boldogul a masina.


[+]

A kártya befért, bár a pici házikóban szépen felemésztette a rendelkezésre álló, kétfoglalatnyi helyet. Szellőzés szempontjából jól illik a gépbe a referencia GeForce hűtő: a ház oldalán található nyílásokon keresztül friss levegőt húz be magának, a meleget pedig hátrafelé tolja ki, eközben a kártya hátoldalát hűti a processzor ventilátora által keltett légáramlat.


[+]

Mivel a GTX 680 két darab 6 tűs tápacsatlakozóval rendelkezik, így egy MOLEX->PCIe tápadaptert is alkalmaznunk kellett. A meghajtóhelyek (pontosabban a háromból kettő) feltöltéséhez egy 5,25 hüvelykes optikai meghajtót és egy 3,5 hüvelykes winchestert alkalmaztunk.


[+]

Végül elkészült a konfiguráció, ami alaposan megtöltötte a kis gépházat. Szerelés közben nem ütköztünk komolyabb problémába, látszott, hogy körültekintően tervezték az XPC-t, és az évek során esetlegesen felmerült hiányosságokat igyekeztek kiküszöbölni.

Próba, értékelés

Az alábbi komponensekkel egészítettük ki a félkész Shuttle XPC SH87R6-ot:

  • Intel Core i7-4770K processzor
  • 2 x 4 GB G.Skill RipjawsX memória
  • GeForce GTX 680 grafikus kártya
  • 1 TB-os Seagate merevlemez
  • LG optikai meghajtó

Nyugalmi állapotban az általunk összerakott masinánál mindössze 42 wattot mértünk konnektoros fogyasztásmérőnkkel, ami egy meglehetősen jó értéknek számít. Ekkor a processzormagok 35-36 °C-os, a GPU 35 °C-os, a merevlemez pedig 31 Celsius-fokos volt tesztlaborunkban, ahol körülbelül 25 °C-os hőmérséklet uralkodott. Nagyjából 21 dB-es zajszintet tapasztaltunk, ami ugyan alacsony, ugyanakkor egy kimondottan csendes üzemre megépítetett konfiguráció ugyanezzel a CPU-val, VGA-val és merevlemezzel valószínűleg lehetne még ennél is csendesebb.

Először a CPU-t terheltük négy szálon és a merevlemezt izzasztottuk 15 percig. A processzormagok 67 °C-ig, a merevlemez pedig 36 °C-ig melegedett, míg a GPU hőmérséklete alig emelkedett, 36 °C-os volt. A konnektoron mért fogyasztás 104 wattra nőtt, és ekkor már 39 dB környékén duruzsolt a masina.

Nyugalmi állapot CPU és HDD terhelése Játék
CPU hőmérséklet 36 °C 67 °C 62 °C
GPU hőmérséklet 35 °C 36 °C 83 °C
HDD hőmérséklet 31 °C 36 °C 34 °C
Fogyasztás 42 W 104 W 241 W
Zajszint 21 dB 29 dB 32 dB

Végül tíz környi Metro 2033 benchmarkot is futtattunk, emellett egy szálon a CPU-t is terheltük. Az eredmény a CPU-nál 62 °C-os, a GPU-nál pedig 83 °C-os hőmérséklet lett, ami nem alacsony, de nem is túlságosan magas. Eközben a merevlemez a korábbihoz képest két fokot hűlt. Mindehhez 32 dB-es zajszint társult, ami nem vészes, átlagos komponensekből összerakott gépek is körülbelül ilyen hangosak hasonló főegységekkel, de a kimondottan csendre kihegyezettek természetesen ennél jobb értékeket produkálnak.

Értékelés

A kis méretű Shuttle XPC SH87R6 alapjaira akár egy csúcs PC-t is felépíthetünk, hisz az i7-4770K személyében képes fogadni az aktuálisan elérhető leggyorsabb négymagos processzort, melyen felül még egy felsőkategóriás grafikus kártyával is elboldogul. Memória terén szintén nem kell szinte semmilyen kompromisszumot kötnünk, ahogy háttértárak tekintetében sem, hisz az mSATA-val összesen akár 5 darab SATA SSD-t is beépíthetünk. Mindez még szép és jó, de ennek, ahogy korábban, úgy most is ára van. Az XPC SH87R6 várható hazai ára valahol 97 000 forint környékén fog alakulni, ami meglátásunk szerint túlságosan nagy felárat jelent egy általunk tetszőlegesen összeválogatható ház, táp, alaplap és processzorhűtő négyeséhez képest. Ennek ellenére nekünk tetszett a Shuttle XPC SH87R6, ami egy jól átgondolt, igényes kialakítású barebone.


Shuttle XPC SH87R6 barebone

Oliverda

A Shuttle XPC SH87R6-ot a Shuttle bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés