Hirdetés

Samsung QN800B: Neo QLED toptévé a tesztlaborban

Megnéztük működés közben a Samsung egyik idei üdvöskéjét, a 8K felbontású, új okostévérendszerrel felvértezett televíziót.

Samsung QN800B

Szegény 8K televíziózás szekere sehogy sem akar beindulni, híre-hamva sincs annak a komoly áttörésnek, amelyre néhány évvel ezelőtt annyian számítottunk. A piackutatók most minden korábbinál borúsabb képet festenek az ilyen, gigantikus felbontású tévék jövőjéről, alaposan visszavágva a várható értékesítési adatokat előrejelzéseikben. Ennek okait hosszasan lehetne boncolgatni, de ezt nem itt és nem most fogjuk megtenni.

Samsung QN800B
Samsung QN800B [+]

Ennek ellenére továbbra is vannak cégek, amelyek látnak fantáziát a 8K televíziózásban. Természetesen közéjük tartozik a Samsung is, amely cég 2021-ben több mint hatvan százalékos globális piaci részesedéssel dominálta a 8K tévéeladásokat. A vállalat érezhetően meg akarja tartani idén is pozícióit, ennek érdekében 2022-ben is több új 8K modellt vezettek be. Köztük a QN800B típusjelzésű, Neo QLED panelre épülő, 8K felbontású televíziót, amelynek hatalmas, 75 hüvelykes változatát próbálhattuk ki egy rövid teszt erejéig. Az előzetes információk alapján úgy tűnt, hogy a termék kép- és hangminősége is remek, de kíváncsiak voltunk, hogy ebből mi igaz, valamint vetettünk egy pillantást a megújult okostévérendszerre is.


[+]

Dizájn

A múlt ködébe vesznek már azok az idők, amikor a Samsung az ívelt tévékre helyezte a hangsúlyt, hiszen a cég jó ideje száműzte már e modelleket a portfoliójából, így a QN800B is a sík kialakítású televíziók táborát erősíti. A jelek szerint a konszern nem kíván érdemben változtatni az elmúlt évek dizájnfilozófiáján: e termék megjelenését is a letisztult minimalizmus határozza meg. Egyedüli díszítésként csak a készülékház szélén körbefutó, lyukas ezüstszínű fémszalag szolgál, ami egyébként remekül harmonizál a masszív, éjfekete képernyővel, amelynél a keskeny káva ráadásul kikapcsolt állapotban láthatatlan, ugyanis egy síkban van a kijelzővel. Szerencsére itt nem a két szélen elhelyezett tappancsokat alkalmazták, hanem a tévé "rendes" talpat kapott, ami kellően masszív, és stabilan tartja a képernyőt, amely szabványos VESA konzol révén akár a falra is feltehető.


[+]

A Samsung évekkel ezelőtt lépett színre magasabb kategóriájú termékeinél az úgynevezett One Connect Box névre hallgató megoldással. Ennek lényege, hogy a tápot, a tunereket, az elektronika egy részét és a csatlakozókat egy külső dobozba dugják amely egyetlen kábelen keresztül csatlakozik magához a képernyőhöz. Ez a módszer több előnyt is kínál: vékonyabb készülékházat lehet kialakítani, nem kell a tévé hátuljánál bűvészkedni a csatlakozókkal, csatlakozó megrongálódása esetén könnyen cserélhető, továbbá el lehet felejteni a tévéből kijövő ronda vezetékköteget. Nem túl meglepő módon a Samsung QN800B is ezt a megoldást használja. Ez a periféria egyszerűen rögzíthető a talpra is, mint ahogy az a képen is látszik, azaz eldugható akár a televízió háta mögé is.

A cég tavaly jelentősen átalakította a One Connect Boxokat, amelyek így lényegesen laposabbak lettek elődeiknél. Az e készülék mellé járó, Y22 8K változat is ebbe a vonalba tartozik, hiszen 33 centiméteres szélességéhez és 29,5 centiméteres mélységéhez csupán 4,1 centiméteres magasság társul. A dobozon három-három darab HDMI 2.0 és USB 2.0, egy-egy HDMI 2.1, Ethernet, illetve optikai digitális audió port, valamint a fizetős műsorok dekódolására szolgáló CI+ 1.4 slot található. A modell rendelkezik beépített Wi-Fivel, illetve a Bluetooth adapterrel. Ez utóbbin keresztül vezeték nélküli úton is csatlakoztatható külső hangrendszer, illetve kompatibilis vezérlőperifériák, tehát például egér vagy billentyűzet.

[+]

Főbb paraméterek
Samsung QN800B (QE75QN800BTXXH)
Panel Samsung Neo QLED IPS LCD 10 bites panel (120 Hz)
Háttérvilágítás Mini LED
Képernyőméret 75 hüvelyk (190 cm)
Felbontás 8K (7680x4320)
HDR támogatás Igen (HDR10, HDR10+, HLG)
Maximális kontrasztarány kb. 3200:1
Maximális fénysűrűség 2855 cd/m²
Input lag 10,2 ms
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Dynamic, Filmmaker, Movie, Standard (PC-hez csatlakoztatva: Entertain, Graphic)
Hangbeállítások Amplified, Standard
Hangrendszer 4.2.2 csatornás, 70 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/-C/-S2
Interfész One Connect Box: 3 db HDMI 2.0, 1 db HDMI 2.1, 3 db USB 2.0, digitális audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Tizen okostévérendszer, médialejátszó, böngésző, netes alkalmazások futtatása, kislexikon, HDR támogatás, háttér mód, Bluetooth hangeszközök csatlakoztatásának lehetősége
Teljesítményfelvétel Normál módban: 399 watt; készenléti üzemmódban: 0,3 watt
Méret Talppal: 166,8 x 102,3 x 31,8 cm
Talp nélkül: 166,8 x 95,5 x 1,7 cm
Tömeg Talppal: 42,1 kg
Talp nélkül: 32,2 kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung QN800B (QE75QN800BTXXH)
Fogyasztói ár kb. 1 600 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés