Hirdetés

Vélemény: áldás vagy átok az ívelt tévé?

Ívelt tévé: mikor, miért?

2013-ban bukkantak fel az első hajlított OLED és LED háttérvilágítású LCD tévé prototípusok, és nem is kellett sokat várni arra, hogy ezek a boltokba kerüljenek. Manapság már jó pár piaci szereplő kínálatában megtalálhatóak ezek a modellek, melyek kétségkívül új színt hoztak a televíziózás világába.

Az érintett gyártók persze nem győzik ajnározni az ívelt tévéket. Kihangsúlyozzák, hogy a képernyő ilyenkor szinte körbeöleli a felhasználót, ami korábban sosem látott vizuális élménnyel kecsegtet, de az is igaz, hogy a megítélésük finoman szólva sem egyöntetűen pozitív. Például nálunk is rengeteg olyan kommentet lehetett olvasni, amely szapulja ezt a megoldást. Elnézve a meghatározó vállalatok 2015-ös tévéportfólióját, világosan látszik, hogy a hajlított tévé nem egy egynyári divat. Sőt, szerepük a jövőben várhatóan folyamatosan nő majd, hiszen egyre több az ilyen készülék. Eljött hát az idő, hogy mi is alaposan átrágjuk magunkat ezen a témán, és megpróbáljuk megválaszolni a kérdéseket. Jobb-e az ívelt, mint a hagyományos lapos? Vannak-e konkrét előnyök, hátrányok? Mikor ajánlott, vagy épp ellenkezőleg, mikor nem ajánlott egyáltalán a hajlított tévé?

A tévé

A Samsung volt olyan kedves, és kölcsönadott nekünk két hétre egy UE65HU8500 modellt, ami gyakorlatilag egy csúcskategóriás, hajlított darab. Képes az UHD felbontás megjelenítésére, teletömték egy csomó különféle képjavító technológiával, és úgy egyébként a vállalat egyik büszkesége. Szóval ha egy LED LCD tv képes lehet arra, hogy demonstrálja a hajlított kialakítás előnyeit, akkor ez az.

Dizájn: státusszimbólumnak tökéletes, de....

A 65 hüvelykes, azaz 163 centiméteres képátlóval bíró készüléknél a sarkok hat centiméterrel vannak "előrébb", mint a kijelző középső része, ez pedig azt eredményezi, hogy a valóságban is látványos az ív, nem csak a termékfotókon. Ennek következtében, legalábbis ma még, képes arra, hogy azonnal magára vonzza a tekinteteket, felkeltse, meghökkentse az embereket, tehát, ha valakinek fontos, hogy a tévéje státusszimbólumként is megállja a helyét, olyan darab legyen, amivel vendégei, ismerősei előtt tud villogni, az jobban jár így ívelt tévével.

Nálunk járt korábban a Samsung  UE48HU7500, ami egy hagyományos, sík tévé, de ezt leszámítva az alkalmazott dizájnelemek, tehát a talp, a keret, a színvilág mind-mind ugyanaz, mint az ívelt UE65HU8590 esetében. Amíg azonban azt a modellt az ismerőseim egyetlen pillantással elintézték, addig ezt szó szerint körbeugrálták, úgy nézegették, mint ha ufót látnának, sőt valaki még fotózkodott is vele.

Ennek ellenére azt nem lehet határozottan kijelenteni, hogy az ívelt formatervezési irány egyértelműen jobb lenne, többek között azért, mert falra akasztva a hajlított tévék nem igazán mutatnak jól, másrészt száz százalékosan ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik jobban. Az én szívemhez speciel a visszafogottabb, nem annyira hivalkodó, inkább háttérbe vonuló irányvonal némiképp közelebb áll, vagyis ha pusztán külső alapján kéne választani, én inkább maradnék a laposnál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés