Hirdetés

Mi lesz a 8K-val? Jön az áttörés vagy eltűnik, mint a 3D?

A 8K lett volna a tévégyártók következő nagy durranása, azoban a dolgok nem úgy alakultak, ahogy várták...

8K lenne az új őrület

Világosan megfigyelhető, hogy a nagy tévégyártók átlag két-három évente próbálnak valamilyen forradalminak kikiáltott újdonsággal előállni, ami indokolja a fejlesztéseket és az új modellek létét. E technológiák vagy szolgáltatások első körben a prémium kategóriás, drága termékekbe kerülnek be, hogy aztán lassan leszivárogjanak a közép-, majd a belépőszintre. Ilyen volt a maga idejében a Full HD, a Net tv, az 3D, az okostévé, a 4K és a HDR megjelenése is, az elmúlt időszakban pedig ezt a szerepet a 8K felbontásnak szánták a nagy piaci résztvevők.


[+]

A 8K vagy gyerekkori, mára elfelejtett nevén a Super Hi-Vision a legalább 7680x4320 képpont felbontású mozgóképeket, illetve az ezek megjelenítésére alkalmas eszközöket takarja. A 8K felbontás tehát négyszerese az Ultra High Definition és tizenhatszorosa a Full HD felbontású tartalmakénak.

Hirdetés

Miért csak most?

Hét-nyolc éve bukkantak fel a nemzetközi technológiai szakkiállításokon, illetve az egyes cégek privát rendezvényein az első nagyméretű, tehát legalább 55 hüvelykes 8K megjelenítők, de ezek még jó ideig nem jutottak el a tömeggyártásig és a boltok polcaira. Sokáig óriási gondot jelentett a hatalmas gyártási költség, valamint a normális mozgásmegjelenítés megoldása, de végül ezeket a problémákat sikerült orvosolni.

Panasonic 8K tv 2016-ból
Panasonic 8K tévé 2016-ból [+]

A Sharp 2018-ban végül kiskereskedelmi forgalomban is elérhetővé tette Japánban a világ első 8K tévéjét, őket pedig gyorsan követte a Samsung, viszont a dél-koreai cég már a világon mindenhol teríteni kezdte saját, extrém nagy felbontású televízióját. Őket eltérő ütemben követték a többiek, azaz például az LG, a Sony, a Skyworth-Metz, a TCL és a Hisense. Látszik tehát, hogy a tradicionális és a feltörekvő piaci résztvevők között is akadnak bőven olyanok, akik látnak fantáziát a 8K-ban, vagy legalábbis nem akarnak lemaradni a többiek mögött. A két úttörő, a Sharp és a Samsung sem tétlenkedett, és az elmúlt egy-két évben mindenki másnál több 8K modellel léptek színre.

Komoly várakozások

A piaci elemzők 2018-ban, a 8K tévék első évében azzal számoltak, hogy jó esetben olyan 85 000 darab találhat gazdára. Ez eltörpül az abban az évben eladott 230 millió egyéb modell mellett, de hát a kezdet sohasem könnyű. Viszont általánosan úgy vélekedtek, hogy az elkövetkező években radikálisan nőni fognak az értékesítési adatok, és még az abszolút megbízható, hiteles cégek között is volt olyan, amelyik úgy kalkulált, hogy 2019-ben akár közel félmillió 8K televízió is gazdára találhat, 2020-ra pedig 2-3 millióra nőhet ez a szám.

8K tévék értékesítésére vonatkozó előrejelzés 2018-ból
8K tévék értékesítésére vonatkozó előrejelzés 2018-ból

Nos, tévedtek. 2018-ban csupán 18 000 ilyen modell kelt el, és ha lehet, akkor 2019 még nagyobb csalódást okozott, ugyanis mindössze 120 000 készüléket adtak el világszerte, ami nagyon-nagyon messze van a prognosztizált darabszámtól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés