2019. május 25., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Teszteltük az első 8K tévét!

A Samsung Q900R az első 8K tévé, amit megvehetünk itthon – de van-e értelme otthonra ekkora felbontásnak?

Hirdetés

Kezelés, netes appok

Okostévé

Természetesen a modell is a házon belül készült, Tizen-alapú okostévérendszert használja, amellyel továbbra sem vagyunk igazán kibékülve. A magyarul is kommunikáló grafikus kezelőfelület egyszerűen túlzsúfolt, átláthatatlan, struktúrája nem az igazi, ezért néhány fontos menüpont vagy paraméter eléréséhez rengetegszer kell a távirányító gombjait nyomogatni, ami egy idő után egy kicsit idegesítővé válik. A stabilitással nem volt gond, fagyással, újraindításokkal nem találkoztunk, viszont az is tény, hogy néha egy-egy másodperces lassulásba, akadozásba azért belefutottunk.


[+]

A távirányító ezúttal is egy dizájnos, kecses, de mindössze néhány gombot tartalmazó darab. Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy jobb lenne egy csúnyább, robusztusabb, de funkcionálisabb periféria, amelyen keresztül több fontos szolgáltatás vagy funkció érhető el közvetlenül egy gombnyomással. A készülék képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel, és egy ingyenesen letölthető app révén iOS- vagy Android-alapú mobil eszközről is vezérelhető.


[+]

Netes alkalmazások

Az okostévérendszer szerves részét képezik a készüléken közvetlenül elérhető internetes alkalmazások. Ezek futtatása során semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, az appokat gyorsan betöltötte, fagyást nem tapasztaltunk. A kínálat közel 150 darabból áll, amelyek között kiemelten nagy a különféle tartalomszolgáltató applikációk aránya a mai trendeknek megfelelően. Nem hiányoznak az olyan hazánkban is népszerű appok, mint a YouTube, a HBO Go, a Netflix, az Amazon Prime vagy épp a Deezer. Ezeken kívül akadnak hírszolgáltatással, életmóddal kapcsolatos alkalmazások is, valamint még néhány játék is elérhető, ám ezek sajnos annyira primitívek, hogy csak igen rövid ideig szórakoztatóak, vagy még addig se.


[+]

A böngésző sem hiányzik, aminek hála úgy lehet szörfözgetni a tévén, mint egy számítógépen vagy mobilon. A sebesség megfelelő, viszont az kár, hogy az oldalak mobil verzióit tölti be, amelyek egy ilyen nagy képernyőn meglehetősen furán festenek.

Kislexikon

A Samsung Q900R használatát megkönnyíti, hogy rendelkezik beépített, offline módban is elérhető kislexikonnal, amely az e-Manual névre hallgat. Itt amellett, hogy témakörök szerint lehet keresgélni, tehát például hogy mire jók és hogyan használhatóak az egyes képbeállítások vagy hogyan érhető el az ízlésünkhöz leginkább passzoló kép, másrészt ábécésorrendbe szedve is megtalálhatóak az egyes fogalmak, így a funkciókra, paraméterekre, alkalmazott technológiákra közvetlenül is rákereshetünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.