2019. május 25., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Teszteltük az első 8K tévét!

A Samsung Q900R az első 8K tévé, amit megvehetünk itthon – de van-e értelme otthonra ekkora felbontásnak?

Hangrendszer, médialejátszó, extrák

Jól szól

A Q900R 60 wattos, 4.2 csatornás, mélysugárzókkal kiegészített, rejtett hangsugárzókat használó integrált audiorendszere az egyik legjobb hangminőséget produkálja, amit valaha olyan tévétől hallottunk, amelyik nem rendelkezik beépített soundbarral. A basszusok kicsit vékonyak, de ott vannak, a dinamika érezhető, a finom részletek is jól átjönnek (bár ezeknél némi pontatlanság azért tetten érhető), és az összhatás remek. Azt nem mondjuk, nem mondhatjuk, hogy egy jobb sztereó vagy házimozi szettel, esetleg hangprojektorral eséllyel veheti fel a versenyt, de a megszólalás mindent összevetve meglepően jó.


[+]

Három előre programozott hangprofil közül választhatunk, és ha valakinek ezek közül egyik sem jön be, akkor még mindig ott az "Ekvalizer", amivel saját ízléséhez szabhatja az arányokat. Amennyiben szinkronizációs probléma lépne fel a hang és a kép között, akkor az a Hang késleltetése funkció révén egyszerűen orvosolható, és a dinamikakompresszió (Automatikus hangerő) sem hiányzik.

Hirdetés

Médialejátszó

A gyárilag előre telepített médialejátszó alkalmazás grafikus kezelőfelülete átlátható, szellős, jól néz ki, és jól is használható. Az állományok és mappák cím és dátum szerint rendezhetőek, törölhetőek, és mód nyílik lejátszási lista összeállítására is. A JPG mellett a PNG és BMP formátumú képek megjelenítése is megoldott. Az EXIF adatok megjelenítésére nincs lehetőség, de diavetítés elindítására igen, a képváltás sebessége állítható. Audiótartalmaknál az MP3 mellett a WMA és FLAC szabványok megszólaltatása lehetséges. A szoftver az ID3 tagek feldolgozását támogatja, de a fájlokban metaadatként megtalálható dalszöveg nem varázsolható a képernyőre.


[+]

Szokásos tesztcsomagunk végigpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy a DivX és a 10 bites (Sword Art & Suzumiya) fájlok mellett a Killa_sample lejátszását is megtagadta. A többivel nem volt gondja, még a 4K HDR állományokkal sem. A külső feliratok megjelenítése rendben van, a betűk mérete és kódolása megváltoztatható, és ha a szöveg el lenne csúszva a képhez képest, az is korrigálható. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a surround hangfájlok közül a se az Atmos, se a True HD, se a DTS HD, se a DTS HD Master Audio megszólaltatása nem jött össze.


[+]

Bluetooth

A tévé képes kilőni a hangot Bluetoothon keresztül a kompatibilis hangeszközökre, tehát házimozirendszerre, hangprojektorra, mikrotoronyra vagy akár fejhallgatóra. Ez nagyon hasznos és kényelmes szolgáltatás, ráadásul jól is működik, hiszen a berendezések felismerték egymást, a párosítással nem volt gond, a kapcsolat pedig nem szakadozott.

Miracast

A Samsung Q900R 8K tévé módot ad a Miracast használatára, aminek köszönhetően a kompatibilis mobil eszközök kijelzője tükrözhető a tévére, például a telefonunkon futó filmek, játékok egyszerűen átküldhetőek a nagy képernyőre. Üröm a örömben, hogy némi késleltetéssel azért számolni kell, ami a játékoknál zavaró lehet, de mondjuk videózásnál egyáltalán nem probléma.

Ambient/Galéria mód

Ez a Samsung tavalyi újdonsága, ami egy teljesen különálló, saját grafikus kezelőfelülettel rendelkező szekció, ahol a hagyományos mozgóképek, videók, filmek helyett különféle képek, illusztrációk és animációk megjelenítésén van a hangsúly. Például mód nyílik arra, hogy egy órát pakoljunk a képernyőre, ahol a mutatókat "acélgolyók" helyettesítik, de kérhetünk hullámzást is, vagy a tévé adatbázisában megtalálható képeket, illetve mi is tölthetünk fel fotókat. Lehet különféle virtuális keretek közül is válogatni, így a végeredmény kicsit olyan lesz, mintha a televízió képernyője helyett egy "valódi" képet vagy ábrát nézegetnénk.

Galéria mód
Galéria mód [+]

Egyik különleges funkciója, hogy a tévé képernyőjén megjeleníthető az aktuális háttér is, tehát, ha például egy téglafal előtt áll a készülék, akkor a kijelzőre pont olyan téglák varázsolhatóak. Ez nem varázslat; ehhez telefonnal le kell lefotózni a tévé környezetét a SmartThings alkalmazásban, és ezek után az elektronika már elvégez mindent magától – ennek köszönhetően minden korábbinál jobban a környezetébe olvasztható a készülék. Az Ambient mód érdekes kísérlet arra, hogy kicsit tágítsák az otthoni televíziózás határait, de az kérdés azért, hogy van-e ilyesmire valós igény, tényleg fontos-e, hogy a tévé képernyője úgy nézzen ki, mint a tapéta, vagy hogy a falióra helyett egy ilyen hatalmas tévén megjelenő időmérő eszközt használjunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.