2019. május 25., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Teszteltük az első 8K tévét!

A Samsung Q900R az első 8K tévé, amit megvehetünk itthon – de van-e értelme otthonra ekkora felbontásnak?

Vélemény a 8K-ról és a tévéről

Korábban csak kevés időt tölthettünk 8K megjelenítők társaságában, akkor is csak bemutatókon, kiállításokon. Most viszont egy egész hetet kaptunk a barátkozásra, ráadásul hazai pályán, nem annyira steril körülmények között próbálhattuk ki az eszközt, úgy, hogy kaptunk hozzá 8K felbontású anyagokat is. Az az igazság, hogy mikor ezeket néztük, akkor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a 8K-nak van értelme, mert ez az extrém nagy felbontás egy teljesen új szintet jelent a látványvilágban. A korábban sosem tapasztalt részletesség tényleg komoly hozzáadott értéket jelent, így (már) nem kételkedünk abban, hogy a 8K-nak van-e létjogosultsága.


[+]

Viszont az komoly problémát jelent, hogy egyelőre alig van 8K tartalom. Tudom-tudom, jelenleg is forognak a filmek, és Japánban már elindult a 8K tévéadás, ami bizakodásra ad okot, de ez a magyarországi felhasználókon egyelőre nem segít. Nincsenek megvásárolható asztali lejátszók, még az sem tiszta, hogy milyen formátumban lehetne beszerezni a 8K alkotásokat, és hogy mi a helyzet az esetleges online streaminggel. Tehát sikerült nagyjából harmadszorra is belelépni ugyanabba a folyóba, azaz, hogy a megjelenítő eszközök elérhetőek, viszont egyszerűen nincs mit nézni rajtuk. Azt hittük, hogy a 3D-nél és a 4K-nál szerzett keserű tapasztalatokból okultak a paici résztvevők, de ez fatális tévedés volt.

Hirdetés

A gyártók, köztük a Samsung is, azt állítják, hogy a felskálázás a megoldás, azaz, hogy különféle trükkös algoritmusok segítségével képesek az alacsonyabb felbontású anyagokat 8K közelire húzni. Amikor ezt demonstrálták a különféle kiállításokon, az nagyon meggyőzőnek tűnt, viszont itthon, amikor rádugtuk a PS4 Pro-t, meg ráküldtük saját 4K HDR filmjeinket, akkor nem ezt éreztük. Egyszerűen óriási a különbség a valódi 8K és a felskálázott anyagok között. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy csodák nincsenek, a semmiből nem lehet pixeleket varázsolni, és egyszerűen muszáj ráfeküdni valahogy a tartalomhiány enyhítésére, mert ha ezt nem sikerül megoldani, az bedöntheti az egész 8K-bizniszt.

Értékelés

Maga a Samsung Q900R egyébként egy korrekt darab, amiről sok mindent elárul, hogy leggyengébb pontja az okostévérendszer. Itt lenne már az ideje, hogy a cég továbblépjen, és radikálisan megújítsa ezt, mert a vetélytársak mostanra elhúztak mellettük e téren. Viszont a helyzet korántsem tragikus, mint ahogyan az sem, hogy az egyébként tényleg szép távirányítón csak néhány gomb van, így egy csomó fontos funkció csak nehézkesen érhető el. Ezek inkább csak kisebb kellemetlenségek, amiket bőven túl lehet élni.

Samsung Q900R
Samsung Q900R [+]

A netes alkalmazások kínálata megfelelő, futtatásuk problémamentes. A médialejátszó alkalmazás formátumtámogatási hiányosságai viszont megdöbbentőek, reméljük ezen azért változtatnak a jövőben. A hangrendszer kiemelkedő, a megszólalással teljesen elégedettek voltunk. A kép minősége rendben van, kisebb hibák előfordulnak, de ezek egy része jó hatékonysággal orvosolható. A színek pedig szépek, a kontraszt remek, a 8K felbontás megfelelő tartalmak esetén egyszerűen szuper. A dizájntól nem voltunk különösebben elájulva, lehetett volna a Samsung első 8K televíziója egy fokkal monumentálisabb, szoborszerűbb, de igazából baj sincs vele. Ára jelenleg 1 150 000 és 1 250 000 forint környékén mozog meglehetősen dinamikusan, ami nyilván nem kevés pénz. De ha azt nézzük, hogy milyen különleges, sőt a hazai piacon konkrétan egyedülálló modellről van szó, illetve hogy a csúcs 4K OLED tévék is nagyjából ennyibe kerülnek, akkor azért már egyáltalán nem olyan rázós ez az összeg.


Samsung Q900R QLED 8K tévé

elefant

A Samsung Q900R 8K tévét a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.