ROG Ally: kézikonzol ASUS-módra

Először áprilisi tréfának hittük, de az ASUS reméli, hogy ez a konzol lesz számukra a 2023-as év igazi nagy dobása.

Hardver, teljesítmény

A ROG Ally többféle konfigurációban érkezik a piacra: a Z1 processzorral és 256 GB-os SSD-vel rendelkező modell képviseli a belépőszintet, a Z1 Extreme SoC-vel és 512 GB-os SSD-vel szerelt változat pedig a felsőkategóriát. Nálunk ez utóbbi járt, az alábbi kiépítésben:

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ROG Ally
Processzor AMD Z1 Extreme 8 mag, 16 szál, 9-30 watt TDP, 3,3-5,1 GHz
Memória 16 GB (Samsung) LPDDR5-6400
Kijelző 7"-es, 1920x1080 pixeles IPS érintőpanel, 120 Hz-es frissítéssel, FreeSync Premium, 500 nit
Grafika AMD Radeon 780M (12 CU)
Adattároló 512 GB-os Micron SSD, PCIe 4.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Mediatek MT7922 Wi-Fi 6E
- Bluetooth 5.2
Interfészek XG Mobile interfész:
- egyedi csatlakozó PCIe 3.0 x8 interfész
- 1 db Type-C: USB 3.2 Gen 2+DP alt
- 1 db kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó
Extrák Beépített kontroller, 10 ujjas érintőképernyő, microSD foglalat, bekapcsológombban ujjlenyomat-érzékelő
Akkumulátor 40 Wh
Méret 280 x 111 x 21 mm
Tömeg 608 gramm
Operációs rendszer Windows 11 Home
Gyártó honlapja www.asus.com/hu
Termék honlapja ASUS ROG Ally
Fogyasztói ár 307 000 forint
Garancia 3 év

Teljesítmény

A mérések eredményeire való áttérés előtt ismét hangsúlyoznánk, hogy tesztpéldányunk még béta verziónak tekinthető, így az eredményekben később még várhatóak javulások is akár. Mivel kézikonzolról van szó, aminek elsődleges célja a játék, az ismerkedést a 3D-s képességekkel kezdtük. Erre a célra a gamer notebookoknál megszokott játékokat vetettük be, Full HD és 720p felbontással, maximális minőségi beállításokkal.

Az a számok alapján rögtön kijelenthető, hogy a ROG Allyt nem arra tervezték, hogy Full HD-ben a lehető legjobb képminőséggel játsszunk vele, legalábbis az általunk mért számok a folyamatos megjelenítés alsó határán táncoltak végig még Turbo fokozatban is. Hogy kontextusba helyezzük a számokat, vessünk egy pillantást például az Acer Swift X ultrabook GeForce 3050 Ti-vel és Ryzen 5 5600U-val szerelt változatának eredményeire, melyek játéktól függően 20-60%-kal jobbak. Bár ez soknak tűnik, valójában impozáns, hogy egy középkategóriás CPU és dedikált GPU-val szerelt, jóval nagyobb és erősebb hűtéssel rendelkező notebookhoz képest így teljesít ez a konzol.

A nyers számok természetesen jobbak, ha Full HD helyett csak 720p felbontásra váltunk, de az igazi játszhatóságot inkább akkor kapjuk meg, ha némileg visszaveszünk a minőségi igényekből, a 4 GB VRAM miatt ugyanis ez az, ami a legtöbbet segíthet. Az alacsonyabb felbontás hatásait a Radeon Super Resolution segítségével kompenzálhatjuk tovább, így pedig már bőven a játszhatósági határ feletti fps-ekre számíthatunk a legmodernebb játékok alatt is.

Mivel az ASUS hordozható- és asztali szórakozáshoz is ajánlja a ROG Allyt, megnéztük, mennyit tudunk gyorsulni akkor, ha tápegységről hajtjuk meg a konzolt. A hivatalos adatok szerint ilyenkor a Turbo módban 25-ről 30 wattra nő a TDP – ennek hatását a 3DMark Time Spy benchmarkjával vizsgáltuk.

Természetesen nem kötelező csak játszani az Allyval, hiszen képében egy teljes értékű windowsos számítógépet kapunk, és a megfelelő kiegészítőkkel monitorra köthetjük, futtathatunk rajta Wordöt, böngészőt, és így tovább. A PCMark 10 Extended tesztjében a következő eredményeket láttuk:

Ezek a számok egyáltalán nem rosszak, a kis gép jobban teljesít itt, mint például a Core i7-1355U-val szerelt új generációs Zenbook S 13 OLED!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés