ROG Ally: kézikonzol ASUS-módra

Először áprilisi tréfának hittük, de az ASUS reméli, hogy ez a konzol lesz számukra a 2023-as év igazi nagy dobása.

Skálázódó rendszerchip

A ROG Ally egyik érdekessége, hogy speciálisan a célpiacára tervezett rendszerchipet használ. Egészen pontosan az AMD Ryzen Z1 termékcsalád két képviselőjét veti be, első körben a Z1 Extreme modellt, majd később a normál Z1 is elérhető lesz.

Az alapokat tekintve az említett SoC a CES-en leleplezett Phoenix kódnevű lapkát használja. A csúcsmodell nyolc darab, egyenként 1 MB-os L2 gyorsítótárral bíró Zen 4 magot használ, és ezek 16 MB-os megosztott L3 cache-en osztoznak. Az IGP is a lehető legújabb, ráadásul 12 CU-s dizájnról van szó, ami az RDNA 3 felépítése alapján megfelel hat darab WGP-nek, vagy újabb néven CUP-nak, de klasszikus értelemben hivatkozhatunk rájuk multiprocesszorként.

A 128 bites memóriabuszt használó memóriavezérlő LPDDR5 szabványt támogat, amelyhez 6,4 GHz-re paraméterezett memóriák társulnak.


[+]

A Z1 sorozat egyik kritikus képessége a skálázhatóság, és az ide érkező lapkák 9 és 30 wattos fogyasztási keret között üzemképesek. Erről a felhasználó dönt, méghozzá profilok segítségével. Három opció között lehet választani: silent, performance és turbó. Ezekhez rendre 9, 15 és 25 wattos fogyasztási limit tartozik, de ha a gép hálózatra van kapcsolva, akkor az utóbbi 30 wattra ugrik.


[+]

A fogyasztási profil kiválasztása azért is lényeges, mert befolyásolja a teljesítményt. A Ryzen Z1 sorozat az alapspecifikációt tekintve nem rendelkezik órajel-paraméterezéssel. A határokat az adott eszköz gyártója szabja meg, bár valószínűleg ebbe az AMD-nek is van némi beleszólása. Annyi biztos, hogy a Ryzen Z1 Extreme a ROG Ally kézikonzolban maximum 5,1 GHz-et tud beállítani a Zen 4 magokra, illetve 2,7 GHz-et az IGP-re. Bár nincs egyértelműen kifejtve, de valószínűleg ezeket az órajeleket a rendszer maximális fogyasztási keret során érheti el huzamosabb időre. A normál Ryzen Z1 esetében a CPU-magok maximuma 4,9 GHz-re, míg az IGP-é 2,5 GHz-re csökken.

Megjegyzendő, hogy a Ryzen Z1 termékcsaládon belül nem aktív az úgynevezett Ryzen AI részegység. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a célpiacon nem lenne sok haszna, illetve letiltásával a felhasznált fogyasztási keret is felszabadult, amit el lehet költeni a CPU-magokra, valamint az IGP-re.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés