ROG Ally: kézikonzol ASUS-módra

Először áprilisi tréfának hittük, de az ASUS reméli, hogy ez a konzol lesz számukra a 2023-as év igazi nagy dobása.

Tapasztalatok, értékelés

A ROG Ally kapcsán az ASUS háromféle felhasználási módot talált ki: az első az „énidő”, amikor kézikonzolként használjuk a terméket, a második a „miidő”, amikor egy sima dokkolóval tévére/monitorra kötve és bluetooth-os kontrollereket csatlakoztatva barátokkal játszunk rajta, végül pedig a „proidő”, ahol az XG Mobile kínálta extra lehetőségeket használjuk ki. Ez utóbbival kapcsolatban persze jelentős pluszkiadásra készülhetünk, attól függően, hogy az XG Mobile-t milyen VGA-val választjuk.

Az egyes gombok funkciói teljesen testre szabhatóak
Az egyes gombok funkciói teljesen testre szabhatóak [+]

Ami az énidős használatot illeti, kézikonzolként az Allyval elégedettek voltunk, játékra jól használható, a testre szabható és a gamepad/normál üzemmód között automatikusan váltó kezelőszerveket kényelmesnek, reszponzívnak találtuk. A gép a melegedést jól kordában tartja, legalábbis ami a burkolatot illeti, a hűtés viszont nem igazán halk, és tulajdonképpen csak akkor nevezhető némának, ha terhelés nélküli állapotban van a konzol, amint már csak egy filmet megnyitunk, halk süvítésbe kezdenek a ventilátorok, játék alatt pedig jól hallható, magasabb frekvenciás zúgással dolgoznak. Ami az üzemidőt illeti, komoly játékokat futtatva ne számítsunk arra, hogy egész nap töltő nélkül maradhatunk, mi 85 percet tudtunk játszani egyetlen feltöltéssel. Ha videóznánk, akkor persze sokkal kedvezőbb a kép, ilyenkor alacsony fényerővel és Silent üzemmódban (ami azért nem teljesen csendes!) akár 11-12 órát is kihúzhatunk.


[+]

Ami a „miidő” jellegű felhasználást illeti, a készülék dobozában található apró állvány stabilan, megbízhatóan tartja a tévé melletti asztalon a konzolt. Bluetooth-os perifériák csatlakoztatása is egyszerű, a gép teljesítménye pedig a töltővel kicsikarható pár extra százalékkal együtt elég arra, hogy 720p-ben (vagy akár Full HD-ben is), magas minőségi beállítások mellett teljesen élvezhető sebességgel fussanak a játékok.


[+]

A „proidőt” XG Mobile hiányában egyelőre nem teszteltük, de igazából ott a grafikus feladatok úgyis az eGPU-ra hárulnak, amennyiben játékról van szó. Ha viszont a „Pro” megjelölést arra értjük, hogy az Allyt munkagépként vetjük be, akkor igazából ebben az állapotában sem vall szégyent, és egy arra alkalmas dokkolóval kiegészítve tökéletesen megfelelő irodai, egyszerűbb multimédiás feladatokhoz, böngészéshez, filmezéshez.

Értékelés

Ígéretes első próbálkozás a ROG Ally, melyen látszik, hogy az ASUS komolyan gondolja a kézikonzolok piacának meghódítását. Az AMD-től származó hardver elég impozáns, és ugyan a Full HD felbontásban maximális képminőség mellett azért még messze vagyunk attól, hogy a 120 Hz-es frissítésű képernyő korlátait feszegessük, a 7”-es kijelzőn tökéletesen élvezhetőek a legújabb játékok is, de akár egy külső monitorra Full HD-ben is kitehetjük a képet, lehet olyan beállítást találni (főleg az RSR-rel), ami jól is néz ki, és sebességben is rendben van.


[+]

Az, hogy az Ally egy jól összerakott, minőségi hardver benyomását kelti, az a gyártót ismerve nem meglepő. Nagy pozitívum, hogy a kezelőszervek (bár ez talán kissé szubjektív) jól eltaláltak, kézre állnak, reszponzívak. Amin szívünk szerint viszont még csiszolnánk, az a hűtés: az általunk tesztelt modellben ez gyakran a kelleténél hangosabban tette a dolgát még filmnézés során is, a Silent profilt aktiválva.


[+]

Ami a ROG Ally esetében nagy előny lehet az – esetenként jóval olcsóbb – versenytársakkal szemben, az általános használhatóság. Ez a konzol ugyanis egy teljes értékű windowsos PC is, melyet egy megfelelő dokkolóval vagy monitorral összekötve rögtön asztali számítógépként is bevethetünk. Ráadásul ebben az állapotában nem is kell túl sok kompromisszumot kötnünk, hiszen a Z1 Extreme egy modern középkategóriás mobil CPU teljesítményét hozza irodai és általános felhasználás során.

Ha pedig itt is a játék a lényeg, az XG Mobile akár egy RTX 4090-nel is felszerelhető, akkor pedig nem lesz hiány a grafikus erőben sem – ez a sokoldalúság és teljesítménytöbblet pedig némileg segít feledtetni a fő versenytárs Steam Deck (melyre persze szintén telepíthető játékon kívül más is, és akár Windowszal is ellátható) jelentős árelőnyét.


ASUS ROG Ally konzol

Abu85, Wombath

Az ASUS ROG Ally konzolt az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés