ROG Ally: kézikonzol ASUS-módra

Először áprilisi tréfának hittük, de az ASUS reméli, hogy ez a konzol lesz számukra a 2023-as év igazi nagy dobása.

Bevezető, dizájn

Nem mi voltunk az egyetlenek, akik bejelentésének időzítése miatt arra gondoltunk, hogy az ASUS kézikonzolja, a ROG Ally csak egy áprilisi tréfa, a tajvani vállalattól ugyanis egyáltalán nem áll távol az efféle viccelődés. De a cég arról is híres, hogy bátran meri vállalni a megszokottól eltérő termékek fejlesztését is – emlékezzünk csak vissza például a Zenbóra. Persze a gyártó reményei szerint az Allyra azért nagyobb siker vár, mint a robotra, melyről megjelenése óta nem sokat hallottunk.

Az Ally esetében mindenesetre egy, a többi termékhez és az ügyfélkörhöz jobban passzoló eszközről van szó, melynek piacra kerülését is igyekeztek minél feltűnőbbé tenni: a jól eltalált bejelentési dátum után körülbelül egy hónappal került sor a hivatalos bemutatóra, de a tesztpéldányokat csak később osztották szét, és az ezekkel készült mérésekről is csak ma ránthatjuk le a leplet. Jelen cikkünk többek között ezért is inkább bemutató, mintsem teszt, a hozzánk került példány ugyanis még nem a végleges firmware-rel fut, ez pedig több bugban és időnként fagyásokban is megnyilvánult.

Külső

Gyártójának elmondása szerint a ROG Ally végleges formáját több száz iterációt követően alakították ki, figyelembe véve a játékosok igényeit, szokásait, ami a kontrollerek használatát illeti. Persze lássuk be: azért nem teljesen kellett új ösvényeket kitaposniuk, elég volt csak ránézni a Steam Deckre, mint a legfontosabb versenytársra, amikor a gombok elrendezésén dolgoztak. Szolgalelkű másolásról azonban egyáltalán nincs szó, a kezelőszervek sem pontosan ugyanott helyezkednek el, ráadásul az Ally esetében több is van belőlük (ami nem baj, figyelembe véve, hogy itt egy teljes értékű Windows 11-et is kapunk, amivel akár dolgozhatunk is, ha nagyon bátrak vagyunk).


[+]

A teljes egység befoglaló mérete 280 x 111 x 32 mm, de az utóbbi vastagságot a „fogantyúk” adják, középen, a kijelző alatt csak 22 mm vastag az eszköz. A burkolat igényes műanyagból készült, díszítés nincs sok rajta: alul egy szivárványos csík, két oldalt pedig apró ROG logók hívják fel magukra a figyelmet. Persze az ARGB nem maradt ki a listából, a két joystick körüli gyűrűnél találhatunk világítást, melyet szokás szerint az Armoury Crate SE-ből elérhető AURA Creator panelből szabhatunk testre. Elvileg nincs tehát akadálya annak, hogy a hozzá csatlakozó többi AURA Sync-kompatibilis eszközzel összhangba hozzuk a fényeket.


[+]

Az előlapot a 7”-os, Full HD felbontású, 120 Hz frissítésű érintőkijelző uralja, ami Gorilla Glass Victus burkolattal védekezik a karcolások ellen és DXC bevonattal igyekszik a tükröződéseket is csökkenteni. A fő kezelőszervek a képernyő mellett, kétoldalt helyezkednek el, négy kisebb funkciógomb, egy D-Pad, két joystick és a kontrollerekről ismerős billentyűnégyes (ABXY) alkotja ezt a csapatot. A „markolatok” felhasználótól távolabbi éleire két-két gomb (hivatalosan jobb és bal gomb, illetve jobb és bal ravasz) került, illetve alul is találunk még két billentyűt; az Allyt kézben tartva ezeken középső- és gyűrűs ujjaink nyugszanak. Valamennyi gomb, kapcsoló funkciója természetesen testre szabható.

Említést érdemel még a kisméretű, szinte süllyesztett bekapcsológomb és a hangerőt állító +/- kapcsoló is, ezek a fenti él közepén helyezkednek el. Csatlakozókal nem vagyunk elkényeztetve, persze hely sincs igazából nekik: a 3,5 mm-es kombojacken túl csak a PCIe interfészt és Type-C konnektort kombináló XG Mobile dokkolóportot kapjuk, melynek Type-C komponense biztosíthat kimenetet egy „standard” USB 3.2-es hub felé, így az XG Mobile nélkül is tudunk például egeret, billentyűzetet, külső monitort csatlakoztatni a készülékhez.


[+]

Az ASUS a Dolby Atmos kompatibilis rendszer hangsugárzóit az előlapon található rések alá rejtette, a mesterséges intelligencia alapú zajcsökkentéssel dolgozó mikrofonpáros pedig képernyő felső sarkai mellett lapul.


[+]

Érdekesség, hogy a ROG Ally meglepően könnyen szerelhető, a hátoldalon található hat csavar oldása után az alsó burkolat egyszerűen leemelhető, már csak azért is, mert a hatból az egyik egy úgynevezett „pop up” csavar. Persze a szétszerelhetőség nem jelenti azt, hogy a bővíthetőség széleskörű, de a háttértárhoz azért hozzáférhetünk. Aki a beépített kapacitást nem találná elégnek, az kihasználhatja az UHS-II sebességű microSD foglalatot is.


[+]

A képen látható egyébként a dupla ventilátoros hűtés is, aminek fejlesztésekor az ASUS úgy alakította a hővezető csövek belső felépítését, hogy azok működését minél kevésbé befolyásolja a gravitáció.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés