Hirdetés

Razertől gamereknek: nincs is ennél profibb?

A neves gyártó BlackWidow Chroma V2 billentyűzetét és Naga Trinity egerét próbáltuk ki.

Razer BlackWidow Chroma V2 billentyűzet

Most, mikor lassan már tápkábel is készül „gamer” verzióban, nehéz visszaemlékezni azokra az időkre, amikor még csak az egér és a billentyűzet esetében találkozhattunk kifejezetten a játékosok igényeire szabott változatokkal. Ezekben az időkben alapozta meg hírnevét a Razer, eredetileg még mint a Kärna nevű cég almárkája, a Bloomslang egérrel, amelyet aztán további jól sikerült példányok követtek, mint például a 13(!) éve általunk is tesztelt Diamondback.

Hirdetés

Az azóta eltelt időben a Razer igen szépen fejlődött, és az egerek mellé megjelentek a headsetek, sőt tabletek, telefonok és notebookok is. Jelen tesztünkben azonban visszatérünk a gyökerekhez, és két alapvető gamer eszközt vizsgálunk meg: a BlackWidow Chroma V2 billentyűzetet és a Naga Trinity egeret, amelyek a gyártó csúcskategóriás termékei, ahol a tervezésnél nem csak a jelenleg kihagyhatatlan RGB LED-ek beépítésével igyekeztek a játékosok kedvében járni.

Razer BlackWidow Chroma V2 – külső

Az utóbbi időben divatba jöttek a „pucér” billentyűzetetek, ahol a többnyire fémből készült alaplapon szigetszerűen állnak a gombok. Ilyen dizájnt kapott a legutóbb tesztelt Gamdias Hermes P1, a Logitech G413, a HyperX Alloy Elite, és még sorolhatnánk. Ezzel szemben a BlackWidow a klasszikusabb formát követi, tehát a gombokat besüllyesztették a billentyűzet vonalába, az alaplemezt pedig igényes műanyagból készült keret veszi körül. Ez persze érhető, hiszen a Chroma V2-vel mégiscsak egy több mint hét éves termékvonalat visz tovább a cég, nem illik csak úgy sutba dobni az eddigi dizájnt.


[+]

A hatás mindenesetre a fekete színnel kombinálva elég brutális, első ránézésre mintha egy tankot tettünk volna az asztalra, és ezt még tovább erősíti, ha a puha szivacsos csuklótámaszt is csatlakoztatjuk hozzá. Pedig a méretek nem elrugaszkodottak: a BlackWidow Chroma V2 asztalunkon körülbelül 475 x 185 mm helyet igényel a csuklótámasz nélkül, azzal pedig 475 x 250 mm-t. A gombok magassága a hátsó sorban alapesetben 4 cm, ha pedig kinyitjuk a lábakat, ez 54 mm-re nő. Az említett tankszerű érzést tovább erősíti a jó minőségű, kissé érdesített műanyag burkolat, amely masszív, nem hajlik, nem zörög, teljes mértékben átadja a „van benne anyag” érzést.


[+]

Az ismerkedést a billentyűzet tetején kezdve, láthatjuk, hogy az általunk tesztelt modell standard US kiosztást kapott, egyetlen különálló extra oszloppal bal oldalon, amelyben öt darab makrózható billentyűt találunk. Egyéb másodlagos funkciók a funkciógombok egy részére kerültek, itt vannak a médiavezérlők, itt tudjuk a háttérvilágítás fényerejét módosítani, illetve további makrókat rögzíteni – ez utóbbihoz tehát nem szükséges elindítani a gyártó szoftverét.


[+]

Maguk a billentyűkupakok a standard Cherry MX „rögzítést” használják, még ha Greetech kapcsolók is dolgoznak alattuk. Sajnos magas ára ellenére a Razer nemcsak hogy pótsapkákat, de kiszedő szerszámot sem mellékel a Chroma V2 mellé, és a sapkák gyártása is mártásos, gravírozott módszerrel történik. Szó se róla, ennek minősége kiváló, a festékréteg vastag és egyenletes, tehát biztosan több évet kibír majd kopás nélkül – ám mégis jobban örültünk volna ezen az árszinten a kettős fröccsöntés használatának.


[+]

A billentyűzet vaskos, szövettel burkolt kábele a hátoldal közepén bújik el, vaskos törésgátlóval védve. Másik végén összesen három konnektort találunk, két USB és egy 3,5 mm-es jack képében – ezekre azért van szükség, mert a billentyűzet jobb oldalán egy USB port és egy kombinált headset-csatlakozó várja a kiegészítőket. Hátára fordítva a BlackWidow-t, sok érdekességet nem látunk majd: pár nagyméretű gumitalp gondoskodik a tapadásról, két kihajtható láb pedig a magasságállításról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés