2019. május 22., szerda

Szponzorunk

Gamdias Zeus M1 – az istenek egere?

Teljesen a játékosokra koncentrál a Gamdias; termékeik közül most egy középkategóriás egeret próbáltunk ki.

Bevezető és külső

Aki esetleg nem ismerné, a Gamdias nevű márkát 2012-ben alapították, nevének első három karaktere pedig a Gaming Art in Motion jelmondat rövidítéséből származik. A cég 2013 óta van jelent az európai piacon, és leginkább játékos perifériáiról ismert, de termékpalettájukon van tápegység, vízhűtés és ventilátor is. Legtöbb terméküket a görög mitológia valamelyik szereplőjéről nevezik el, egereik között pedig a zászlóshajót a Zeus vonal viszi, amelynek most bemutatásra kerülő, M1 modellje a középkategóriában versenyez 60 dolláros ajánlott áron – ez a magyar boltokban 10 000 forint alatti árat jelent.

Hirdetés

Külső

A csúcsmodell Zeus P1, és kisebb méretű rokona, az M1 is hagyományosnak mondható, szinte szimmetrikus formát kapott, amely híján van mindenféle futurisztikus, „optikai ergonómiát” sugalló formának. Az egér első ránézésre kétkezesnek is tűnhet, de nem az: egyrészt alakja is jobban simul jobb kézbe, másrészt az oldalsó gombok is a jobb hüvelykujj helyzetét figyelembe véve kerültek rá.


[+]

Méreteit tekintve egy közepes eszközről beszélhetünk, amely 118 x 67 x 38,5 mm-es, és számunkra kicsit kényelmesebb volt ujjbegyes, mint tisztán tenyeres vagy karmos fogással használni. A formaterv érdekes része a nagyon enyhén, harangszerűen kiszélesedő keresztmetszet, ami egyfajta megtámasztást ad oldalra kerülő ujjainknak. Ez a mintás gumiból készült oldalsó részekkel együtt nagyon stabillá teszi az M1-et még izzadó tenyérrel is. Érdesített egyébként az egér háta, és a vele egy elemből álló fő gombok felülete is. Az oldalsó, illetve felső gombok hasonlóan igényes anyagból készülnek, kivitelük jó, a görgő gumírozott felülete pedig tapadós, de mi egy kis recézésnek azért örültünk volna.


[+]

A két fő gomb mellett felül három, oldalt két extra gomb található még, és persze a görgő is tud középső gombként funkcionálni. Az alapbeállítások az ilyen egereknél megszokottak, tehát az oldalsó billentyűkre az előre/hátra, a felsőkre pedig a dpi-állító funkciók kerültek – annyi a csavar, hogy míg a két „nyilas” billentyű csak felfelé, illetve lefelé állítja a dpi értékét, addig a harmadik, jelöletlen gomb egy ciklusban folyamatosan teszi ugyanezt.


[+]

Jelek továbbítására egy közepes merevségű, szövetborítású kábel szolgál, amely 1,8 méter hosszú. Merevsége bőven elég ahhoz, hogy az egeret követő körülbelül 20 cm ne érintkezzen az egérpaddal, de a szabad mozgást még ne akadályozza.


[+]


[+]

Ha hátára fordítjuk az egeret, akkor előtűnik a három csúszótalp: elöl két közepes, hátul egy nagyobb méretű panel biztosítja a könnyű mozgást, tapasztalataink szerint kemény és puha padon egyaránt. Az egeret összetartó csavarok is ezen talpak alatt találhatóak. Ami azonban biztos szemet szúrt mindenkinek, az a felnyitható ajtó, amely mögött két darab 5 grammos súly lapul azok kedvéért, akik az alapból 115 grammos, tehát nem éppen pehelysúlyú egeret még tovább nehezítenék.


[+]

Végül, de nem utolsósorban térjünk ki az RGB világításra, amelyből jutott az egér peremén és alsó élén körbefutó két csíkra, a görgőre és a Gamdias logóra is (ez, csak az érdekesség kedvéért, a Zeus betűket tartalmazza). Természetesen színekből és effektekből egész készlet áll rendelkezésre, ráadásul az oldalsó sávok összesen hat zónára osztottak, tehát még szivárványszínű futófényt is létrehozhatunk – vagy akár ki is kapcsolhatjuk inkább az egészet, ide értve a logót is, amely alapesetben egyébként a beállított dpi fokozatnak megfelelő színben „lélegzik”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.