Hirdetés

Gamdias Hermes P1 RGB billentyűzet – fényárban

Kipróbáltuk a PC-s játékokat és a görög mitológiát kedvelő gyártó mechanikus billentyűzetét.

Bevezetés, külső

Hermészről, az istenek hírvivőjéről (aki mellékesen Zeusz fia is volt) nevezte el mechanikus billentyűzetcsaládját a Gamdias, és ennek a családnak most egyik felsőkategóriás modelljét, a P1 RGB-t mutatjuk be. A céggel az utóbbi időben többször is foglalkoztunk, teszteltük például Zeus M1 névre hallgató egerüket is, ami mellé szinte kínálja is magát a Hermes P1, hiszen egyazon szoftverrel vezérelhető mindkettő.

Külső

A klasszikusnak nevezhető „gamer billentyűzet” szinte minden ismérvét felvonultatja magán a P1 RGB: mechanikus kapcsolók tetején csücsülő, RGB fénnyel átvilágított gombokat kapunk, amelyek alatt egy alumíniumlemez hivatott gondoskodni a stabilitásról és a kellő tömegről. Rengeteg gombon fedezhetünk fel a másodlagos, esetenként harmadlagos funkciókra utaló jeleket, és a billentyűzet dobozában egy csuklótámaszt, illetve gombkiszedőt is találunk extraként (cseresapkákat viszont nem). Az 1,8 méter hosszú USB kábel szövetborítást kapott, egyedül a dedikált makróbillentyűk hiányoznak a kínálatból.


[+]

Kivitelét tekintve a Hermes P1 tulajdonképpen jó benyomást tett ránk, összerakása igényes, a körülbelül 2 mm vastag, acélzöldes és szálhúzott mintázatú lemez jól is néz ki, masszív is. A szabadon álló gombok körül csak kis mértékben tapasztalható a LED-ek fényének kiszűrődése, a fotonok túlnyomó része ott távozik, ahol kell: az ABS-ből mártással, majd gravírozással feliratozott sapkák jelölésein keresztül. Persze ahogy az az ilyen megoldásoknál lenni szokott, a megvilágítást lekapcsolva a gombok felirata nehezen olvashatóvá válik – de ez nem probléma, hiszen nem sokan lesznek olyanok, akik így akarják majd használni ezt az eszközt. Sajnos a P1 magyar kiosztással nem rendelhető. Multimédiás funkciók az Fn billentyűkről, módosító használatával érhetőek el, és a legtöbb extra szolgáltatás – makrók rögzítése, világítás beállítása – igénybe vehető a gyártó Hera szoftvere nélkül is, bár némileg csökkentett módban.


[+]

Méretét tekintve egy standardnak mondható, teljes értékű asztali billentyűzettel állunk szemben, amely 448 x 157 x 37 mm-es méretű a mellékelt csuklótámasz nélkül, ami egyébként 48 mm-t tesz hozzá a mélységhez. Ez a csuklótámasz egy közepesen igényes, kemény műanyagból készült darab, amely egyszerűen két, az alumíniumlemezen kialakított nyílásba akad be.


[+]

Hátára fordítva a P1-et láthatóvá válik, hogy két, hátrafelé kihajtható, csúszásgátló gumival ellátott lábbal lehet a billentyűzet magasságát módosítani – ezeket kihajtva 9 mm-et emelkedik a klaviatúra, így a hátsó gombsor teteje 48 mm-re kerül az asztaltól. Az alsó rész jellegzetessége még, hogy a kábelt szükség esetén jobbra és balra elhúzva is kivezethetjük, illetve hogy ötletes módon egy saját tartót is kialakítottak a kiszedőnek. Végül, de nem utolsósorban felhívnánk a figyelmet az első él környékén látható két lyukra, amelyek feladata elvileg a billentyűzet belsejébe jutó folyadék kivezetése.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés