Hirdetés

Ilyen lett a Philips belépőszintű Ambilight tévéje!

Nálunk járt a Performance család 55 hüvelykes tagja, az 55PUS7304 modell.

Philips Peformance

A Philips exkluzív Ambilight technológiája az elmúlt, nagyjából egy évtizedben mindig is inkább a drága, magasabb kategóriás készülékek különleges szolgáltatása volt. Azonban tavasszal büszkén jelentették be, hogy idén színre lépnek egy kedvező árú, Ambilight támogatású televízióval.

Philips Performance
Philips Performance [+]

Így született meg a Performance, amelynek 55 hüvelykes verzióját látta vendégül szerkesztőségünk néhány napra. Szokás szerint arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen a képminőség, hogy muzsikál az integrált hangrendszer, komfortos-e a kezelés, akadnak-e problémák médialejátszó alkalmazással és hogy jól működik-e az Ambilight.

Király dizájn

A Philips az elmúlt időszakban már kihozott egy pár tévét, amelyek vékony kis ropi lábakon állnak, és ezt a vonalat gondolták tovább a Performance esetében is. Ezúttal azonban a keskeny "csövek" T alakot formálnak, és a képernyő közepéhez csatlakoznak egy forgatható nyakon keresztül! Manapság ez, azaz a forgathatóság a tévéknél már extrának számít, ami nevetséges valahol, hiszen egy teljesen hasznos dologról van szó.


[+]

A talp ezüstös fényezésű, és színében tökéletesen passzol a vékony, nagyjából egy centiméter széles kávához. Az összhatás szerintünk kifejezetten jó, azt nem mondanánk, hogy egy visszafogott, környezetébe simuló készüléket tett le a Philips az asztalra, de kellenek az ilyen feltűnőbb darabok is. Vannak olyan gyártók, amelyek a ki- és bemeneteket egy külső dobozra pakolják, ám a Philips nem tartozik közéjük. A hátlapon négy darab HDMI 2.0 (az egyik ARC támogatású), két darab USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet, komponens, analóg L/R, 3,5 mm analóg audió és optikai digitális audió csatlakozó, valamint egy CI+ slot kapott helyet.


[+]

Főbb paraméterek
Philips Performance (55PUS7304)
Panel IPS LCD
Háttérvilágítás Direct-LED
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
Input lag 19,3 ms
Maximális fényerő 600 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Élénk, Film, ISF Nap, ISF Éjszaka, Játék, Monitor, Szabványos, Természetes
Hangbeállítások Eredeti, Játék, Film, Hírek, Zene, Személyes mód
Hangrendszer Kétcsatornás, 20 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, Ethernet, digitális optikai audió, komponens, analóg audió (L+R), 3,5 mm analóg audió, CI+ slot
Extrák Rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, Android TV, böngésző, hangalapú keresés, kislexikon, médialejátszó, HDR, HDR konverzió, Bluetooth támogatás
Teljesítményfelvétel Átlagosan: 101 watt, készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret Talppal: 123,3 x 74,6 x 24 cm
Talp nélkül: 123,3 x 72 x 7,8 cm
Tömeg Talppal: 24,5 kg
Talp nélkül: 18,9 kg
Gyártó honlapja www.philips.hu
Termék honlapja Performance (55PUS7304)
Fogyasztói ár 199 000 forint

Kezelés, médialejátszó

Android alapokon

Az új, már Android 9.0-ra épülő Android TV rendszer nem sokat változott az elődökhöz képest. Az tény, hogy egy fokkal talán gyorsabb lett, és idegesítő fagyásokat, újraindulásokat sem produkált, mint a korábbi verziók, viszont a grafikus kezelőfelület, ha lehet, még egy fokkal átláthatatlanabb lett. Több az automatikusan felajánlott, a felhasználó orrába nyomott, sokszor reklámként a főképernyőre kerülő alkalmazás, arra pedig nincs lehetőség, hogy ezeket a számunkra fontos szolgáltatásokra, funkciókra cseréljük. Ráadásul egyszerre csak kevés dolog fér a képernyőre, ezért sokat kell "görgetni", ami a távirányítóval nem valami kényelmes dolog.


[+]

A rendszerbeállításokhoz a Philips megtartotta a "jól bevált", általunk is sokat szapult, évekkel ezelőtt is ósdinak, elavultnak számító, nehézkesen kezelhető saját felületet. Ez sokszor kitakarja a teljes képet, amivel a vállalat szembemegy az aktuális trendekkel. De ez még semmi, ezen túllendülnénk simán! A fő baj az, hogy a rendszermenübe az Android TV főképernyőjéről lehet belépni, amivel nincs gond, ha ugyaninnen nyitunk meg egy appot, mondjuk a Netflixet, ám ha forrást váltunk, tehát mondjuk átkapcsolunk a csatlakoztatott Xboxra vagy számítógépre, akkor a módosítások elvesznek! Tehát arra mondjuk nincs lehetőségünk, hogy a képbeállításokat a saját ízlésünkhöz szabjuk, ami egyrészt önmagában kacagtató, másrészt pedig egy játéknál akár létfontosságú is lehet! Pedig mindent megpróbáltunk, még a cég supportjával is beszéltünk párszor, de erre a jelek szerint nincs megoldás, legalábbis egyelőre. Ez elképesztő hiba, csak bízni lehet abban, hogy egy frissítéssel talán majd orvosolják.


[+]

A távirányító egy kényelmes fogású, de semmi extrát nem kínáló darab. A funkciógombok száma megfelelő, viszont a hátuljáról hiányzik a magasabb kategóriájú, drágább Philips tévéknél már megismert teljes értékű billentyűzet, amiért kár. A készülék képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőperifériákkal, tehát kontrollerrel, klaviatúrával vagy egérrel. Emellett elméletileg lehetőséget ad a hangalapú vezérlésre is az Alexa és a Google Assistant támogatás révén, de ez nekünk valamiért nem működött. Más gyártóknál is felmerült már hasonló probléma, így emiatt különösebben nem voltunk meglepve.

Netes appok, böngesző

Az Android TV rendszer legnagyobb előnye a vetélytársakhoz képest a hatalmas alkalmazáskínálat. Míg a többieknél be kell érni maximum pár száz appal, addig itt nagyjából ötezer közül választhat a felhasználó. Ezek között megtalálhatóak természetesen a manapság igen népszerűnek számító tartalomszolgáltató, azaz online streming, videómegosztó, filmnézős, zenehallgatásra vagy képnézegetésre alkalmas applikációk is. Sőt, a kifejezetten jó grafikájú játékok sem hiányoznak, azonban a gyenge hardver (Mediatek 5887 SoC, 2 GB RAM) miatt ezek problémamentes futtatására nincs mód.


[+]

Magyarán a komplexebb, 3D grafikájú játékok szaggatnak, akadnak, ami azt jelenti, hogy az órási kínálat nem használható ki maximálisan. Természetesen böngésző is van, így akinek arra támadna kedve, a neten is szörfözhet gond nélkül a televízió segítségével. Azt tapasztaltuk, hogy egy picit lassabban tölti be az oldalakat, mint amit a számítógépeken, telefonokon megszokhattunk, de a helyzet azért nem tragikus.

Képminőség

A termékbe a vállalat saját fejlesztésű, P5 nevű képfeldolgozó processzora, valamint egy 55 hüvelykes, IPS technológiára épülő, 3840x2160, azaz 4K LCD panel került. Ennek megfelelően a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű feketét, mint olyat, el lehet felejteni a végtelen valós kontrasztaránnyal egyetemben. Sajnos a korábban említett anomáliák miatt nem volt módunk arra, hogy változtassunk a beállításokon, így csak annyit tudunk mondani, hogy vannak olyan képprofilok, amelyeknél szépek, természetesek, valósághűek a színek, még az olyan, sokszor problémás tartalmak visszaadásával sem volt probléma, mint az emberi bőr vagy a hullámzó tenger, ezért nem hiányzott, hogy nem tudjuk aktiválni a Színjavítás nevű képmódosító funkciót. A képen a színtérlefedettség látható: ennek értelmében a termék 98,3 százalékban fedi le az sRGB színteret, úgy, hogy a színpontosság 90 százalék, ami meglehetősen közepes értéknek számít manapság.


[+]

A kontraszt lehetne jobb, de ezen lehet(ne) segíteni a Kontraszt képre optimalizálás, illetve a Dinamikus kontraszt opciók aktiválásával, bár ilyenkor azzal kell számolni, hogy a finom képrészletek egyszerűen eltűnnek. Legalábbis ezt tapasztaltuk a netflixes filmeknél, de játéknál lehet(ne) értelme a dolognak. A betekintési szög terén közepesen teljesít, hiszen olyan 160 fok környékéről már markánsan kezdenek fakulni az árnyalatok, viszont invertálódás egyáltalán nem tapasztalható.


[+]

A mozgásmegjelenítés során anomáliákat, tehát például utánhúzást, szellemképesedést vagy szaggatást nem tapasztaltunk. Mindenesetre a készülékből nem hiányzik a cég Finom Mozgás névre hallgató interpolációs eljárása, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, ami a segíthet kiküszöbölni az esetleges akadozásokat. Viszont ezzel azért érdemes óvatosan bánni, és ha nincs rá szükség akkor jobb kikapcsolni, ugyanis előfordulhat, hogy természetellenessé, szappanoperaszerűvé varázsolja a képvilágot. A Direct-LED háttérvilágítás elméletileg lehetővé tenné a háttérfény egyenletes megoszlását, de méréseink során azt tapasztaltunk, ezzel azért akad probléma: az egyes képtartományok között akár 25 százalék is lehet az eltérés, és a felhősödés, foltosodás olykor bizony szemmel láthatóan jelentkezett. Az input lag 19,3 ms, ami elmarad attól, amit a legjobb televíziók produkálnak, de azért még bőven vállalható, így a tévé játékra is alkalmas.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A készülékből nem hiányoznak az előzetesen programozott képprofilok, melyek a szokásoknak megfelelően többé-kevésbé eltérnek egymástól fényerő, színhőmérséklet és aktív képmódosító funckiók tekintetében, így van rá esély, hogy mindenki talál köztük olyat, ami elnyeri tetszését. Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Élénk, Film, ISF Nap, ISF Éjszaka, Játék, Monitor, Szabványos, Természetes. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Profil/beállítás Élénk Film ISF Nap ISF Éjszaka
Fényerősség (fehérpont) 333,9 cd/m² 244,4 cd/m² 269,9 cd/m² 195,4 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,2965 cd/m² 0,2248 cd/m² 0,2483 cd/m² 0,1786 cd/m²
Kontrasztarány 1126,3:1 1087:1 1087:1 1094,6:1
Legnagyobb delta E 19,66 4,6 4,66 4,71
Átlagos delta E 6,36 1,96 2,02 1,96
Színhőmérséklet 13 500 K 7000 K 7000 K 7100 K
Profil/beállítás Játék Monitor Szabványos Természetes
Fényerősség (fehérpont) 335,2 cd/m² 356,1 cd/m² 317,4 cd/m² 363,4 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,2952 cd/m² 0,2948 cd/m² 0,252 cd/m² 0,298 cd/m²
Kontrasztarány 1135,7:1 1207,7:1 1259,8:1 1219,8:1
Legnagyobb delta E 19,69 6,61 5,3 4,98
Átlagos delta E 6,38 2,5 5,3 4,98
Színhőmérséklet 13 800 K 10 400 K 10 800 K 10 200 K

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését, úgy hogy a HDR10, HDR10+ és HLG szabványok jöhetnek szóba. A 600 cd/m² maximális fényerő messze van a világbajnok értéktől, de azért elég ahhoz, hogy a HDR érzékelhető és látványos legyen. A tévét ellátták konverziós funkcióval, amely képes a hagyományos SDR tartalmakból HDR hatásút kreálni, azonban ez nem működik hibátlanul, mert olykor oda nem illő tónusok bukkantak fel a képernyőn.

Médialejátszó, hangrendszer, Ambilight

Médialejátszó

Az Android TV rendszeren keresztül jó pár különféle médialejátszó alkalmazás letölthető, de a készülék magától értetődően rendelkezik ilyen típusú, előre telepített szoftverrel. Ez egy alapszintű szolgáltatásokat kínáló applikáció nem túl szép grafikus kezelőfelülettel, de akinek nincsenek nagy igényei, annak bőven megfelelhet.


[+]

A program a JPG mellett a BMP, PNG, GIF formátumok megjelenítését biztosítja, és még a népszerű animgifekkel is megbirkózik. Az EXIF adatokat nem sikerült a képernyőre varázsolni, viszont a diavetítés funkció nem hiányzik. Audiotartalmak esetén az MP3 mellett a WMA, WAV és FLAC szabvány jöhet szóba. Az ID3 tagek feldolgozása megoldott, viszont a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegeket a program nem képes megjeleníteni.


[+]

Videós tesztcsomagunk átpörgetése során azt állapítottuk meg, hogy a DivX-en kívül minden állományt lejátszott probléma nélkül. Még a 4K HDR fájlok sem okoztak neki problémát, és a külső feliratok megjelenítése is megoldott. A surround szabványoknál a True HD és az Atmos felejtős, sőt ez utóbbit fel sem ismerte a szoftver.

Hangrendszer

Jó lenne azt  írni, hogy a két darab 10 wattos, rejtett hangsugárzóból álló hangrendszer varázslatos megszólalást produkál, de hát az nem lenne igaz. A mélyek gyakorlatilag hallhatatlanok, dinamika lényegében nincs, a hangzás pedig vékony és steril. A hangerővel nincs gond, de ez önmagában még nem elég. A sztereó hangtér nem érzékelhető, viszont az is igaz, hogy durva hibákkal, percegéssel, zúgással, zörgéssel nem találkoztunk.


[+]

Az előzetesen programozott hangprofilok nem hiányoznak, amelyek már nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmakhoz szánja őket a gyártó, ám ehhez értelemszerűen nem kötelező ragaszkodni. Viszont ha valakinek ezek közül egyik sem nyeri el tetszését, akkor nincs arra lehetősége, hogy hangszínszabályozó segítségével a saját ízléséhez szabja az arányokat.

Ambilight

A tévébe egy háromoldalas Ambilight rendszer került, aminek az a feladata, hogy fényglóriát varázsoljon a képernyő köré. Ahogy ezt már megszokhattuk, kérhetjük, hogy a világítás egyszínű legyen, de használható úgy is, hogy a tartalommal szinkronban vagy a hangok változásának ütemére változtassa színét.


[+]

A glória fényereje szabályozható, sőt akár ki is kapcsolható, és az is beállítható, hogy milyen színű a háttérben a fal, ekkor a vezérlőszoftver ehhez igazítja a tónusokat. Tudjuk, hogy az Ambilight megosztó, de mi továbbra is egyértelműen egy hasznos, valódi hozzáadott értéket jelentő szolgáltatásnak tartjuk, ami teljesen jól működik ezúttal is.

Értékelés

Amennyiben valaki elolvasta a cikket, könnyen azt a következtetést vonhatja le, hogy nem voltunk maradéktalanul elégedettek a termékkel, és ebben nem is téved nagyot. A legnagyobb baj a vezérléssel, konkrétan azzal van, hogy nem lehet elmenteni a beállítások módosításait, ha forrást váltunk, ami komolyan behatárolja a lehetőségeket. Egyébként magával az új Android TV rendszerrel sem vagyunk kibékülve, továbbra is kicsit átláthatatlan, nehézkesen kezelhető, bár az is tény, hogy legalább már stabilitási problémák nincsenek.


[+]

A médialejátszó a maga szintjén teljesen jó, hiszen a formátumtámogatásra egy rossz szót se lehet szólni. A beépített hangrendszer hozza a kötelező minimumot, ugyanis a tévé nem szól valami szépen, de zavaró hibák sincsenek, az Ambilight pedig továbbra is remek! A képminőség terén nem teljesít rosszul, de a tökéletestől azért nagyon messze van. A színek szépek, a mozgásmegjelenítés is teljesen rendben van, zajosodásba sem futottunk bele, viszont a betekintési szög lehetne jobb, és a felhősödés sem válik dicsőségére. A készülék ára 199 000 forint, ami nagyjából a középkategóriát jelenti az ilyen felbontású és méretű LED LCD tévék szegmensében.

elefant

A Philips Peformance LED LCD tévét a Philips magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés