Hirdetés

Philips PDL7906: különleges LCD tévé

Kezelés és EPG

Egyedi menürendszer

Ma ott tartunk, hogy ahány gyártó van a piacon, annyiféle menürendszerrel találkozik az ember. A Philips is saját utat választott, aminek vannak előnyei és hátrányai is. Az elgondolás valószínűleg az volt, hogy a korábbi rendszerektől eltérően inkább a laikus felhasználók kegyeit keressék, ennek értelmében gyorsan elérhetőek a csatlakoztatott eszközök (azaz a kamera, Blu-ray lejátszó, számítógép stb.), a médialejátszó vagy a netes tartalmak. Ám ez azzal jár, hogy a részletes kép- és hangbeállítások csak a szokásosnál hosszabb procedúra után módosíthatóak.

Ez egy abszolút felhasználóbarát megoldás, sokan ugyanis még mindig nem tudnak mit kezdeni azokkal a fogalmakkal, mint például a komponens, HDMI vagy USB csatlakozó. Hiába dugták rá eszközüket a tévére, nem értik, hogy miért nem azt látják a képernyőn, és sokszor fogalmuk sincs, hogyan varázsolhatnák rá a kívánt tartalmat. Ezt a vonalat erősítik az egyszerűsített kép- és hangbeállítások is. Itt a felhasználó nem az egyes paramétereket állítgatja, hanem egymás mellé helyezett képekről, illetve egymás után megszólaló hangokról kell eldöntenie, hogy melyik is tetszik neki jobban. Egy gombnyomással elérhető egy látványos gyorsmenü, ahol aktiválható az Ambilight vagy módosítható a képarány. A termékkommunikációban feltüntetett smart tv rendszer ezúttal nem a grafikus kezelőfelületre vonatkozik, mint más gyártók esetében, hanem a netes tartalmak kezelésére, illetve az extra szolgáltatásokra.

Távirányító

Dizájn tévéhez dizájn távirányító jár, gondolhatták a Philipsnél, más oka ugyanis nem nagyon lehet, hogy megint ilyen távvezérlővel rukkoltak elő. Szépnek szép, viszont más eszközökhöz képest kicsit kevés rajta a gomb.... Emiatt aztán bizonyos funkciók csak a szokásosnál több gombnyomás után érhetőek el, ráadásul a háttérvilágítást is lespórolták róla. Az anyagválasztásért viszont dicséret jár. A fémes hatású, kemény, matt műanyag jól bírja a kiképzést, és még a szennyeződések sem látszódnak meg rajta.

EPG

A műsorfüzet letölthető az internetről, de kérhető az is, hogy a szolgáltató által sugárzott adatokat dolgozza fel a készülék. (Kis adalék ahhoz, hogy mennyire bonyolult néhány funkció elérése: ennek beállításához a következő utat kell bejárni: Home menü -> Beállítások -> TV beállítás -> Preferenciák -> Műsorfüzet -> Műsorsugárzóról). Sajnos a programmagazin nem érthető el közvetlenül a távirányítóról, csak a főmenüből indítható.


A felépítése nem az igazi, hiszen a nagyméretű cellák miatt csak egyetlen (!) műsort láthatunk előre, és az adók közül is csupán nyolc fér fel egyszerre a táblára. Persze a nyilak megnyomásával lépdelhetünk előre az időben és más csatornákhoz is eljuthatunk, csak hát ez nem túl kényelmes megoldás így. Ráadásul a képernyőn nincs feltüntetve, hogy az egyes lehetőségekhez melyik gombot is kell megnyomni. Végigpüföltük az egész távvezérlőt, mire kiderült, hogy az Options-szel kérhető infó az aktuális műsorról, illetve itt lehet beállítani az időzített felvételt is. Az remek, hogy listázhatóak az egyes programok műfajuk szerint (film, hírek, sport stb.), de olyan körülményes az egész kezelése, hogy ez eltörpül a negatívumok mellett. Egy szó mint száz, ez az EPG nem az igazi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés