Hirdetés

Philips PDL7906: különleges LCD tévé

Kép- és hangbeállítások

Az előzetes képbeállítások számára és széles spektrumára nem lehet panasz, az egyéni fiók mellett hét profilt kínál a modell. Ezek már elnevezésükben tükrözik, hogy milyen jellegű tartalomhoz szánják őket: az élénk mellett megtalálható a kínálatban a természetes, a mozi, a játék, az energiatakékos, a szabványos és a fénykép opció is.

Ezek eléggé eltérnek egymástól, az élénk egyedül, ami túl világos, viszont ez egy tárgyalóban, irodában, világos nappaliban még jól is jöhet. A szabványos és a fénykép az arany középutat jelenti, a játék elsőre nem az igazi, viszont ha valaki összeköti egy konzollal vagy a számítógépével a tévét, akkor biztos értékelni fogja az erre optimalizált, hideg színhőmérsékletű, nagy fényerejű profilt. Nekünk legjobban a természetes és a mozi profil tetszett. Filmekhez, sportközveítítésekhez, magazinműsorokhoz vagy animációs alkotásokhoz ezek passzolnak a leginkább.

Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: élénk, fénykép, játék, mozi, természetes és szabványos. Mint az látható, az energiatakarékos kimaradt a sorból, ennek oka, hogy ennél egy szenzor folyamatosan méri a külső fényerőt, és ahhoz igazítja az egyes paramétereket, így konstans értékekről nem lehet beszélni. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.Itt pedig azok a paraméterek következnek, amelyekkel szerintünk és a kalibrátor szerint a legjobb képminőség érhető el. Kár, hogy összekötve a számítógéppel a fehéregyensúly értékei nem módosíthatóak, így a tökéletest még megközelíteni sem nagyon lehet. Ráadásul a fényerőt is igen érdekesen mérte most valamiért a kalibrátor. Hiába az óriási számok, a valóságban korántsem ilyen világos a képernyő. Ezzel a jelenséggel már korábban is találkoztunk, épp a Philips 9705 tesztje esetén.

Philips 42PDL7906
Kontraszt 91
Fényerő 44
Energiatakarékos üzemmód Ki
Szín 59
Képélesség HD: 2, SD: 9
Zavarelnyomás Minimum
Színárnyalat Meleg
HD Natural Motion Közepes
Dinamikus kontraszt Ki
Clear LCD Ki
Gamma 2
Dinamikus háttérvilágítás Ki
MPEG zavarelnyomás Minimum
Optikai érzékelő Ki

Hangzás

Bár van a piacon olyan Philips tévé, amelybe saját mélynyomó került, ez ebből a készülékből kimaradt. Szerencsére a mérnökök nem a rejtett hangsugárzók mellett döntöttek, így jobban szólal meg, mint sok versenytársa. A 2 x 12 wattos maximális kimeneti teljesítmény egy átlagos méretű lakásba vagy szobába tökéletesen elég

Természetesen az előzetesen beprogramozott profilok innen sem hiányozhatnak. Az egyéni fiók mellett helyet kapott a kínálatban a szabványos, hírek, film, játék, színdarabok és a sport opció is. Az elnevezések világosan jelzik, hogy milyen jellegű tartalmakhoz szánja őket a gyártó, ám ezt azért nem kell szentírásként kezelni. Az automata hangerőszabályozó funkció is elérhető, ami a berobbanó reklámoknál vagy csatornaváltáskor hasznos. Ide is bekerült a virtuális térhangzás opció, amely jelen esetben az Incredible Surround névre hallgat. Aktiválása azonban semmilyen eredménnyel nem jár. Ha két hátlapra szerelt hangszóróval meg lehetne teremteni a térhatású hangzást, akkor nem sok szükség lenne a házimozirendszerekre... Különösebb hibákat nem tapasztaltunk, azt leszámítva, hogy a tévé az első bekapcsolás után néhány percig zavaróan ciripelt, de később erről örvendetes módon leszokott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés