LG LW980S tévé: külön utakon Nano LED-ekkel

LG 55LW980S

A vállalat idén augusztus elején jelentette be, hogy a karácsonyi piacot egy új csúcsmodellel, az LW980S típusjelzésű termékkel tervezi legyalulni. Ez, mint minden idei LG tévé, a háromdimenziós tartalmak megjelenítéséhez a passzív képalkotási eljárást használja, és természetesen megkapta a vállalat saját fejlesztésű (bár egyes konkurensekére meglehetősen hasonlító) Smart TV rendszerét is. Különlegesség viszont a konszern boszorkánykonyhájában kifőzött Nano LED-ek alkalmazása, hiszen jelenleg ez az eljárás még meglehetősen kevés modellbe kerül bele. Az LG hazai képviseletének köszönhetően jó alaposan megvizsgáltuk, hogyan is muzsikál ez a forradalminak titulált technológia, és persze a többi funkcióra is vetettünk pár fürkésző pillantást.

Nano LED

Hirdetés

A koreai konszern a 2010-es IFA-n rántotta le a leplet a nagy innovációs újításként beharangozott Nano LED háttérvilágítási eljárásról. A névből következik, hogy ennek lényege a korábbinál jóval kisebb fénykibocsátó diódák alkalmazása. Ez a termékkommunikáció szerint a korábbinál tisztább és élesebb kép megjelenítését teszi lehetővé, mindezt kisebb fogyasztás mellett. Sőt a kis méret lehetővé teszi az Edge-LED eljárást alkalmazó tévékkel megegyező vastagságú Full LED háttérvilágítású készülékek gyártását is, így ez a modell is mindössze 27 mm vékony. Sok értelme mondjuk a marketingszempontokat leszámítva nincs a slim-háborúnak, de arra bőven alkalmas, hogy demonstrálja egy vállalat erejét.

Külsőre

A 2011-es LG modellek szinte teljesen úgy festenek, mint egy évvel korábbi változataik, vagyis dizájn területén sok előrelépésről nem beszélhetünk. Ez pedig – ismerve a vállalat múltját – kicsit furának tűnik, hiszen az LG mindig odafigyelt arra, hogy a formatervezésben az újítók között legyenek, még akkor is, ha néhányszor zsákutcába futottak. Mivel ők mutatták be néhány éve először a Borderless vonalat (megjegyzem, ennek a magyar neve, azaz a Keret nélküli tévé, minden idők egyik legértelmetlenebb elnevezése), így nem csoda, hogy azóta is ragaszkodnak ehhez a megoldáshoz. A hangzatos név egyébként azt takarja, hogy a káva és a kijelző egy síkban van, amit úgy oldanak meg, hogy egy vékony üveglapot passzintanak rájuk. Ezzel nincs is semmi gond, csak itt sajnos az üveglap a kelleténél jobban túllóg a kereten. Így hiába sikerült azt jelentősen, két centisre slankítani, ez annyira nem tűnik fel. Ráadásul az eltúlzott méretű üveglap kristályos hatású éleket kölcsönöz a tévének, ami annyira, de annyira elcsépelt lett mára... A lap miatt egyébként a frontfelület a kelleténél jobban tükröződik, ezért hajlamos becsillanni, még viszonylag besötétített szobában is.

A távirányító hiányában használatos érintőgombok a tévé jobb alsó részén kaptak helyet. Kicsit nehézkes a kezelésük, ezért csak végső esetben jöhetnek számításba. A nyak masszív átlátszó műanyagból készült, ez illeszkedik a "kristályos" élhez. A talpról pedig szóról-szóra ugyanezt lehet elmondani. Az összhatás kicsit minimalista, kicsit futurisztikus, de azért jó lenne, ha jövőre valami újjal is előállnának. A csatlakozókínálat miatt viszont nem érheti szó a ház elejét. A négy HDMI és két USB mellett található rajta Ethernet port, optikai hangkimenet, 3,5 mm jack, Scart, komponens és D-Sub csatlakozó is, valamint egy CI slot, amely a fizetős adások vételéhez szükséges kártyák kezelésére képes. A csatolók nagy része párhuzamos a készülék síkjával, ami akkor jöhet jól, ha valaki a falra szerelné. Ma már egyetlen tévéből sem hiányozhat a digitális adások vételét közvetlenül lehetővé tevő DVB-T/C tuner sem, sőt ebbe még került egy DVB-S is.

LG 55LW980S
Panel Nano LED háttérvilágítású FPR IPS panel
Képernyőméret 55 hüvelyk
Maximális kontrasztarány 10 000 000:1 (dinamikus)
Válaszidő 1,6 ms
Felbontás Full HD, 1920x1080 (16:9)
Betekintési szög 2D: kb 160/160 fok, 3D: kb 160/20 fok
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Normál, Mozi, Élénk, Játékgép, 2 Felhasználói
Hangszórók 2 x 10 watt + 20 watt (mélynyomó)
Hangzásmód Normál, Mozi, Sport, Játékgép, Zene
Beépített digitális tunerek DVB-T, DVB-C, DVB-S
Interfész 4 db HDMI, 2 db USB, komponens és kompozit, Scart, digitális audiokimenet, analóg audiokimenet, D-Sub bemenet, mini jack, CI slot, Ethernet
Extrák Virtuális térhangzás, EPG, Smart TV, 3D, 2D-3D konverzió, digitális műsorok felvétele, DLNA, DualView, képvarázsló, beépített mélynyomó, médialejátszó
Teljesítményfelvétel Átlagosan: 151 watt; készenléti állapot: 0,1 watt
Méret 1265 x 760 x 27,5 mm (állvánnyal 189 mm)
Tömeg 35 kg (állvánnyal)
Gyártó honlapja LG.hu
Termék honlapja LG 55LW980S
Fogyasztói ár 680 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés