Hirdetés

Philips PDL7906: különleges LCD tévé

Smart tv, Net TV és egyebek

A smart tv rendszer

Összefoglaló néven így nevezték el azokat a kapcsolódó szolgáltatásokat, amelyek szervesen nem tartoznak a tévézéshez vagy filmnézéshez. A furcsa csak az, hogy ezek már a tavalyi modellekben is feltűntek, de akkor még senkinek nem jutott eszébe, hogy rájuk aggassa ezt a címkét. Na mindegy, lássuk inkább, mit tartalmaz a smart tv zsák!

Ez a tévé is vezérelhető egy letöltött alkalmazás segítségével okostelefonnal, amennyiben az iPhone vagy Android operációs rendszerre épül. Csatlakoztatható hozzá USB porton keresztül vezeték nélküli billentyűzet vagy egér. Kár, hogy csak két ilyen interfész került rá, mert így nem jut hely a külső adattárolóknak. A DLNA-kompatibilitás, illetve beépített Wi-Fi szintén ide tartozik, ahogyan a különféle internetes szolgáltatások elérése is. A szoftverfrissítés történhet neten, de külső adattárolón keresztül is. Amennyiben utóbbi megoldást részesíti valaki előnyben, akkor a frissítés automatikusan elindul. Ezt mindenképpen érdemes megjátszani; a legfrissebb verzió 2011. november 14-én látott napvilágot.

Hirdetés

Net TV

A Philips az elsők között volt, aki teljes értékű böngészőt épített tévéibe, sőt úgy általában a netes tartalmak tévén történő megjelenítésében is úttörő szerepet játszottak. Ezt a funkciót nem kell sokáig keresgélni, a főmenüben, kiemelt helyen trónol, a vállalat láthatóan büszke rá. Használatához a Philips saját szerveréhez kell csatlakozni, így amennyiben azzal valami gond van, akkor ez a szolgáltatás nem működik. Többféle funkció érhető el innen, amelyek közül a leghasznosabb talán a filmek és sorozatok megnézésének lehetősége. Természetesen rendelkezik widgetekkel is, amelyek nagyjából a szokásos tartalmat kínálják: videó- és fotómegosztók, információs oldalak, Twitter, Facebook és játékok.

Emellett bekerültek a szórásba külön applikációk, amelyek a hangzatos App menüpont alól érhetőek el. A gond az, hogy ebből mindössze tizengyet kínál fel, és azok között is sok az érdektelen anyag. Nem valószínű például, hogy sokakat megmozgatnak a különféle autógyártók reklámfilmjei. A beépített Opera-alapú böngésző sebessége megfelelő, és egy külső egér, illetve klaviatúra segítségével egész kényelmesen használható. Kár, hogy a Flasht nem támogatja, így azért nem beszélhetünk teljesértékű szolgáltatásról. A Net TV rendszer legnagyobb baja, hogy semmit sem fejlődött egy év alatt. És ami tavaly még elég volt az élvonalhoz, az idén a középmezőny alját jelenti.

Rögzítés és time-shift

Lehetőség van az egyes műsorok (csak digitális tévéadások jöhetnek szóba) közvetlen felvételére külön felvevő eszköz igénybevétele nélkül. Ehhez "mindössze" csatlakoztatni kell egy minimum 250 gigabájt tárolókapacitású, 30 MB/s adatátviteli sebességre képes, USB 2.0-s külső merevlemezt. A rögzítés időpontja előre be is programozható, illetve a csúsztatott lejátszás, tehát a time-shift funkció is működik, amihez 32 GB szabad tárhelynek kell lennie a winchesteren. Kipipálhatjuk, ez is megvan. Viszont azt sem lehet elhallgatni, hogy láttunk már olyat, hogy pendrive-ra vagy memóriakártyára is tudott műsorokat felvenni egy tévé...

Demo

A piros gomb megnyomása után egy kettéosztott képernyőn figyelhető meg, hogy az egyes képjavító funkciók aktiválása, a paraméterek módosítása milyen hatással van a képminőségre.

Súgó

Egyre gyakoribb lesz ez a plusz szolgáltatás, amely az egyes funkciókról szolgál magyarázattal, illetve használatukhoz is segítséget nyújt. Itt is nagyjából a kézikönyv került bele a főmenü legelső menüpontjába, de persze azért elektronikus formában jóval könnyebben és gyorsabban megtalálható a kívánt információ, ráadásul a felesleges sallang és a szakzsargon nélkül. A főbb tartalmi csoportok mellett helyet kapott egy tárgymutató is, amelyben betűrendbe szedve találhatjuk meg az egyes fogalmakat, azok magyarázatát, és adott esetben tippet a használatukhoz. Az ötlet jó, és a megvalósítás is remekül sikerült.

Scenea

Gondoltak azokra is, akik a tévéjüket faliképként szeretnék hasznosítani. Ezt a funkciót kiválasztva a Philips által kiválasztott, közepesen vonzó pillangó vagy a felhasználó által feltöltött állókép jelenik meg a képernyőn, és nem is tűnik el onnan 240 percig. Tehát nem digitális képkeretről van szó, ahol az egyes fotók váltogathatják egymást, hanem egyetlen állóképről. Az Ambilight természetesen itt is bekapcsolható, és a LED-ek színei alkalmazkodnak a kiválasztott tartalom tónusaihoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés