Hirdetés

Phanteks Enthoo Pro II: duplán jóra sikerült

Ismét egy Phanteks ház tette tiszteletét szerkesztőségünkben, melynek jól átgondolt bendőjébe akár két külön rendszert is beépíthetünk.

Mérések, értékelés

Mérések

Zajszintmérési tesztünk módja maradt a régi, vagyis miután a 60 dB hangerejű fehér zajt kibocsátó okostelefonunkat elhelyeztük a gépház belsejében, visszaraktuk az oldallapot és ismét mértünk egy zajszintet. Mindenre tippeltünk volna, de egy 42,7 dB-es értékre semmiképp, hiszen a ház minden irányból méretes szellőzőrácsokkal van ellátva, és őszintén szólva magyarázatunk sincs arra, hogy a zajszigetelés hogy lehet ehhez képest ilyen jó. Persze ennek csak örülünk, terheléses tesztünk alatt még bekapcsolt ventilátorokkal is igen jó volt a helyzet.

Hirdetés

A hőmérsékleti teszthez ezúttal is a szokásos konfigot használtuk, melyben egy 1,25 voltos feszültséggel és fix 4 GHz-ez órajelen üzemelő Intel Core i7-5960X processzor, valamint egy PowerColor Red Dragon RX 570-es videokártya dolgozik. A tesztprogram szerepét az AIDA64 töltötte be, aminek CPU-t, FPU-t és GPU-t terhelő tesztjei nem kímélték a rendszer hőmérő szenzorait.

A mérést a gyári állapot mellett két darab, hátul, illetve az előlap tetején elhelyezett Chieftec Tornado ventilátorral is elvégeztük, melyeket végig maximum fordulatszámon dolgoztattunk (utóbbi esetben a processzorra szerelt Noctua NH-D15 természetesen nem került kikapcsolásra), az eredményeket pedig felírtuk alapjáraton és csúcsteljesítménnyel dolgozó hardverrel is. Ezt követően a tesztet újra lefuttattuk, de ezúttal már a ház nélkül, tehát tesztpadra szerelve a hardvereket. A grafikonokon a házban és a szabad levegőn végzett mérések közti különbség olvasható – minél alacsonyabbak az értékek, a házban mért hőmérsékletek annál közelebb állnak a tesztpadon, szabad levegőn mért számokhoz.

Üresjáratban a házban mért hőmérsékleti értékek szinte megegyeztek a tesztpadon mért számokkal, sőt a házban az alaplap szenzorai még 1 °C-kal hűvösebb értékeket is mutattak, mint szabad levegőn. Terhelés alatt a két mérés eredményei szintén nagyon közel álltak egymáshoz, ventilátorok nélkül 3-4, bekapcsolt légkavarókkal pedig 1-2 °C eltérést láthattunk, míg a VGA hőmérséklete hozta a tesztpadon mért számokat – ebben valószínűleg nagy szerepe van annak is, hogy a kártya alatt nincs takarólemez, így a levegő nem szorul be a tápegység kamrája feletti szűk helyre, ahogy az más házaknál előfordulhat.

Értékelés

A Phanteks Enthoo Pro II tervezésekor a mérnökök egyértelműen a jó szellőzési képességekre és a funkcionalitásra gyúrtak rá, a ház jó elrendezéssel rendelkezik, ennek köszönhetően pedig szerelése tényleg pofonegyszerű. Nem lepődnénk meg, ha több streamer asztalán (vagy asztala mellett) is viszontlátnánk, hiszen még két rendszer is kényelmesen elfér benne, ráadásul a hőmérsékleti mérések alapján a szellőzéssel sem lesz gond ebben a felállásban sem, ha pedig mégis, még mindig ott a lehetőség egy hatékony, egyedi vízhűtés beépítésére.


[+]

Bár nem ez az a ház, amit büszkén mutogatunk majd a hazavitt lányoknak, akinek fontosak a fenti szempontok, nem fog mellélőni az Enthoo Pro II-t választva, ráadásul a 46 000 forintos vételár sem mondható annyira vészesnek, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valószínűleg nem fogjuk egyhamar kinőni. Persze arra is gondolnunk kell, hogy nem járnak hozzá ventilátorok, ezek beszerzéséről magunknak kell gondoskodni, plusz a kezelési útmutatóban felsorolt opcionális tartozékokra is lehet, hogy el tudunk verni annyit, amennyit sokan összesen nem költenek egy gépházra. Mindenesetre az elmondottak fényében igen előkelő helyre helyeznénk a piacon tesztalanyunkat – ha nem a microATX rendszerek hívei lennénk (vagy szükségünk lenne egy dupla konfigra), mi magunk is elgondolkoznánk a beszerzésén.


Phanteks Enthoo Pro II számítógépház

SidCorky

A Phanteks Enthoo Pro II számítógépházat a Caseking Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés