Öt 24 hüvelykes kijelző

Acer AL2416W


Acer AL2416W [+]

Első 24-esünk az Acer AL2416W, mely a teszt legolcsóbb PVA-s modellje is egyben. Az AL2416W a „Value Line”, azaz költséghatékony sorozat második legnagyobb méretű képviselője, igen magas kontrasztaránnyal, nagyon magas fényerővel, tág betekintési szögekkel, és elfogadható, 16 ms-os tipikus válaszidővel kelleti magát. Ezért 160–170 000 forintos árat kérnek, ami tekintve a monitor méretét és a vetélytársak árait, igen kedvezőnek mondható. Hol van mégis a kutya elásva? Az AL2416W egyrészt ergonómiailag nem túl fejlett, másrészt nem rendelkezik digitális jelbemenettel, főleg ennek köszönheti alacsony árát. A monitort egy igen méretes dobozban kaptuk kézhez, melynek egyik oldalán, egy matricán a monitor főbb tulajdonságai is láthatóak. A kontrasztaránnyal kapcsolatban annyit kell tudni, hogy a monitorban található (Samsung) panel specifikációja 1000:1-hez kontrasztarányt említ, ráadásul a 800:1 és 1000:1-es értékek az Acer különböző oldalain is váltogatják egymást. A monitor mellé kaptunk egy CD-t, két leírást, egy garanciafüzetet, egy analóg kábelt és két tápkábelt (egy EU és egy USA szabványút).

 

Monitor típusaAcer AL2416W
TechnológiaPVA
A panel gyártója / típusaSamsung LTM240M1
Válaszidő16 ms tipikus, 6 ms g2g
Felbontás1920x1200 (pixelméret: 0,270 mm)
Kontrasztarány1000:1
Fényerő500 cd/m2
Vízszintes betekintési szög178 fok (10:1)
Függőleges betekintési szög178 fok (10:1)
Színek száma16,7 millió
A panel mérete24 hüvelyk
CsatlakozókD-Sub
Teljesítményfelvételmaximum 110 watt
Bruttó fogyasztói ár160–170 000 forint
Gyártó honlapja
Termék honlapja
Acer
Acer AL2416W

Az AL2416W-ben egy PVA panel található, és mint később látni fogjuk, ugyanez a panel van a Dell 2407WFP-ben is, ráadásul ennek az LTM240M1 típusjelzésűnek egy nagyon hasonló, továbbfejlesztett változata bújik meg a Fujitsu Siemensben és a Samsung 244T-ben is, tehát nagyon hasonló képi karakterisztikával rendelkező kijelzőket veszünk szemügyre. A fentebb már felsorolt paraméterek mellett érdemes még megemlíteni a monitor fogyasztását, amely a gyártó szerint maximálisan 110 watt. Szó, ami szó, miután bemelegedett a kijelző, már érezni lehetett, hogy meleg van a közelében, már-már CRT-s érzésünk támadt.


Szemből és hátulról [+]

Az Acer AL2416W árának köszönhetően (vagy éppen fordítva) nagyon egyszerű felépítésű, és az esztétikumról is lehetne vitatkozni. A káva szemből mattszürke lett, a jobb felső sarokban látható a típusjelzés, míg középen, a panel alatt az Acer márkajelzés. A logó alatt találhatóak a kezelőszervek, majd a nem túl magas paneltartó állvány a fekete talpban végződik, melyen szintén egy nagy Acer logó látható. A hátoldal mattfekete, műanyag borítású, itt is felfedezhető egy Acer logó, a panel szellőzése megoldott. Az itt kacskaringozó kábelek számára a gyártó nem dolgozott ki semmilyen elvezetőnyílást, hurkot vagy hasonlót.


Oldalról és a talp [+]

A káva igencsak vastag, szerencsére a CRT-s időket azért még nem idézi fel. A panel előre 5, hátra 20 fokkal dönthető. Az egyszerű paneltartó állvány miatt a magasság állítására nincs lehetőség, ezen felül a panelt elfordítani vagy elforgatni sem lehet. A talp szerintünk kicsit könnyű lett, bár a nagyon kis dönthetőségi szögek miatt nincs is ennél nehezebbre szükség.


Csatlakozók [+]

Az AL2416W csatlakozókban nem bővelkedik, a tápbemeneten és az analóg jelbemeneten kívül nincs is itt semmi más. Tekintve, hogy nincs audiobemenet, a monitoron nincs hangszóró sem.


Kezelőszervek [+]

A kezelőgombok jó helyre kerültek, és funkciójuk is minden körülmények között könnyen leolvasható. Ugyanakkor a kezelés kicsit furcsa, ugyanis a gombok lenyomása kicsit nehézkes, a bekapcsológomb pedig enyhén lötyög, de ez legyen a legnagyobb problémánk. Az Auto gomb funkciójáról kicsit később szólunk.


OSD [+]

A külső bemutatása után következzen a monitor tesztelése. Az OSD könnyen bejárható, egyszerűen kezelhető. Felépítése szokás szerint kielégít minden igényt, szerencsére ezen a téren egyik gyártó sem szokott bakikat elkövetni. A különböző opciók beállítása nagyon finom lépésekben lehetséges, ez tökéletesnek nevezhető. PIP/POP és hasonló menüket ne keressünk, a monitoron az analógon kívül nincs más jelbemenet. A szokásos OSD-n kívül egy előre beállított profilbetöltő menü is előhívható, ezzel az egyéni, internetes, filmnéző, képnézegető és játékos használathoz – az Acer szerint – legmegfelelőbb beállítások érhetők el egy gombnyomással.


CD [+]

A monitorhoz adott CD-n túl sok mindent nem találtunk, például külön ICC-profilt vagy drivert egyáltalán nem, ellenben a monitor üzembe helyezését segítő leírást rengeteg nyelven igen.


Tesztelés közben [+]

Az AL2416W gyári állapotban a színhűséget tekintve elég rossz állapotban volt. A színhőmérséklet messze volt a 6500 K-tól, a kék és a vörös igen nagy mértékben eltért az elvárttól, a fényerőről pedig jobb nem is beszélni, 294 cd/m2 már kellemetlenül nagy a szemnek. Az OSD-ben beállítható User/Warm/Cool profilokat külön-külön is bemértük, és úgy vettük észre, hogy ezek a színhűségen szinte alig változtatnak valamit, inkább a színhőmérséklet (a Cool beállításnál a kék erősödött nagyon meg) és a fényerő változott. A User és a Warm beállítás szinte alig különbözött egymástól.


[+]

Kalibrálás után 120 cd/m2 fehéren mért fényerő mellett 0,2 cd/m2-t mértünk a feketén, ami átlagosnak tekinthető. 50% és 100%-os kontraszt mellett minimális fényerővel 22 cd/m2-t mértünk, ami azt jelenti, hogy a kontraszt állításával a fényerő egy fikarcnyit sem változott. 100%-os fényerő mellett 457 cd/m2-t mértünk a fehéren és 0,6 cd/m2-t a feketén, ami 762:1-hez kontrasztarányt feltételez, ez inkább a 800:1-es gyári adatokhoz van közelebb. A 0,6 cd/m2-es feketén mért fényerő nagyon magasnak tűnik, ennek ellenére a teszt szereplői közül az Acer AL2416W feketéje nem volt világosabb a riválisokénál.

Úgy vettük észre, hogy DVI-s monitorokhoz szokott szemmel alapbeállítás mellett látható egy kis zavaró életlenség, ami a Focusszal kalibrálható, de nekünk nem sikerült tökéletesen beállítani a monitort. CRT-hez szokott szemnek valószínűleg még ez is nagyon éles lenne, tehát aggodalomra semmi ok. A kezelőszerveknél található Auto gombbal (ez a funkció az OSD-ben is elérhető) a monitor önmagának állítja be a képélességet. Felbontásváltáskor kicsit zavaró, hogy a monitor mindig újraállítja a képernyő pozícióját, de ettől eltekintve az Acer AL2416W-vel nagyon elégedettek voltunk. Ez volt az egyetlen típus, mellyel a gradiensek tökéletesek voltak, még minimális sávosodást sem vettünk észre. Negatívum még, hogy a panel oldalról szerintünk a szokásosnál kicsit jobban tükröződött, ez egyeseknek zavaró lehet, szemből viszont nem találtuk problémásnak.

 

Acer AL2416WfényerőkontrasztvöröszöldkékICC profil
120 cd/6500 K/2,2 gamma27521009791>katt<

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés