Hirdetés

Öt 24 hüvelykes kijelző

Értékelés

A most megvizsgált monitorok méretbeli azonosságuktól függetlenül eltérő árkategóriákat képviselnek, az olcsóbb, 160 000 forintos Acer AL2416W-től egészen a legdrágább, 235 000 forintos Fujitsu Siemens P24-1W-ig. Az első négy bemutatott monitor karakterisztikája nagyon hasonló, ennek ellenére felfedeztünk kisebb-nagyobb különbségeket típus és típus között, ezért úgy gondoljuk, hogy nem volt hiábavaló a tesztelés.

Az Acer AL2416W, tesztünk második legolcsóbb típusa külsőre nem egy szépség, és ergonómiailag sem csúcs, hiszen nincs se magasságállítás, se elforgatási lehetőség, és a portré módot sem támogatja. Ráadásul egyetlen szem analóg jelbemenetet kínál fel, azaz a monitor nem is HDCP-kompatibilis. Szerencsére a külső mögött egy jól teljesítő belső lapul, az AL2416W a színhelyességben tisztességesen helytállt, a panel egyenletessége sem volt annyira rossz, a betekintési szögekkel sem volt probléma, és az utánhúzás (illetve inputlag) tesztben is az elsők között végzett. Összességében az Acer AL2416W egy jó monitor, de nagyon lerontja az összképet, hogy nem HDCP-kompatibilis, így pedig hosszú távra nem tudjuk ajánlani (de tetszett, főleg az ára miatt). Az Acer pixelhiba esetén akkor cseréli a monitort, ha az adott LCD-kijelzőn egymillió képjelenként négy hibás képjelnél több mutatkozik, illetve ha a kijelzőpanelt kilenc egyenlő négyszögletes területre osztva, a kijelző középső részén legfeljebb egyetlen hibás képpont található. Viszont lehetőség van a pixelhiba-garancia megváltására is, vagyis bizonyos összeg ellenében pixelhiba esetén adott időn belül azonnal cserélik a monitort. Mindig tájékozódjunk a pixelhiba-garancia feltételeiről!

A Dell UltraSharp 2407WFP-vel szemben igencsak magasak voltak az elvárásaink, ugyanis az interneten szinte mindenki csak dicséri ezt a monitort (kivéve azok, akik egy korai verziót vettek, és szembesültek a sávosodással). A monitor külsőre szerintünk nagyon meggyőző, ha nem a legjobb, kivetnivalót nem találtunk rajta. A szép külsőhöz ráadásul komoly funkcionalitás társul, hiszen a csatlakozók terén a 2407WFP tesztünk győztese. Manapság már fontos, hogy egy monitor HDCP-kompatibilis, a 2407WFP ezen felül rendelkezik háromféle videobemenettel (S-Video, kompozit, komponens) plusz USB portokkal és kártyaolvasóval, ami a mai kényelmes világban nem éppen hátrány. A 2407WFP belsejében, bár sok pozitív tulajdonsága van, kicsit csalódtunk – ez betudható a túlzott elvárásoknak. A monitor színhűsége gyárilag elfogadható, kalibrálva tökéletes. Az utánhúzás és inputlag tesztben is jól szerepelt a 2407WFP, viszont a fekete- és barnatesztben, azaz a panel egyenletességét vizsgáló tesztekben elvérzett, ráadásul a fekete sem elég mély, láthatóan magasabb a többi versenyzőnél. Mindezt összegezve és az árat figyelembe véve úgy látjuk, hogy a Dell 2407WFP egy megvételre ajánlható monitor, de a kisebb hibák miatt nem különösen ajánlott. Mindenesetre ha a leendő tulajdonos nem törődik a háttérvilágítás egyenletességével, akkor nagyon elégedett lesz vele. Professzionális munkára így nem merjük ajánlani. A Dell monitorokra 3 év garanciát ad a gyártó.

A Fujitsu Siemens P24-1W tesztünk legdrágább tagja, ennek és a kisebb testvérek esetében tapasztaltaknak megfelelően óriási elvárásaink voltak. A monitor külsőre elnyerte tetszésünket, viszont hiányoltuk a portré üzemmódot, ami egy ilyen árú kijelzőtől már elvárható lenne. Csatlakozókban a P24-1W sem szenved hiányt, de a Dell 2407WFP-nél azért egész picit szegényesebb a felhozatal: a HDCP támogatott, ezen felül komponens, S-Video, kompozit és audiobemenetek, illetve USB portok várják a csatlakozást, de kártyaolvasót nem találtunk. Belsőleg a P24-1W tesztünk győztese, hiszen a színhűség tesztben már gyári állapotban is nagyon jó eredményt ért el, a fényerő egyenletességét vizsgáló tesztekben is elsőséget szerzett, a betekintési szög tekintetében szintén nagyon jól szerepelt, és az utánhúzásban az Acer AL2416W-vel karöltve, ha picivel is, de nyert. Az inputlagot tekintve a P24-1W nem volt túl meggyőző, de ezzel kapcsolatban már kifejtettük véleményünket. Mindezen felül a Fujitsu Siemens a Business és Premium családhoz tartozó monitorokra (B és P sorozat) 3 éves pixelhiba-mentességet vállal, azaz már egyetlen pixelhiba esetén kicserélik a monitort. Összegezve a P24-1W-vel tapasztaltakat, tesztünk győztesét van szerencsénk bejelenteni, egyetlen komoly problémánk vele a magas ár, emiatt (és apró hiányosságok miatt) csak ajánlott pecsétet tudunk neki adni. Mi P24-1W-t vennénk, ha a pénz nem számítana (és a portré mód lenne nélkülözhetetlen), például grafikai alkalmazásokhoz.

A Samsung 244T-ről már sokat hallottunk, így volt némi sejtésünk a tudásáról. A magas ár ellenére (a Fujitsu Siemens P24-1W-nél olcsóbb, de a Dell 2407WFP-nél drágább) vegyesek a benyomásaink. Külsőleg a 244T jó lett, igaz, a talp nem különösebben tetszett nekünk, de a kijelző kialakítása szép, és ergonómiailag sincs miért szégyenkeznie, magasságállítás, forgathatóság, pivot mód mind szerepel az étlapon. A csatlakozók terén a 244T szinte ugyanolyan jó, mint a P24-1W, csak az RCA audiobemenetek hiányoznak, ugyanis a 244T nem szolgál hangszóróval. A két rivális a belsőben is nagyon hasonló, márpedig a drágábbik márkánál már bizonyított ez a panel, így a 244T jó szereplése is borítékolható volt, bár többet vártunk volna tőle, hiszen ha a Fujitsu képes volt úgy beállítani a monitort, hogy a dobozból kivéve szinte színhelyesnek mondható, akkor a Samsung miért nem ezt teszi? Kalibrálva persze már sokkal jobb a végeredmény, de kalibrátorra nem mindenkinek futja (azt persze el tudjuk képzelni, hogy egy ilyen árkategóriájú monitor mellé a tulajdonos vesz egy kalibrátort, már amennyiben olyan a munkája, ami megköveteli a színhűséget). A panel fényerejének egyenletességét vizsgáló tesztben a 244T a Fujitsu Siemens mögött a második lett, és ugyanez mondható el az utánhúzásról is, viszont a betekintési szögeket tekintve hozzávetőleg ugyanolyan eredményt értek el. Mindezek mellé jó tudni, hogy a Samsung monitorokra 3 év garanciát vállal a gyártó, ráadásul 3 napon belül kicserélik akár egy szubpixelhiba esetén is. A vásárlástól számított 72 óra után az ISO 13406-2 szabvány lép életbe. Összegezve a Samsung 244T egy jó monitor, éppen annyival gyengébb a P24-1W-nél (nincs hangszóró, kicsit gyengébb eredmények), amennyivel olcsóbb nála, ezért megérdemli az ajánlott minősítést.

A Samsung SyncMaster 245B váratlanul toppant be a szerkesztőségbe; először azt hittük, hogy a 245T-t tesztelhetjük majd, de végül a 245B-t kaptuk. Mit is mondhatnánk? A teszt (elvileg) legolcsóbb monitoráról van szó, egy TN+film paneles jószágról. A 245B külsőleg nekünk nagyon tetszett, a 215TW-nél megismert dizájn és felépítés remek, és ergonómiailag is kielégítő monitorról van szó, noha a pivot módot nem támogatja – ezért az árért ez még elfogadható. Csatlakozások terén nincs túl sok mondanivaló, a 245B rendelkezik egy HDCP-kompatibilis digitális bemenettel, de tévébemenetet nem találunk rajta, se mást, csak egy opcionálisan (külön) megvehető hangszóró tápcsatlakozóját. Panelje nem szerepelt túl fényesen, bár támogatja a dinamikus kontraszt funkciót, ez szerintünk nem túl hasznos újítás, ezen felül viszont a monitor az összes TN+film panelre jellemző betegségekben szenved, ami a nagy mérettel párosítva egyes esetekben már a használhatóság, élvezhetőség határát súrolta. Belátjuk, a 245B főleg játékra és filmnézésre készült, és ezekre kompromisszumokkal megfelel. Viszont mi ebben a méretkategóriában, ilyen nagyságrendű kiadásnál már nem döntenénk TN-film paneles monitor vásárlása mellett, ezért inkább még gyűjtenénk egy kis pénzt, és beruháznánk például egy Dell 2407WFP-be, amely ár/szolgáltatások terén nagyon jól szerepelt. Ugyanakkor izgatottan várjuk a Samsung 245T-t, amely a 245B külsejével és a 244T belsejével valószínűleg egy ideálisnak tűnő monitornak várható.

Ne feledjük el, hogy egy 24 colos monitort játékra venni nem túl okos ötlet, ugyanis ehhez a számítógép jónéhány komponensét is illene megfelelő szintűre fejleszteni, ami szintén nem két fillér. Egyébként azon is érdemes elgondolkodni, hogy ezek a monitorok még annyira drágák (valószínűleg azért, mert még nem lettek a piacon bejáratva), hogy árukból simán megvehető két 22 colos wide kijelző, ezeket összekapcsolva jóval nagyobb képfelületet kapunk.

Dell UltraSharp 2407WFP
Fujitsu Siemens P24-1W
Samsung SyncMaster 244T
Acer AL2416W

fLeSs

Az Acer AL2416W-t, a Dell 2407WFP-t, a Fujitsu Siemens P24-1W-t és a Samsung 244T-t a HRP Hungary Kft.-től, a Samsung 245P-t pedig a Samsung Magyarországtól kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés