Hirdetés

Öt 24 hüvelykes kijelző

Dell UltraSharp 2407WFP


Dell UltraSharp 2407WFP [+]

Tesztünk második alanya a Dell UltraSharp 2407WFP, amely tekinthető az igen nagy sikerű 2405FPW utódjának is. A 2407WFP felújított dizájnnal és az elődtől eltérő belsővel érkezik. A megújult monitorok közül (2007FP, 2007WFP, 2407WFP) a legnagyobb modell nagy port kavart a szakmában, ugyanis kiderült róla, hogy gyárilag hibás, sávosodási problémákkal küszködik (hasonlóan a 2007WFP-hez). Azóta sok idő eltelt, kijött jó pár verzió a monitorból (A00, A00+, A01–A04-ig), melyek mind különböztek picit az elődtől, a Dell megpróbálta a felhasználók visszajelzései alapján javítani a hibákat, több-kevesebb sikerrel. Most a legújabbat, az A04-es revíziót ismerhetjük meg, mely elvileg már nem sávosodik. Ráadásul a Dell az új verziót felruházta azzal a képességgel, hogy elfogadja az 1080i felbontást 1:1-hez képaránnyal a komponens bemenetről, melynek a minőségén is javítottak (ezt nem tudtuk kipróbálni, de állítólag az 1080i-s forrás továbbra is homályos az 1080p-s forráshoz képest). Ezenkívül az XBox 360 VGA-kimenetéről és a PlayStation 3 HDMI-kimenetéről érkező képet 1:1 arányban, 1080p módban tudja megjeleníteni, ellentétben az A03-as revízióval.

 

Monitor típusaDell UltraSharp 2407WFP
TechnológiaSuper PVA
A panel gyártója / típusaSamsung LTM240M1 vagy AUO ???
Válaszidő16 ms tipikus, 6 ms g2g
Felbontás1920x1200 (pixelméret: 0,270 mm)
Kontrasztarány1000:1
Fényerő450 cd/m2
Vízszintes betekintési szög178 fok (10:1)
Függőleges betekintési szög178 fok (10:1)
Színek száma16,7 millió
A panel mérete24 hüvelyk
CsatlakozókD-Sub, DVI-D (HDCP), audio, komponens, kompozit, S-Video, USB, kártyaolvasó
Teljesítményfelvételmaximum 110 watt
Bruttó fogyasztói ár190–200 000 forint
Gyártó honlapja
Termék honlapja
Dell
Dell UltraSharp 2407WFP

A Dell 2407WFP elbírálását megnehezíti, hogy egyes pletykák szerint az általunk tesztelt A04-es verzióban már nem Samsung, hanem AUO panel található. A végeredményt tekintve elképzelhető, hogy a pletyka igaz, ugyanis a panel feketéje nagyon elüt a többi monitorétól. Ettől függetlenül a specifikációk terén a monitor komoly hasonlóságokat mutat az előzőleg már megismert Acer AL2416W-vel, bár a gyártók ritkán frissítik a monitorba épített panelek megújulása esetén a gyári paramétereket, tehát a 2407WFP adatai még a korábbi verziókra érvényesek. A kijelzőt egy szép nagy barna dobozban kaptuk kézhez, a monitor mellett egy leírást, egy CD-t, analóg, digitális jelkábelt, illetve egy-egy táp- és USB-kábelt találtunk. A Dell 2407WFP kb. 30–35 000 forinttal drágább az Acer AL2416W-nél, ezért cserébe kapunk sokféle jelbemenetet, HDCP-kompatibilitást, kártyaolvasót, és nem elhanyagolható szempont, hogy külsőre is kicsit más.


Szemből és elfordítva [+]

A monitor a 2405FPW-hez képest külsőleg és belsőleg is megújult. A káva és a talpszerkezet amolyan high-tech formát vett fel. Az egész szerkezet nagyon tetszetős, bár egyeseknek túl rideg. A keret szemből fekete, alján egy Dell logó található, a láb szürke lett, ez a színpáros manapság elsöprő fölényben van a monitorok piacán. A talpban egy forgószerkezet található, ennek köszönhetően a panel elforgatható mindkét irányba 45 fokkal.


Oldalról és portré módban [+]

A kijelző előre 4, hátra 21 fokkal dönthető, a panel magassága pedig 19 cm-es intervallumon belül állítható. Az aktuális magasságot egy gombbal rögzíthetjük, ráadásul a monitor a portré üzemmódot is támogatja.


Hátulról és a talp [+]

A panel hátoldala szürke lett, fekete oldalelemekkel vegyítve, kialakítása szerintünk példás, hiszen a dizájnon felül nagyon jól is szellőznek a belső alkatrészek. A talp egy L alakú támaszték, a monitor stabilan áll minden pozícióban.


Csatlakozók [+]

A Dell 2407WFP hátoldalán a szokásos csatlakozókon kívül találunk egy-egy S-Video és RCA bemenetet, illetve megtaláljuk a komponens bemeneteket is (ez a 2007WFP-ről még hiányzik). A DVI bemenet HDCP-kompatibilis. Balról a második helyen a Dell Soundbar elnevezésű külső hangszóróegység számára fenntartott konnektor látható, ugyanis a 2407WFP-ben nincs beépített hangszóró. A hátoldalon látható USB portokon kívül további USB portokat és kártyaolvasót találunk a monitor oldalában.


Kezelőszervek [+]

A kijelző alján, a szélen a kezelőszerveket találjuk, ezek a mai divatnak megfelelően működés közben világítanak, a power gomb bekapcsolt állapotban zöld, stand-by állapotban pedig sárga. A gombok kényelmesen kezelhetőek, nyomogathatóak. A gombsortól balra található egy számsor (1-től 5-ig), ezek közül mindig csak egy vagy kettő világít, attól függően, hogy mely bemenetekre van csatlakoztatva külső egység (1: D-Sub, 2: DVI-D, 3: S-Video, 4: kompozit, 5: komponens).


OSD [+]

A 2407WFP OSD-je nagyszerűen felépített, ezen a téren (is) kilóg az átlagmonitorok sorából. Az OSD a képernyő alján jelenik meg egészen hosszan (pozíciója beállítható), és ahogy haladunk balról jobbra, úgy nyílik fel mindig egy adott beállítás opciómenüje. Szokás szerint a Dell is felkínál előre definiált profilokat, ezeket Desktop, Multimedia és Gaming névvel illeti, és a fényerőt, kontrasztot, illetve a színek telítettségét állítgatják. Érdekesség, hogy az A04-es Dell 2407WFP esetében is látható sávosodás, de csak akkor, ha nem a Desktop módot használjuk. További kiemelnivaló, hogy a kontraszt csak analóg módban állítható, digitális csatlakozóra kötve a monitor fel sem kínál ilyen opciót. Ez elsőre rosszul hangzik, azonban már a 2007WFP-nél is láthattuk, hogy ezzel nincs semmi gond. A szokásos menüpontokon felül kijelölhető a PIP vagy PBP (splitscreen) forrása, és ha már használjuk ezek valamelyikét, akkor beállíthatjuk a másodlagos jel megjelenített méretét, illetve pozícióját is. Érdekességként szabályozhatjuk az OSD átláthatóságát is.


Képarány beállítása és a POP [+]

Beállítható a képarány is (4:3 vagy wide), így ha olyan játékkal játszunk, mely nem támogat wide felbontást, a két szélen egy fekete sávot fogunk látni. Ezen felül a POP (Picture outside Picture) is bekapcsolható.


Tesztelés közben [+]

A 2407WFP-hez kapott CD-n találtunk egy felhasználói útmutatót, egy beállítási útmutatót, meghajtóprogramot Windows XP-hez és Vistához (!), valamint videokártya-meghajtókat NVIDIA (66.93), illetve ATI (4.12) kártyákhoz, ezek nem éppen a legfrissebbek, de értékeljük az igyekezetet is. A monitor gyári állapotban egy fokkal jobb volt, mint az Acer AL2416W, ez el is várható a magasabb ár miatt. A színhőmérséklet mind a három gyári beállítással 6500 kelvin környékén alakult, viszont a gamma és a fényerő nagyon félresikerült. Amin meglepődtünk, hogy Desktop módban volt a legalacsonyabb a deltaE értéke, a Multimedia és Gaming beállítások pedig teljesen eltérőek voltak, tehát itt komoly színcsatorna-állítgatások folynak a háttérben, ergo nem csak „alibi” menüpontokról van szó. Egyetlen probléma, hogy a monitor szerintünk csak Desktop módban használható, ugyanis a másik két módban sávosodást tapasztaltunk, ami nem tesz jót a szemünknek (és a lelkünknek).


[+]

Kalibrálás után 120 cd/m2 mellett 0,3 cd/m2-es fényerőt mértünk a feketén, ami magasnak számít a 0,2-es átlaghoz képest. 50% kontraszt mellett (analógon) 184 cd/m2-t mértünk minimális fényerőnél, és 237 cd/m2-t 100% kontraszt mellett – nem éppen szemkímélő értékek. A maximális fényerő a Dell 2407WFP esetében nem kevesebb, mint 565 cd/m2 volt, emellé 0,7 cd/m2-es fekete párosult, ami 807:1-hez kontrasztaránynak felel meg, ez kicsit jobb, mint az Acer AL2416W esetében.

 

Dell UltraSharp 2407WFPfényerőkontrasztvöröszöldkékICC profil
120 cd/6500 K/2,2 gamma18automatikus1009898>katt<

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés