Hirdetés

24 colos monitorok megfizethető áron

Asus MK241H külső

A 24 colos megjelenítők egészen mostanáig a prémium kategória részét képezték. Ennek igen egyszerű oka volt: a nagyméretű paneleket csak PVA technológiával gyártották, ez pedig drágább, mint a kommersz TN+film panel. A növekvő és változó igények, illetve a gyártástechnológia fellendülése viszont elkerülhetetlenné tette a nagyobb méretű kijelzők olcsóbbá válását. Először a 20 colos szélesvásznú monitorok váltak széles körben elérhetővé, majd a 22 colosok, és most a 24-eseken a sor. Közel egy évvel ezelőtt bemutattunk öt darab 24 hüvelykes kijelzőt, már ezek között is feltűnt egy olcsóbb változat, a Samsung 245B, melyben TN+film panel lapult. Ha a PVA panellel szerelt 24-eseket első generációsnak neveznénk, akkor most ezeknek az olcsóbb változatait vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a második generáció képviselői jártak nálunk.

Hirdetés

Asus MK241H


Csillogó logó [+]

Az Asus február 21-én rántotta le a leplet az MK241H-ról, ezzel az alaplapjairól és videokártyáiról ismert cég is belépett a 24 colosok táborába. Az MK241H csomagolása nem sokban tér el a korábban megismert MW221U-étól. A dobozban egy 24 col képátmérőjű kijelző bújik meg; a gyártó gondolt arra is, hogy a csomagolást saját kezűleg is könnyen elszállíthassuk, a tetején egy fogantyú található. A dobozt kibontva először a mellékelt kellékeket pillanthatjuk meg, a csomagban találunk analóg és DVI-kábelt, tápkábelt, USB-kábelt, audiokábelt, viszont HDMI-kábel vagy átalakító nem képezi részét az MK241H csomagjának. Ezen kívül az egyik tasakban egy felhasználói kézikönyvet és egy CD-t találtunk, ezen a webkamerához szükséges programok vannak. A monitor talpát saját kezűleg kell összeszerelnünk a kijelzővel.


Szemből és hátulról [+]

Az MK241H elé leülve a látványról először a "nagy" szócska jut eszünkbe, bár ez a 24 colosokról általánosságban elmondható. Az MK241H annyival megfejeli a látványt, hogy a káva oldalt és felül igen keskeny, ez pedig optikailag nagyítja a panelt. A borítás matt fekete, alatta egy fényesen tükröződő sáv található (benne az Asus logóval és a kezelőszervek felirataival), a kettő ötvözése szerencsére még nem kelt kínai piaci benyomást. A kijelző magassága nem állítható, ez pedig kényelmetlenséget okozhat: vagy alacsonyabbra kell ülni, vagy magasabbra kell tenni a monitort ahhoz, hogy a középpont egy síkban legyen a szemmel. A panel sajnos nem forgatható el (tehát nem ismeri a portré módot).


Oldalról [+]

A monitor hátsó fele műanyag borítású, felül "szellőzőrácsokat" találunk rajta, amit mi mindig külön meg szoktunk említeni, mert bizony egy több mint 100 wattot fogyasztó panel esetében már a szellőzés sem elhanyagolható szempont, főleg az élettartamra nézve. Középen a kerek, Asus feliratos borítást le lehet szedni, alatta pedig megtaláljuk a VESA csatlakozáshoz szükséges csavarmeneteket. A talpról nincs mit mondani, a kijelzőt nem lehet elforgatni. A panel előre mindössze 5, hátra pedig 20 fokkal dönthető el.


Csatlakozók [+]

Alul találtuk a ki- és bemeneteket, balról jobbra haladva a tápcsatlakozót, a HDMI, a DVI, az analóg és audio bemeneteket, majd a mikrofont és az USB-portot. Utóbbi kettőre a beépített webkamera miatt van szükség. Hiányérzetünk támadt, ugyanis egy 24 colostól mindenképpen elvárnánk legalább egyféle tévébemenetet, de az MK241H-n egy sincs.


"Integrált" webkamera [+]

Az Asus 24 colosa azon Asus kijelzők közé tartozik, melyeken már egy webkamerát is találunk. Ez a rendszeres webkamerázók szemszögéből örvendetes, hiszen egy TFT-re a káva keskenysége miatt a legtöbb webkamerát nem lehet rászerelni/felhelyezni, másfelől viszont nem biztos, hogy a leendő tulajnak szüksége van erre az eszközre, viszont a kis kütyüt mindenképpen ki kell fizetni. A kamera 1,3 megapixeles, fel- és lefelé 30 fokkal elforgatható, viszont oldalra csak a panellal együtt, ami meglehetősen kényelmetlen. Az eszköz telepítése nagyon egyszerű, és az Asus mellékel hozzá egy programot is, mellyel fényképezhetünk vagy videót vehetünk fel. Készítettünk egy videót a webkamera bemutatására. A program eredetileg AVI-ba ment, de az nagyon nagy méretű volt, ezért Windows Media Encoder 9-cel átkonvertáltuk.


Kezelőszervek [+]

Az OSD kezelése nagyon egyszerű, a menürendszer könnyen átlátható. A kezelőszervekhez tartozó jelmagyarázat sötétben leolvashatatlan, viszont a gombok szerintünk jól sikerültek, lenyomáskor enyhe kattogó hangot adnak ki, kicsit olyanok, mint a régi katódsugárcsöves televíziók gombjai.


OSD [+]

A Splendid menüpont alatt szokás szerint előre beállított profilokat találunk (Standard, Theater, Game, Night view, Scenery mode). A képminőséggel kapcsolatos menüpontban felfedeztünk egy ASCR és egy Trace Free nevezetű opciót, az ASCR csak akkor aktív, amikor a Standard módtól eltérő profilt használunk. Az ASCR az Asus Smart Contrast Ratio rövidítése, bekapcsolásával aktiválhatjuk a dinamikus kontraszt funkciót. A Trace Free egy válaszidő-csökkentő technológia fedőneve, szerintünk az Overdrive megfelelője lehet, pixperanban a kis kocsit nézve ki-bekapcsolgatva az opciót jól látszik a két beállítás közötti különbség. A System Setup/OSD Setup menüpont alatt található egy DDC/CI nevezetű menüpont, amivel letilthatjuk az EDID infókat, amire azért lehet szükség, mert a Windows Vista egyébként nem engedélyezi a szabványoktól eltérő, vagy mondjuk úgy, szokatlan felbontásokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés