Hirdetés

Öt 24 hüvelykes kijelző

Fujitsu Siemens P24-1W


Fujitsu Siemens P24-1W [+]

A Fujitsu Siemens P24-1W tesztünk harmadik, egyben legdrágább alanya. Minek tulajdonítható ez? A P24-1W a Fujitsu Siemens professzionális célokra szánt monitorsorozatának legnagyobb tagja, a kisebbeket (P19-2 és P20-2) már leteszteltük, és mit is mondhatnánk? Mindkettő kitűnően vizsgázott. Persze már a kisebb modellekre is jellemző volt, hogy a gyártó a minőségért cserébe komoly árat kért. A monitort egy meglehetősen egyszerű dobozban kaptuk meg. A csomagban találtunk két felhasználói kézikönyvet, egy garanciafüzetet, két CD-t, egy takarólemezt, amely a hátsó csatlakozók eltakarására szolgál, valamint egy-egy analóg, digitális kábelt, egy tápkábelt, egy USB-kábelt és egy audiokábelt. Mindebből már ki lehet találni, hogy a P24-1W rendelkezik beépített hangszórókkal és USB-csatlakozókkal is.

Hirdetés

 

Monitor típusaFujitsu Siemens P24-1W
TechnológiaSuper PVA
A panel gyártója / típusaSamsung LTM240M2
Válaszidő13 ms tipikus, 6 ms g2g
Felbontás1920x1200 (pixelméret: 0,270 mm)
Kontrasztarány1000:1
Fényerő500 cd/m2
Vízszintes betekintési szög178 fok (10:1)
Függőleges betekintési szög178 fok (10:1)
Színek száma16,7 millió
A panel mérete24 hüvelyk
CsatlakozókD-Sub, DVI-D (HDCP), audio, komponens, kompozit, S-Video, USB
Teljesítményfelvételmaximum 100 watt
Bruttó fogyasztói ár225–235 000 forint
Gyártó honlapja
Termék honlapja
Fujitsu Siemens
Fujitsu Siemens P24-1W

A monitor a korábban már megismert Samsung panel újabb kiadására épül, mely – mi úgy vettük észre – a válaszidőt leszámítva szinte semmivel sem jobb az elődnél, a 16 ms-os tipikus válaszidő 13 ms-ra csökkent, a fogyasztást pedig 110-ről 100 wattra redukálták. A P24-1W is igen komoly felszereltséggel bír, ami a jelbemeneteket illeti, hiszen az analóg és digitális csatlakozókon kívül rendelkezik S-Video, RCA és komponens bemenetekkel, plusz kétcsatornás hangbemenettel, bár ez, ismerve a monitorba épített hangszórókat, nem ér túl sokat. USB portok is vannak, de kártyaolvasót vagy FireWire portot nem találtunk.


Szemből és hátulról [+]

A P24-1W külsőre nagyon hasonlít a kistesókra, sőt, alaposabb vizsgálatok után kijelenthető, hogy kialakítása a méretet és a szélesvásznú panel okozta szélességkülönbséget leszámítva meg is egyezik azokkal. A káva nagyon egyszerű, a gyártó nem akart semmi hivalkodóval vagy formabontóval előrukkolni, hanem az egyszerűre és elegánsra szavazott. A káva világosszürke, anyaga matt műanyag, közepén, alul található a márkajelzés, ezalatt pedig sötétebb szürke színnel elválasztva a hangszórók, melyek közé beágyazták a kezelőgombokat. A paneltartó kar tipikus, a korábbi Fujitsu Siemens monitoroknál már megszokott két elemből épül fel, az alsó elemben egy lyukat alakítottak ki, melyben elvezethetők a kábelek. A hátoldal világosszürke maradt, csak egy kis körítés fekete, a szellőzés kellőképpen megoldott.


Oldalról és a talp [+]

A P24-1W a Samsung monitoroknál megismert „Dual Hinge”-szerű megoldással rendelkezik, azaz a paneltartó egy csuklónak köszönhetően fel-le hajtogatható, maximálisan 11 cm lehet a kijelző és az asztal között. A panel előre mindössze 4 fokkal dönthető, hátra viszont egészen 90 fokig, igaz, ezt a pózt ritkán használjuk (35 fokig nem dől fel a monitor). A talp ovális alakú lett, igazodva a szélesvásznú kijelző arányaihoz, alja úgy lett kialakítva, hogy a monitor oldalirányba elfordítható legyen. Ezt segíti négy negyedköríves gumitalp is, melyek valamennyire tapadnak az asztallaphoz.


Csatlakozók [+]

Csatlakozókban ezúttal sem szenvedünk hiányt, a Dell 2407WFP-hez hasonlóan a P24-1W is jól fel lett szerelve. Balról jobbra haladva találunk egy bekapcsológombot, egy tápcsatlakozót, egy digitális (HDCP-támogatású) és analóg jelbemenetet, felül komponens bemeneteket (Pr, Pb, Y), alul három RCA bemenetet (kompozit video, hang bal/jobb), egy S-Video bemenetet, audiobemenetet, továbbá három USB-portot.


Kezelőszervek [+]

A képernyő alatt találjuk meg a kezelőszerveket, melyek jól elkülönülnek a háttértől, a gombok nem lötyögnek, a nyomkodásra jól reagálnak, ráadásul a feliratokat is könnyű leolvasni. A power LED bekapcsolt állapotban kéken, stand-by állapotban sárgán világít. A kisebb modellektől eltérően a P24-1W-n találunk egy PIP gombot is, amely a Picture in Picture gyors elérése miatt került ide.


OSD [+]

Az OSD könnyen kezelhető, többnyelvű, kezelése gyorsan megtanulható, nem bonyolult, viszont a menüpontok kiválasztásakor az OSD kicsit lassan reagál. Az összes monitornál szokásos menüpontokon felül nem találkoztunk semmi különlegességgel, talán a Black level (fekete szintje), a Sharpness (képélesség) és az Advanced menüpont alatt a Color Enhance érdemel említést, mellyel különböző színprofilokat választhatunk ki (Office, Photo, Video, Game).


PIP (Picture In Picture) menü [+]


POP (Picture Outside Picture) menü [+]

A PIP nagyon jól „finomhangolható”, beállítható a jelforrás, a méret, a pozíció, a jelforrás felcserélhető (ilyenkor a PIP-képernyőbe kerül az elsődleges jelforrás, és a képernyő többi részén a másodlagos kép jelenik meg), illetve beállítható a fényerő, kontraszt stb. A POP-pal ugyanez a helyzet, ugyanígy szabályozható.


CD [+]

A Samsung mellett a Fujitsu Siemensről mondható még el, hogy a mellékelt CD nem felesleges korong. A lemezen találtunk drivert, kalibrálóprogramot, felhasználói leírást és más programokat is (Adobe Reader, WinZIP és LCD Test). A Fujitsu Siemens saját szoftvere DisplayView névre hallgat, ez leginkább az LG-féle Forte Managerre hajaz, akár magyarul is használható, és igényesnek tűnik.


Működés közben [+]

A monitor gyári beállításokkal Office módban színhelyesség terén egészen közel áll az elvárthoz (1,9-es átlag deltaE). A Fujitsu Siemens P24-1W-n beállítható profilok elég komoly mértékben megbolygatták a „színháztartást” és a színhőmérsékletet, illetve a gammát és a fényerőt is nagy mértékében állítgatták. A gamma sajnos egyszer sem volt 2,2, a színhőmérséklet is csak az Office módban volt közel a 6500 kelvinhez (6408), a fényerő szokás szerint nagyon magas volt, 315 és 415 cd/m2 közé állította a monitor. Összességében elmondható, hogy Office módban a monitor nem rossz, a kék kicsit erős, és a fényerőt is vissza kell venni, így egy normális, közel színhelyes, szemkímélő beállítást kapunk eredményül.


[+]

Kalibráció után 120 cd/m2-re állítva a monitor 0,2 cd/m2-es feketét produkált, ami átlagosnak mondható. 0% fényerő mellett az 50%-os kontraszt 105, a 100%-os kontraszt 124 cd/m2-et hozott, ami végre egy elviselhető értéknek tekinthető ellentétben az előzőleg megismert monitorokkal. A P24-1W-n maximálisan 403 cd/m2-t mértünk, emellé 0,4 cd/m2-es feketén mért fényerő párosult, ami közel 1000:1-hez kontrasztaránynak felel meg, hiába, a profi Fujitsu Siemens monitorokban eddig még nem csalódtunk. Sajnos a gradiensek terén nem volt makulátlan a P24-1W, ugyanis egy kis sávosodást véltünk felfedezni, ezen a téren az Acer lepipált mindenkit. Hogy a hangszóróról is essen szó: monitorhangszóróhoz képest ez egész jól szólt, alkalmasnak tűnt filmnézésre is, persze a térhatásokat felejtsük el, munkahelyre, professzionális képszerkesztők, grafikusok, modellezők számára beválhat, ha zenére jobban megy a munka.

 

Fujitsu Siemens P24-1WfényerőkontrasztvöröszöldkékICC profil
120 cd/6500 K/2,2 gamma101001009994>katt<


A Fujitsu Siemens P24-1W színei összehasonlítva az elvárttal
kalibrálás előtt (Office mód) és kalibrálás után (mozgassuk az egeret a kép fölé)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés